Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A pékség illata

"Lehetne minden másképp is: sok-sok kicsi, tőkeerős pékség mindenféle finomsággal felszerelkezve, jól kereső, nem minimálbéres alkalmazottal, s nemcsak egy, hanem több üzlettel, amelyben szintén tőkeerős és ráérős vásárlók válogatnak az ínyencségek között."
Elmenni egy pékségbe, ott megvenni a mindennapit, s közben elcsábulni még egy-két finomságra – hát igen, ez lenne az igazi háziasszonyi feladat. Hazavinni a friss kenyeret, zsömlét, kiflit, és beteríteni a lakást a friss péksütemény illatával. A téma tovább is fokozható: jókor reggel térni be ahhoz a bizonyos pékhez, hogy mire a család felébred, ott álljon az asztalon a kenyérkosárban a friss ropogós.

De nem ez történik. Az átlagos magyar család átlagos háziasszonya jó, ha hétvégeken készíthet egy kis reggelit az övéinek, amikor ugyanis munkába siet, a többiek vele együtt éppen csak bekapnak egy-két falatot. A bevásárlás délután történik az első útba eső kisboltban, ahol péksütemény ilyenkor már csak mutatóban ha akad.

Lehetne minden másképp is: sok-sok kicsi, tőkeerős pékség mindenféle finomsággal felszerelkezve, jól kereső, nem minimálbéres alkalmazottal, s nemcsak egy, hanem több üzlettel, amelyben szintén tőkeerős és ráérős vásárlók válogatnak az ínyencségek között. Tudok is olyan falusi pékről, aki nem bír elég kuglófot, kalácsot sütni, annyira viszi a nép, főleg hétvégeken. És a nyál is összefut a számban, amikor a balatonalmádi pékre és az ő kakaós kalácsára gondolok, amelyből szintén nem jutott annak, aki későn kelt.

Látok üzletlánccá szerveződő hazai sütödéket – és egyik napról a másikra élő, fejleszteni és hitelt felvenni képtelen vállalkozókat is. Manapság csak a pékek fele rendelkezik saját üzlettel, amelyben a drágább termékeket gond nélkül el lehet adni, s háttérbe szorulhat a tömegtermelés. De ha nincs boltocska, marad a kereskedők kényére-kedvére kiszolgáltatott helyzetben a szakember, s gyárthatja a kenyérre hasonlító tárgyat, csakhogy ne maradjon alul a versenyben.

A rendszerváltás után másfél évtizeddel a helyzet ziláltabb, mint valaha.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hírjárvány

"Pillanatnyilag a félelem több bajt okoz, mint a vírus. Ahogyan a járványok hírére lenni szokott, a… Tovább olvasom