Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

A NER és a bojler

JEGYZET - "Temérdek diák használja az egyre fékezettebb habzású infrastruktúrát."
Három úr igyekszik kedd esténként negyed kilenc tájt az egyik szegedi középiskola előcsarnok fölötti függőfolyosóján egy szál „fogszabályzóban", azaz dereka körül egy kisebb törülközővel, vagy a fociban nem túl átizzadt, levetett mezzel. Egyik öltözőből sietnek a másikba, s próbálják a legkevesebbet mutatni magukból. Egyrészt van szépérzékük, másrészt alattuk 15–17 éves kollégista lányok közlekednek nagy számban. A sietős sort vezető kardiológus főorvos után a nyugalmazott iskolaigazgató következik, a triót pedig a bőven 50 pluszos autós újságíró zárja. A három amatőr sportoló átlagéletkora inkább a 60-hoz van közelebb, mint az 55-höz. Utánuk jön még egy vagy két, hasonlóan alulöltözött kisebb turnus – az évek során folyamatosan gyarapodó derékkörmérettel –, ha mindenki a pályára lép, akár 11-en is lehetnek.

Körülbelül fél éve zajlik már ez a hátulsó pár előre fuss, az oka pedig roppant prózai, csak abban az öltözőben tudnak levetkőzni a nyugdíjas focihoz, amelyikben már nyár elején elromlott a hőtárolós villanybojler. Így azután meccs végén átmennek a másikba, ahol üzemképes, s amelyik egyébként addigra már tele van a következő meccsre levetkőzött játékosok ruháival, s lehet benne még egy-két később érkező. Ott tehát nem maradhatnak, zuhanyzás után megismétlődik az erősen kétes esztétikai értékű felvonulás.

A probléma elég régi, hogy mindenki tudjon róla az iskolában, temérdek diák – lásd: mindennapos testnevelés – használja az egyre fékezettebb habzású infrastruktúrát. Erre egy példa: az indulási oldal öltözőjében a négy lámpa közül csupán egy ég, az érkezési oldalon viszont a zuhanyzóban nem akar fényt adni a villanykörte.

És ami még furcsább, mindez szinte szó nélkül megy, beletörődött mindenki, hogy így pusztul le a több mint két évtizede ugyanabban a teremben, ugyanabban az időpontban űzött, egyre amatőrebb kispályás labdarúgás feltételrendszere. A csapat felöltözés közben röviden értékeli a stadionberuházások aktuális fejleményeit, majd hazaérve még éppen elkapja valamelyik híradó végét, amelyből megtudja, Magyarország jobban teljesít.

Most péntek este kicsit mást halott az államosított, felülről vezérelt iskolákról: „a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) nagysága és tohonyasága miatt több problémát keletkeztet, mint amennyit megold". Ezt Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának fideszes elnöke mondta a Van másik iskola című rendezvényen. Ezek szerint fentről is látszik, hogy az üzemi fordulatszámra melegedett Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) itt-ott azért akadozik, ráadásul vidéken időnként még a villanybojler is szabotálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csipkerózsika-turizmus

"Eldugjuk a turisták szeme elől a bicikliző Einsteint." Tovább olvasom