Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

A narancsos győzelem és az új barátok

"Az állampolgárok élménye az országot irányító politikáról azon fog igazán múlni, hogy a Fidesz mennyire „szerényen és alázatosan" vagyis hitelesen fogja rávenni az erőfeszítésre a neki bizalmat szavazókat."
Narancsban az ország: a Fidesz minden területi listán és két angyalföldi választókörzeten kívül az egyéni körzetek szinte mindegyikében elsöprő győzelmet aratott. Már az első forduló után eldőlt, hogy elnyerte az 50% fölötti többséget, vagyis koalíciós kényszer nélkül alakíthat kormányt.

A győzelem mértékére jellemző, hogy a második fordulónak már csak annyi tétje maradt, hogy az 57 második fordulós egyéni körzetből megszerez-e a Fidesz 48-at, s ezzel biztosítja-e magának a kétharmados többséget a parlamentben. Erre van esélye, hiszen 55 egyéni körzetben jelöltjei állnak az első helyen, és számos esetben akkora fölénnyel vezetnek, hogy szinte érdektelen a visszalépésekről való számolgatás.

A Fidesz győzelme nagyobb súlyú, mint a többi párt eredménye együttvéve. Ilyen arányban egyetlen választás alkalmával sem nyilvánítottak bizalmat párt iránt Magyarországon.

A választás a szocialista párt jelentős vereségét hozta, nemcsak a 20 százalék körüli eredmény miatt, hanem számos, korábban győztes szocialista politikus egyéni körzetbeli bukása révén is. Mesterházy Attila ugyan a második forduló tétjét a szocialisták megerősödésében jelölte meg, de valójában erre semmi nem mutat. Talán Budapesten vagy Szegeden, talán, ha az LMP szavazói a második fordulóban a szocialista jelölteket támogatják, talán, ha a kettős szimpátiájú jobbikosok nem szavaznak a Fidesz jelöltre, s talán, ha ugyanennyien elmennek szavazni, akkor, ennyi talánon keresztül lehet, hogy pár körzetben érdemi verseny lesz. De a realitás az, hogy a 8 évig kormányzó pártot elküldték a választók. Ezen a választáson az MSZP sikere az, hogy a magasabb életszínvonalú nyugat-magyarországi megyékben néhány százalékkal a Jobbik előtt végzett, pontosabban szólva, ezekben a megyékben a Fidesz több választót tudott megtartani a Jobbik elől, mint Kelet- és Észak Magyarországon. 9 megyében az MSZP 8 évnyi kormányzás után elmondhatja magáról, hogy a rosszabb körülmények között élő emberek között – elvileg a saját szolidaritási eszményeinek legmegfelelőbb közegben - alulmaradt a Jobbikkal szemben.

A Jobbik, ahogy mondani szokás, emelt fővel sétált át a túl magasra tett léc alatt. A választási kampány során belengetett áttörés, amely majd kormányerővé emeli a pártot, de legalább felülmúlja az MSZP-t, mindössze pár százalékos erősödést hozott az európai választásokhoz képest. Valójában a párt nem tudott megszabadulni izgága xenofób retorikájától. Igyekezett, de nem tudott építkező politikai erővé válni, az első sor szakértői és okos szervezői mögött már bakancsban álltak a többiek.

Az elmúlt 20 évvel akartak szakítani, de éppen azon a területen nem ígértek semmi újat, amely az elmúlt év Magyarországának közegét reménytelenül lendületvesztetté tette. A kádári magyar kisembernek ők is éppen azt ígérték, amit az hallani akart. A nemzeti szimbólumok mellé meghökkentően baloldali program társult, és ez az elegy megfelelő volt arra, hogy az MSZP-től is, a Fidesztől is elvegyék az elesettek és dühösek szavazatát. A rendezettebb viszonyokon gondolkodókat azonban kevésbé érintették meg. A Jobbik, ahogy vezetőjétől a választások éjszakáján hallani lehetett, mégis kitart amellett, hogy a magyarok kétharmada "jobbikos", csak még nem tudja ezt. Ha így van, a Fidesz kétharmadának küszöbén vagy a magyarok vagy a Jobbik önismerete hiányos.

A parlamentbe bejutást és szavazótábora növekedését az LMP élhette meg igazán sikernek. Végig lebegtették a kampány során, hogy akkor ők liberálisok, baloldaliak vagy amolyan Fidesz-barát nemzetiek-e. S mint a végén kiderült, mindenből egy kicsit olyanok, bár a programjuk főbb elemei egyáltalán nem versenypártiak, semmi közük a Fidesz modern, és nem posztmodern nemzeti jellegéhez, zöld-civil vonásaik pedig nem hasonlítanak a magyar baloldal kiszes vállalkozós paternalista szemléletéhez. Az LMP-ről egyelőre nem tudni, hogyan tölti ki a megnyílt lehetőségeit. Sok múlik majd azon is, hogy a Fidesz kétharmadot szerez-e, vagyis szüksége lesz-e politikai szövetségesre a parlamentben.

Ezek azonban csak találgatások. A következő négy év politikája, és főképp az állampolgárok élménye az országot irányító politikáról azon fog igazán múlni, hogy a Fidesz mennyire „szerényen és alázatosan" vagyis hitelesen fogja rávenni az erőfeszítésre a neki bizalmat szavazókat. A Fidesz rövidesen még a választásoknál is kényesebb próbatétel előtt áll majd, amikor bejelentkeznek nála az első tenyérdörzsölő barátok, s csak úgy repkednek majd a Jancsikámok és Lacikámok. Ha a Fidesz valamennyi szintjén ellen tud állni ennek az udvarépítésnek, akkor fog valóban választást nyerni.

Olvasóink írták

 • 19. persona 2010. április 15. 08:25
  „11. a Jobbik hamarosan szétveri saját magát, nekünk hozzá sem kell nyúlni.a Vonát még senki sem ismerte, teljesen a Morvai hátán kapaszkodott fel, és most, hogy a Vona népszerűségi indexe elég magas, azon megy a vita, hogy hogyan tudnák a Morvait kitúrni a kevésbé radikális eszméi miatt.”
 • 18. k.elvis 2010. április 13. 19:59
  „Köszönöm azok segítségét, akik segítették a Jobbik Parlamentbe való bejutását.Akik az mszp-re szavaztak azokat nem értem, nem volt elég bizonyíték ez a 8 év? Akikre viszont nagyon be vagyok rágva, akik bedőltek az lmp hazug "zöld párt" kampányának. Ma már elismerték, hogy ők egy liberális párt tulajdonképpen akit külföldről támogattak egy csomó pénzzel.És szinte biztos, hogy össze fognak állni az mszp-vel.Azt hittük, hogy a nemzetromboló szdsz-t kitakarítottuk a parlamentből, erre itt van helyette ez a liberális, globalista, budapesti belvárosi képződmény”
 • 17. Tapasztalt 2010. április 13. 10:57
  „"Az elmúlt 20 év alatt egyedül az 1994-1998 között regnált MSZP-SZDSZ kormánynak volt eddig még meg a 2/3-os abszolut többsége"--igen, de egyáltalán nem élt és nem élt vissza ezzel a helyzettel és eröfölénnyel a saját javára és a demokrácia kárára. A fidesz az alkotmány saját testre szabásával, a kétharmados törvények kontroll nélküli megváltoztatásával korlátozhatja a demokráciát, és hosszú idöre bebetonozza magát a korlátlan hatalomba! Éltünk sokáig ilyen rendszerben. Ezt akarjátok? Remélem sokan nem....”
 • 16. cyt 2010. április 13. 08:51
  „Ez is egy jó cikk, Panek Úr.
  Egyébként az MSZP-seknek semmi hitele nincs már a többség szemében. Eljátszották. Hiteltelenekké váltak. Most is azt mondom, akik 8 év alatt ennyit ártottak az ORSZÁGNAK, azok ne ígérgessék, hogy majd ezután már nem ártani, hanem használni fognak. Képtelenek ilyesmire. Azt meg értsük már meg, hogy ORSZÁGGYŰLÉSI (PARLAMENTI) VÁLASZTÁSOK vannak most, nem pedig HELYHATÓSÁGI (ÖNKORMÁNYZATI) választások. Azaz elsősorban országos ugyeket kell most mérlegelni, nem pedig helyhatóságiakat. Itt van pl. a média újabb baklövése, hibája, stb. - hogy a média sem érti a különbségeket, ezért nem is képes értelmesen és hitelesen tájékoztatni és "irányítani". Majd ősszel jöjjenek elő helyi jellegű dolgokkal; most írjanak az ORSZÁGOS SZINTŰ dolgokról, azok problémáiról, auok megoldatlanságairól, és arról, hogy bizony a NEMZETKÖZI vélemény szerint is az elmúlt 8 évben tehetetlen MSZP-SZDSZ után a FIDESZ-KDNP 2/3-os győzelmében látják a megoldások kulcsát.”
 • 15. Tapasztalt 2010. április 12. 21:20
  „a szegedi lmp egy kis fidesz klón szadeszos lóvéból...”
 • 14. Satnya 2010. április 12. 21:17
  „13. Lehet, hogy Bartha László nem Fideszes volt?”
 • 13. Léni 2010. április 12. 18:06
  „8. Csirén! Te nem emlékszel arra, hogy milyen "kormánypárti polgármestere"
  volt 98-ban Szegednek? Nézz utána, megéri!”
 • 12. teebee 2010. április 12. 15:48
  „Lmp=Szdsz”
 • 11. flexsnake 2010. április 12. 13:37
  „sima, kárt csak a jobbik tud csinálni a nacionalista eszméivel. De őket szépen kigyomláljuk mint a gyomot. Pár hónap és úgy fognak vigyázzban ülni , hogy csak nézel :D”
 • 10. .suhym. 2010. április 12. 12:36
  „8. hozzászólás Csirén 2010.04.12. 11:55

  Tanulmányozd picikét, hogy Kósa hogyan csinálja, aztán rájössz, mit kapott a kormányzó párttól az elmúlt évek alatt”
 • 9. sima 2010. április 12. 12:03
  „Az LMP bekerülése a parlamentbe, még hihetetlenül sok kárt fog okozni Magyarországnak. Megdöbbentő hogy egy program nélküli párt is képes bejutni. Végre sikerült megszabadulni egy rakás megélhetési politikusól ( lásd. MDF ) és máris érkezik a következő eresztés , az LMP.”
 • 8. Csirén 2010. április 12. 11:55
  „7. 98-ban kormánypárti volt a városvezetés, mégsem ért ide semmi.......
  Kósa ellenzéki városvezető volr, mégis eredményes volt. Ja, hogy a kormányzópárttól is függ, hogy mire ad lehetőséget?”
 • 7. Mc_Mi 2010. április 12. 11:39
  „2. mazsolaszolo
  Azt hiszem tévedsz abban, hogy a teljesítményt teljes egészében a politikus munkájának gondolod. Azt írod: "..Botka, aki görcölt a városért" A Szegeden történtek, pályázatok, beruházások, szervezési kérdések és szabályozások sok-sok ember, az egész apparátus, a külsősök, a képviselők, a tanácsadók, a fizetett bedolgozók közös munkájának eredője. Ha ez soknak látszik, abból még nem következett, hogy a polgármester sokat dolgozott ezért. Sokkal inkább számít az én szememben az eredmény. Mi készült el, hova jutott a város, hova jutottak a régió városai, relatív mutatók alapján, hogyan értékelhető a teljesítmény? Innen nézve meg nem volt az olyan gürcölős 8 év.
  Abban sem értünk egyet, hogy más ezt nem tudta volna legalább így csinálni. "..egyáltalán ellenfelet kapott...."
  Adjuk meg neki a lehetőséget, ha a képzettsége és mentalitása erre feljogosítja és várjuk meg a teljesítést. Kormányzó színekben a jó teljesítménynek nagyobb a hátszele is.”
 • 6. .suhym. 2010. április 12. 11:20
  „Azért lesz egy kis pikantériája az országgyűlési szavazásoknak.
  Jobbik és MSZP "összeborul"?

  Kíváncsian várom!:))))))))))”
 • 5. vidai 2010. április 12. 10:34
  „Egy és-t legyenek kedvesek törölni a címből. (Nekem nagyon bántja a szememet.)”
 • 4. madártej 2010. április 12. 10:03
  „El lehet ásni szoclibek 2 m mélyre az eddigi telefonkönyveket.(a mobilokat is)”
 • 3. .suhym. 2010. április 12. 09:42
  „"A Jobbik, ahogy vezetőjétől a választások éjszakáján hallani lehetett, mégis kitart amellett, hogy a magyarok kétharmada "jobbikos", csak még nem tudja ezt. Ha így van, a Fidesz kétharmadának küszöbén vagy a magyarok vagy a Jobbik önismerete hiányos."

  Így igaz!

  Teljesen egyetértek az utolsó bekezdéssel (is)!

  Talán ez az eredmény ráébreszti az MSZP múlt rendszerből itt maradt vezetőit, az ő idejük napjainkra lejárt, és talán élvezniük kellene már a nyugdíjat vagy éppen a politika helyett másutt keresni a boldogulást, és akkor esetleg felépülhet egy normális baloldali párt.”
 • 2. mazsolaszolo 2010. április 12. 08:35
  „Nagyon igaz: az opportunista és gyáva ember mindig a győztes mellé áll. És nem várok a Fidesztől semmi jót. Sem a kedves honfitársaimtól, akik észérvek helyett az indulataikkal szavaztak, és sok -sok szavazókörben csak azért nyerhettek jobboldaliak - mondom ezt magam is jobboldaliként -, mert az emberek meg sem nézték, hogy ki DOLGOZOTT ÉS KI NEM, csak azt, hogy ki milyen színű. (Éppen ezért riasztó, hogy Botka, aki görcölt a városért, egyáltalán ellenfelet kaphatott, és az ellenfele, egy noname senki, csak mert fideszes, 43%-ot kapott! Ez mutatja azt, hogy milyen sok buta, indulatos, múltban élő, változni nem hajlandó ember van még mindig itthon.És milyen durva hatása van a megosztósdinak.)

  A kétharmados többség lehetősége is baj. Azt jelenti, hogy az emberek olyannyira változásképtelenek, hogy visszavágynak az egypártrendszerbe, a zsarnokságba. Orbán pedig valójában olyanná vált ami ellen 20 évvel ezelőtt nagy pofával ágált. Kádárrá. De két hét múlva aztán tessék beállni kötésig a munkába, és orrvérzésig dolgozni. Mint ahogyan ígérték is.

  A Jobbik 17 %-a az igazi És hogy Viktor mit kezd azzal a nagy gáz. Az mutatja az igazán nagy bajokat, nem más. Hogy mit kezd Orbán azzal a szellemmel, akit maga engedett ki a Magyarországra, az más mese.”
 • 1. Csirén 2010. április 12. 08:31
  „1998 és 2002 között megtapasztaltuk, főleg Szegeden, hogy hogyan kellett kifizetni a FIDESZ aktivistákat. Pl. a kampányfőnököt, gurigát......”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gördeszkaedző

„Ha szétverték vagy felgyújtották, nem csüggedtek, kezdték az egészet elölről, mindnyájan." Tovább olvasom