Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

A pálya árnyékában

"Hurrá, megjöttek a rokonok! Hurrá, elmentek a rokonok!
Minden csak nézőpont kérdése?
Ez jutott eszembe, amikor tegnap a régi pesti úton elmentem a megyehatárig és vissza, és a megcsappant forgalmukra panaszkodó üzletvezetőkkel, alkalmazottakkal beszélgettem."
Hurrá, megjöttek a rokonok! Hurrá, elmentek a rokonok!
Minden csak nézőpont kérdése?
Ez jutott eszembe, amikor tegnap a régi pesti úton elmentem a megyehatárig és vissza, és a megcsappant forgalmukra panaszkodó üzletvezetőkkel, alkalmazottakkal beszélgettem.

Tény, elnéptelenedett kamionparkolókat, kihalt benzinkutakat, éttermeket, fogadókat és csak néhány járművet hagyott hátra az E 75-ös úton a régóta várt és szombaton átadott M5-ös autópálya.
De hát erre vártunk! Szegedtől a megyehatárig tartó településeken, Balástyán és Kisteleken évek óta panaszolták az ott élők: a kamion-, busz- és személygépkocsi-áradat miatt már jószerivel élni sem tudnak. Az életre vártunk.

Meg arra, amit hónapokkal ezelőtt egy rendőrtiszt barátom említett: majd meglátom, mondta, hogy ezen a szakaszon mennyivel csökken a súlyos és halálos balestek száma. Adatokat sorolt, hogy az idén tucatnyian haltak meg az E75-ösön, többnyire azért, mert frontálisan ütköztek buszok, kamionok, személykocsik. Csak két esetet említett, az egyikben négy külföldi, a másikban egy kisteleki testvérpár vesztette életét.
Szombat óta nem a „Budapestről Szegedre 90 perc alatt kényelmesen" szlogen miatt választják járművezetők tízezrei az autópályát. Sokkal inkább azért, mert életben akarnak maradni. A visszaúton is.

Ezzel együtt: emberileg érthető a harminc és nyolcvan százalékkal kisebb vendégforgalom miatt panaszkodók keserűsége. Négy napja attól rettegnek, hogy az eddig jól jövedelmező üzleteik csődbe mennek, az alkalmazottak az utcára kerülnek.

Kár, hogy nem készültek fel időben a várható és kiszámítható változásokra. Tőlünk nyugatabbra, Európa számos országában a benzinkutak, fogadók, éttermek megélnek az autópályák árnyékában. Az ország másik felében, a Dunántúlon is.

Ott, amikor kellett, kitaláltak valamit. Egyszerűen csak el kell menni és meg kell nézni, hogyan csinálják már évtizedek óta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabályszerű vásárlás

"Szabályszerű vásárlásról álmodtam.
Miről másról, már egy hete csak a vásárlásra gondolok… Tovább olvasom