Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

A pénz útja

JEGYZET - "Arra az egyszerű kérdésre sincs válasz, hogy hová tűnt a pénz."
Hogy a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezne? Nem tudom, majd megkérdezem azokat a vállalkozókat, akik 31 család életét tették tönkre azzal, hogy az építkezésekhez felvett közel 500 millió forint hitelből 327 milliót nem fizettek vissza. Fedezetnek ajánlották a családok által már kifizetett otthonokat, a lakásvásárlók pedig vesztükre nem a banknak, hanem a vállalkozónak fizették ki a milliókat.

A történet nem annyira bonyolult, mint amilyennek látszik. A makói és a szegedi vállalkozó mert nagyot álmodni, az első céghez 4 továbbit alapítottak, a 2006-os ingatlanpiaci robbanást kihasználva társasházakat kezdtek építeni. 497 millió forint hitelt kaptak a Raiffeisen Bank Zrt.-től, azzal a megkötéssel, hogy egy szerződésben rögzített áron alul nem adhatják el a lakásokat, hiszen akkor a hitelt nem tudják miből visszafizetni. A vállalkozó és a bank közötti kölcsön részleteiről a leendő ingatlantulajdonosok mit sem tudtak, a vállalkozó a lakásvásárlókat mindig megnyugtatta: a neki befizetett pénz a bankba kerül. A végeredményt ismerjük, 327 millió forint eltűnt.

Két évig nyomozott a rendőrség, majd pár hónapig az ügyészség, egyik hatóság sem talált bűncselekményre utaló nyomot. Azt mondják, a vállalkozók nem tervezték a csalást, így ezért nem lehet őket felelősségre vonni. A bank időközben perbe fogta a vállalkozás hitele miatt helytálló 31 családot, egy eljárást már jogerősen meg is nyertek.

Kíváncsi voltam, minden rendben volt-e ezekkel a cégekkel. Kis segítséggel kiderítettem, az érintett vállalkozások közül nem egy megsértette a számviteli fegyelmet. Könyvvizsgálót kellett volna fogadniuk, aki ellenőrzi a könyvelést. A vállalkozók ezt nem tették meg, egyértelműen felelősek. És még ki felelős? Általában a bankok üzleti terv, könyvvizsgálat nélkül szóba sem állnak a hitelkérelmezővel. Ezúttal? Nem tudjuk.

Ma Magyarországon az nem bűncselekmény, ha eltűnik 327 millió forint. Az sem, ha cégtulajdonosok panamai, majd szlovák vállalkozásoknak adják tovább a főkönyv szerint 600 millióval tartozó építőipari vállalkozást, majd több mint 200 millió forint adóhátralékot hagyva odébbállnak. De ha ezek a számviteli fegyelem megsértésével történnek, akkor az bűncselekmény. Arra az egyszerű kérdésre sincs válasz, hogy hová tűnt a pénz. Mert a pénz az olyan, mint az energia. El nem vész, legfeljebb átalakul.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 milliárd épületre

"Magyar embernek semmi se jó, még a fejlesztéseknek sem tud örülni." Tovább olvasom