Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A négyszárnyú csirke és a disznókór

"A szakemberek szerint az új influenza miatt nem kellene pánikba esni."
A sertésinfluenza keltette pánik egyik legnagyobb áldozata „Pig", az afgán disznó. A kabuli állatkert lakóját – aki egyben a muzulmán ország egyetlen sertése is – karantén alá helyezték. A hivatalos indoklás szerint erre azért volt szükség, mert az embereknek nem sok fogalmuk van a sertésinfluenzáról, és félő, hogy pánikba esnek. Ez csak egy példa, hogy az influenzapara világszerte fertőz. Sok helyütt az emberek maszkban járnak dolgozni, sétálni, sőt akadt olyan pap, aki így – száját eltakarva – prédikált híveinek a vasárnapi misén. Feltehetően százezrek kaptak a szívükhöz, amikor Székely Tamás egészségügyi miniszter bejelentette, hogy bizonyosan Magyarországon is lesznek halálesetek. Csak azt felejtette el hozzátenni, hogy évente 5–6 millió ember kapja el az influenzát világszerte, és ebből több százezren meg is halnak.

Tény, hogy az utóbbi hetekben a hazai patikák jelentős profitot könyvelhetnek el az influenzagyógyszerek árusításából, még ha azok hatástalanok is. Nem beszélve arról, hogy ezen szerek alkalmazása teljesen fölösleges, hiszen Magyarországon még senki sem betegedett meg ettől a vírustól. Sőt két amerikai orvos – az 1918-as influenzajárvány tapasztalataiból – arra a következtetésre jutott, hogy annak idején jobb lett volna nem fellépni az első fertőzéshullámmal szemben. Szerintük az emberekben kialakulhatott volna az immunitás akkor, amikor a vírus még csak enyhe megbetegedést okozott. A szakemberek szerint az új influenza miatt nem kellene pánikba esni. A fogyasztói bizalmat azonban könnyű elveszíteni. A kergemarhakór és a madárinfluenza után jelenleg a sertéstenyésztőket bünteti a világ. Holott az új vírusnak csupán annyi köze van a disznókhoz, hogy bennük mutálódott. Ma már – influenza lévén – cseppfertőzéssel terjed, disznóhússal egyáltalán nem.

Öröm az ürömben, hogy legalább szárnyal a baromfipiac. A minap a rádióban az egyik tenyésztő azt találta mondani: ahhoz, hogy a piaci igényeket ki tudják elégíteni, a hazai csirkéknek négy szárnyuknak, három lábuknak és két farhátuknak kellene lenniük.

Olvasóink írták

 • 8. flexsnake 2009. május 10. 10:51
  „6. az öregedést már ismerik. Több mint 50évre visszanyúló kutatások vannak ez ügyben. De soha az életben nem fognak öregedést megállítani vagy lassítani. Nem azért mert nem tudnák. Pontosan ismerik mely gének irányítják.”
 • 7. Mignon 2009. május 10. 01:31
  „Ugy is sok vadat kaptam, hogy külföldröl osztom az eszt, es mindeg a "tutit" mondom,
  (most mar ugy is mindegy), hat tessek:

  negyszarnyucsirkebünözes.

  Tuti.”
 • 6. dova 2009. május 10. 01:11
  „Én ezeknél sokkal egyszerűbb(?), nem ördöngős dologról írtam . :)
  szexuális úton terjedő halálos sejtburjánzás => élet”
 • 5. flexsnake 2009. május 10. 00:17
  „3. viszont ideget már tökéletesen tudunk manipulálni. Hajnalban egy jó kis dokufilmet néztem egy kéz nélküli emberről akinek a műkeze fogásra alkalmas, az agyával irányítja és tapintásérzékeny. A szerkezetet egymástól függetlenül tervezték amerikában és japánban. Süketen született gyerek hal az agyába épített szerkezetnek köszönhetően, a vak meg lát ugyanígy. Annyira nem rossz az orvostudomány.”
 • 4. dova 2009. május 09. 23:20
  „jaaa, a lényeg lemaradt
  halálos sejtburjánzás”
 • 3. dova 2009. május 09. 23:19
  „Az orvostudomány tehetetlenségéről/mindenekfelettiségéről csak annyit, hogy több száz éve kutatják egy szexuális úton terjedő sejtburjánzásnak az okát, máig nem tudták megfejteni.
  (Szerintem nem is baj.)”
 • 2. flexsnake 2009. május 09. 20:24
  „Akkor mondok cifrábbat: az országban van valami ami az influenza tüneteit produkálja. Úgy is kezelik de igazából az orvos sem tudta megmondani hogy mi az. Olyan emberek lettek egyik pillanatra a másikra lázasok, folyós orruak, náthásak akik egymással nem is találkoztak. Sőt sokan nem is érintkeztek más emberekkel. Én például amikor megbetegedtem az nap és előtte való nap nem is voltam semerre, még csak mással nem is találkoztam. Kinyitottam az ablakot és annyi. 2-3 napig a halálomon voltam :)I
  Persze nem kell riadalmat kelteni csak a röfibe már rengetegen belehaltak.”
 • 1. .suhym. 2009. május 09. 19:06
  „" Öröm az ürömben, hogy legalább szárnyal a baromfipiac. A minap a rádióban az egyik tenyésztő azt találta mondani: ahhoz, hogy a piaci igényeket ki tudják elégíteni, a hazai csirkéknek négy szárnyuknak, három lábuknak és két farhátuknak kellene lenniük."

  Én is hallottam azt a bizonyos riportot. A nagyobb keresletről beszélt,
  DE

  Tévedések elkerülése végett, az emberek pénztelensége miatt hivatkozott a csirkék ezen testrészeire!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újság van, film nincs

"Azt hiszed, nekem élvezet lenne? – kérdezte egy potenciális donor. Azt. A klinikán, majd az… Tovább olvasom