Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A név nem kötelez

JEGYZET - "Klebelsberg Kuno neve sokáig igen jól csengett Magyarországon. (...) Nevét azonban az utóbbi hónapokban sikerült bepiszkolni."
"Klebelsberg Kuno neve sokáig igen jól csengett Magyarországon. Az iskolarendszer megreformálója, a népiskolák építője, az analfabetizmus felszámolója soha nem volt vitatott alakja a történelemnek. Nevét azonban az utóbbi hónapokban sikerült bepiszkolni – ha úgy tetszik, lejáratni.

Klebelsberg Kuno annak idején nagyon jót tett. A magyarokat a földről emelte fel. Nem túl magas szintre, de elindította őket a műveltség felé. A mostani oktatási reformmal ugyanezt a szintet célozták meg az ő nevében – csak éppen felülről nyomják le a színvonalat idáig. Ezt nem én mondom, hanem egy olyan iskolaigazgató, aki naponta szembesül az utóbbi hónapokban elharapózott káosszal, amelynek összefoglaló neve: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. És amely miatt már számos kollégájával együtt a lemondáson gondolkodik.

A kitört ablak a szegedi iskola tornacsarnokában – látlelet a jelenlegi helyzetről. A téli mínuszokban két hónapig tátongott a lyuk, amelyet kartonlappal fedtek be, hogy legalább a hó ne essen be rajta. Eddig tartott a javíttatás. A hidegben nem köt meg a ragasztó – mondja az igazgató, akit csak sajnálni tudunk, hogy kénytelen névvel vállalni ilyen mondatokat. De abban a rendszerben, ahol az intézményvezetőknek attól kell rettegniük, hogy egyetlen rossz szó miatt elveszíthetik az állásukat – sőt: megtiltották nekik, hogy a sajtóval kommunikáljanak –, inkább ezt vállalja. És nem mondja el, hogy a javíttatáshoz engedélyt kell kérni, három helyről árajánlatot.  Akkor hívhatnak üvegest, ha végigfutott a bürokrácián az ügy.

Tulajdonképpen mit várunk egy olyan mamutintézménytől, amelynek gőze sincs arról, mi folyik az iskolákban? Ahol rezzenéstelen arccal közlik, hogy a fix áras szolgáltatásra is három árajánlatot kell bekérni – értelemszerűen ugyanarról az árról ugye, de a szabály akkor is szabály. Hadd teljen csak az iskolatitkár asztala még több papírral, miközben az adminisztrációba már így is majdnem belefullad. És ha megunja és lemond? Semmi probléma. Vannak nála politikailag rátermettebb munkatársak – ahogy az igazgatók helyett is. Akinek nem tetszik, el lehet ballagni.

Az a probléma, hogy el is fognak. És éppen azok, akik még hisznek abban, hogy a XXI. században, demokráciában élünk. A jövőt pedig az iskolákban építik."

Olvasóink írták

 • 8. csonakos 2013. március 31. 17:30
  „7. blatth 2013.03.29. 08:46
  Kivéve a gyevi bírót! Álságos vagy akkor amikor magad is láthatod a haverokra ez nem igaz!”
 • 7. blatth 2013. március 29. 08:46
  „Azt mindenkinek meg kell tanulnia, hogy az állam már nem fejős tehén. Adót fizetni immel-ámmal, adófizetők pénzét költeni hanyatt-homlok. Ez már nem megy. Tímár Krisztának is meg kell tanulnia.”
 • 6. desdichado 2013. március 28. 21:34
  „Éljen és virágozzék a 21. század nagy szellemi vívmánya, a közbeszerzés!”
 • 5. v.imre 2013. március 28. 18:30
  „4. meska 2013.03.28. 15:03

  Amit példaként írsz a 8 szines kartonról őszintén szólva számomra hihetetlen példa. Koromnál fogva is (68), meg GH-s életpályám, alkalmazott rendelet ismeretem szerint is hihetetlen. Egy értékhatár alatt nem kell(ett) pályáztatni a közbeszerzést. Szerintem most is minden azon múlik (múlhat) hogy a megint csak szerintem az igazgatónál lévő (lehető) kesből, keretből ezek a kartonok megvehetők. Az más lapra tartozik, hogy az igazgatónak (vagy gazdaság vezetőjének) tisztában kellene lennie néminemű számviteli ismerettel. Rögtön tudná értelmezni a rendeleteket, utasításokat. Ez a dolog nem a tanárok feladata, nem az ő felelősségük. A tanároknak nem kell dühöngeni, nem kell a sötétben tapogatózni. Persze, hogy ők nem tudják hova tenni ezeket az utasításokat, rendeleteket.

  Az üveges ügyet ezért és úgy nem hiszem el, ahogy a jegyzetben szerepel.

  Sajnálom.”
 • 4. meska 2013. március 28. 15:03
  „V. Imre, hatalmas tévedésben élsz, majd odasózol egyet Krisztának, meg az értelmiségnek is. Jelenleg a KIK és az NGSZ gazdasági pingpongmeccsében az iskolák állnak vesztésre. Amikor rutinból teendőket tudó emberekről írsz, csak egyet felejtesz el: ezek az emberek többszereplős történetben, agyba-főbe variált rendeletek , jogszabályok dzsungelében félve tapogatóznak A ponttól B pontig. Ezt a borzalmat nem ők hozták össze, nem Kriszta és nem az értelmiség.
  Ilyen esetekben ajánlom /Neked is/, hogy tessék bejönni, indítsuk 8 színes karton megvásárlását /kérj az írószeresektől háromféle árajánlatot, nyújtsd be, várd meg, amíg valaki a központban beleegyezik, vásárold meg, vidd el a számlát, várd meg, hogy ellenőrizzék és kifizessék. - A jelenlegi esetben ez 1,5 hónap, lemértük. Ha szerinted ez normális, akkor mocskold nyugodtan azokat a szerencsétleneket, akik máshogy nem jutnak az iskola működéséhez szükséges eszközökhöz.”
 • 3. v.imre 2013. március 28. 14:35
  „Tulajdonképpen csak "rezonálok" 2. Hozzászóló barátunk eme mondat részére a jegyzet tartalma vonatkozásában: "...gondolatmenete nem spontan, öszinte lenne, hanem egy akaratlan veletlen..."

  Ha már így vezette a sors a jegyzetíró tollát a törött ablaktól az adminisztráció bénaságáig említeném meg, hogy tudtommal az egyes intézményeknél ezen munkakörben foglalkoztatottakból állt fel a KIK, ergo rutinból tudniok kellene a teendőket, nem kellene bénázniuk. Én pedig ezen alapállásból mondom azt, hogy ha megértő bizalommal lenne egymás iránt az adott intézmény igazgatója és a KIK adminisztrátora, úgy napok alatt eljutottak volna egy "üveges tóthoz". De mint tudjuk, úgy szeretjük útálni a ránk testált, nem a saját akaratunkból mellénk rakott gyereket. Inkább keresztbe teszünk. És ebben gyakorlott az értelmiség is.”
 • 2. mediashreck 2013. március 28. 10:27
  „"...nevet bepiszkolni..."
  En mashogy fogalmaztam volna.

  A mai magyar tarsadalom vezetese szerintem nem "bepiszkit" egy nevet, hanem
  visszael vele...!
  Igy van ez nemcsak a nevekkel, hanem a "fogalmakkal" is.
  (szülöföld, hazafiassag, hazaszeretet stb.)

  A visszaelesek politikai vezetö szinten vezetnek a törött ablakokhoz...
  (hogy kepletes legyek)
  Kriszta helyesen a törött ablaktol eljutott a kivandorlasig, logikaja hibatlan.
  De nekem ugy tünik, mintha gondolatmenete nem spontan, öszinte lenne, hanem
  egy akaratlan veletlen...

  Bocs, sajat velemenyem.
  (ebbe a hibaba,tulzott buzgosagomban magam is sokszor beleesem)”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. március 28. 10:17
  „Kedves Kriszta ! egy betört ablakból ily messze futó következtetéseket levonni... ...nekem a Mézga család kezdő dala jutott az eszembe !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmillió szakember

"Semmi sem történne, ha két napra lassítanánk." Tovább olvasom