Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A pénz gondja

JEGYZET - ˝A kínos brókerbotrány akár segíthet is a kormánynak.˝
Működésképtelen az Orbán Viktor által megálmodott nemzeti bankrendszer, amely nem más, mint olyan ügyletek gyűjteménye, amelyekben fideszes politikusok százmilliárdokkal üzletelhetnek. A „nemzeti" jelző pedig a fideszes lopások elfedésére szolgál. Ezt a Demokratikus Koalíció szóvivője jelentette ki arra reagálva, hogy egyre nagyobb hullámokat vet a két hete kezdődött hazai brókerbotrány. A Buda-Cash és a Hungária után már a harmadik hazai brókercég, a kormány külpolitikai bizniszében, a keleti nyitásban is főszerepet játszó Quaestor került bajba.

Egy olyan köztudottan alacsony pénzügyi kultúrával rendelkező országban, mint a miénk, az átlagpolgár csak kapkodja a fejét, nem sokat ért a brókercirkuszból. Négymillióan abba a csoportba tartoznak, akiknek semmilyen megtakarításuk sincs, vagyis őket eleve nem érinti a befektetések problémaköre. Egy régiós felméréséből tavaly az derült ki: míg az osztrákok átlagosan havi 60 ezer forintot tesznek félre, a magyarok mindössze 15 ezret. 2 százalék nyilatkozott úgy, hogy 75 ezer forintnál is többet képes megspórolni. Ők azok a szerencsések, akiket a pénzük gondja nyomaszt. Az összetöpörödött betéti kamatok helyett az utóbbi években lassan visszatértek a kockázatosabb befektetésekhez, a részvényekhez, kötvényekhez, különböző alapokhoz. A brókerbotránnyal most ez a kedvező tendencia fordulhat visszájára, növekedhet azoknak a száma, akik otthon a párnacihába gyűjtögetnek.

A kínos brókerbotrány akár segíthet is a kormánynak, ha félelmükben többen fordulnak a biztonságosabbnak hitt államkötvények felé. Elemzők szerint a vasárnapi nyitva tartás korlátozásának is valójában az az igazi értelme: a kormány nem akarja, hogy a lakosság elköltse a pénzét. Inkább azt szeretné, hogy megtakarítson, és lehetőleg államkötvénybe fektessen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkányok

˝Nem lehet őket elpusztítani. Mint a csótányt és a skorpiót.˝ Tovább olvasom