Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

A nagyhalak megússzák

Vélemény - ˝A keményen bűnöző „kisember" könnyebben lebukik.˝
Tartozni csak nagyon sok pénzzel érdemes, mert olyankor vigyáznak az emberre – szól a népi bölcsesség. Ugyanez igaz a lopásra: egyesek milliárdokat sikkasztanak, majd könnyen megússzák 3-5 évekkel, aminek végül jó, ha kétharmadát ülik le, azt is házi őrizetben.
 
Emlékszünk még a Kulcsár-ügyre, ahol a K&H Equities vezető brókere milliárdokat síbolhatott el. A 2003-ban kirobbant botrány kapcsán 2008-ban ugyan született egy elmarasztaló ítélet, de 2010-ben az eljárás megismétlését rendelte el a bíróság, így a mai napig nincs jogerős ítélet. Ne áltassuk magunkat, a Buda Cash- és a Quaestor-ügyben sem számíthatunk sokkal gyorsabb és átláthatóbb eljárásokra, mert politikai szálak húzódnak az ügyek mögött, és évekig eltarthat, mire egyik oldalnak sikerül fejtetőig besározni a másikat.

Joggal mondhatjuk: a nagyhalak valahogy mindig megússzák, a keményen bűnöző „kisember" pedig könnyebben lebukik. A settenkedő szalámilopáson, néhány csoki elemelésén és a fagyhalált elkerülendő falopáson túl virágoznak a hamis nyelvvizsgákat és kamu szakorvosi igazolásokat pénzért áruló üzletek. Megélhetési bűnözés mind. Két éve valóban beteg embereket pénzért leszázalékoló egészségügyi dolgozókat ítélt el a bíróság. Most egy Hódmezővásárhelyen praktizált ideg-elme gyógyászt vádoltak meg azzal, hogy vizsgálatok és tesztek nélkül állított ki fogyatékossági támogatás igényléséhez szükséges igazolásokat. Azt állítja, nem keresett az ügyleten, csak segíteni akart. Szomorú látni, hogy egyre gyakrabban ülnek tanárok és orvosok is a vádlottak padján. Havonta néhány tízezer forintért kockáztatják karrierjüket, becsületüket, évek hosszú munkáját. Nem mentem fel őket, de megélhetési bűnözők ők is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentalitás

˝Ugyanazt művelik, csak nagystílűbben.˝ Tovább olvasom