Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

A plusz

"A fenntartócsere nem csupán az intézmények nevében és a gyerekek után járó normatív támogatásban hoz változást."
A mindszenti polgármester korábban úgy nyilatkozott lapunknak: egyértelműen finanszírozási okok miatt döntött arról a képviselő-testület, hogy átadják a Károlyi Óvodát a katolikus egyháznak. Zsombói társa viszont arról beszélt, az önkormányzat elbírna az óvoda és az iskola fenntartásával, azonban az egészséges szellemi nevelés érdekében jobb, ha az egyház kezébe kerülnének az intézmények. Úgy vélte, így a gyerekek megkapják azt a pluszt, amelyet sok családban nem tudnak biztosítani számukra. A két polgármester indoka eltérő, a cél ugyanaz: az állami iskola átadása az egyháznak.

A fenntartócsere nem csupán az intézmények nevében és a gyerekek után járó normatív támogatásban – a 150–200 ezer forintos normatíván felül az egyházi tanintézmények még plusz 230 ezret kapnak évente gyerekenként az államtól – hoz változást. Változást jelent az iskola és az óvoda mindennapjaiban, és a családok életében is.

Az új fenntartó értékrendjének megfelelően alakul az intézmény arculata. Ez így természetes, mint ahogy az is normális (vagy annak kellene lennie), hogy a szülők is alkalmazkodnak az új körülményekhez. A fiatalabb generációk egy részének nem adatott meg az egyházi intézményesített nevelés. Leginkább a nagyszülők, szülők igyekeztek útmutatást nyújtani, a hiányt pótolni. Utóbbit a gyerekek folytathatják, ha egyházi intézménybe járnak. Iskolánként, óvodánként változva havonta egyszer – felekezettől függően – misére, istentiszteletre kíséri a szülő őket. Hetente egy alkalommal közösen vesznek részt az iskolában tartott reggeli áhítaton, vagy együtt tanulnak a hittanórákra.

Erről a pluszról minden szülőnek magának kell döntenie, mint arról is, melyik intézménybe íratja a gyerekét. Feltéve, hogy van választása.

Olvasóink írták

 • 8. totti16 2011. március 29. 13:08
  „őrgróf azért ne általánosíts az erkölcs hiányáról! Akinek szüksége van egyházi segítségre, az forduljon az egyházhoz,ezzel semmi gond. De rákényszeríteni egy falura az egyházi iskolát -az már kicsit más. Nem vallásról beszélsz,hanem hitről szerinted mi a különbség?
  Erkölcs? Jó téma. Nap mint nap tele a sajtó a külföldi és belföldi egyházi botrányokkal, és azok eltussolásával.”
 • 7. őrgróf 2011. március 29. 12:03
  „patpat-tal értek maximálisan egyet. A mai helyzetünk ( a kilátástalanságunk, a szoc.segélyre áhítozás, a munka nem megbecsülése, az erkölcs hiánya ) mind-mind visszavezethető a hitélet hiányára. Félreértés ne essék: nem VALLÁSRÓL beszélek, hanem HITRŐL. egy gyereknek sem fog ártani ( sok szülőnek sem...)”
 • 6. totti16 2011. március 29. 10:33
  „Más egy óvoda és más egy iskola. Reggeli áhitat, kötelező hittan, misére járás-egy egyházi iskola alapja. Másrészt a közoktatási törvényben is benne van, hogy az állami fenntartási iskolákban is gondoskodni kell az alapvető erkölcsi simeretek elsajátításáról. Úgy gondolom, aki meg vallásos neveltetésben kívánja részesíteni a gyermekét meg van rá a lehetősége. Zsombón jelenleg nem akkora a hittanra járó gyerekek száma, ami indokolná a váltást és többségi akaratot jelenítene meg.”
 • 5. patpat 2011. március 29. 08:46
  „Az én kislányom református óvodába jár, és maximálisan elégedettek vagyunk vele, ő is nagyon jól érzi ott magát, nem vagyunk rendszeres "templomba járók", bigottak sem (de hívők igen), szerintem az minden gyereknek csak javára válik, ha a szeretetről, a keresztény értékekről beszélgetnek vele, ez miért nem férhet bele a multikU(!)lturális, "szabad" szellemiségbe?! Azután úgyis ő dönti el, mikor felnő, hogy miben hisz, miben nem, így legalább megkapja a lehetőséget arra, hogy ezzel a világnézettel is megismerkedjen. Nem zárdáról van szó, nem "kényszerítik be a templomba azokat is akiknek ez nem áll szándékába", az aljasság pedig enyhén szólva nem itt kezdődik...”
 • 4. deszkás 2011. március 28. 21:33
  „A sopánkodó támogatást nélkülöző egyházi iskolák! Az állam irányitja arra hogy igy tegyen szivességet az egyháznak. Ha esetleg sértene valakit a hsz-em állok rendelkezésére nyilvánosan is kijelenthetem. Hogy legyen miért beperelni. Hogy is mondják ezt? (azért ne nézz hülének tudom)”
 • 3. titánia 2011. március 28. 18:27
  „Én például nem szeretném a fiamat egyházi általános iskolába íratni, mert ez ellenkezik a családunk multikultúrális/szabad szellemiségű értékrendjével. No de mi van, ha Zsombón laknánk?
  Ezt nem tehetné meg egy demokratikus beállítottságú polgármester!!
  Ki ez a zsombói fazon? Ismeri valaki?”
 • 2. Satnya 2011. március 28. 17:49
  „Pofátlanságnak tartom, hogy az egyházi fenntartású közoktatási intézményeknek magasabb normatíva jár, mint az állami finanszírozásúaknak. Biztos vagyok benne, hogy a zsombói Pm. is csak azért adja egyházi kezelésbe az iskolát, hogy magasabb térítést kapjanak a gyerekek után, s így magasabb színvonalú ellátásban tudják Őket részesíteni. Az, hogy nincs választási lehetőség, és bekényszerítik a templomba azokat is akiknek ez nem áll szándékába, aljasságnak tartom. Persze mit várhat az ember attól az egyháztól, ahol egy-egy püspökségben évek óta folyik a........, büntetlenül.”
 • 1. totti16 2011. március 28. 15:37
  „Megdöbbentő a zsombói polgármester nyilatkozata! Egy ilyen döntés előtt a Közoktatási törvényben előírtak és a demokrácia alapelvei szerint a szülők/SZMK véleményét is ki kellett volna kérni, nem tényként közölni a döntést, és utólag összehívni a gyűlést, ahová már a püspököt is meghívták!! Mi az,hogy az egészségesebb szellemi nevelés érdekében teszik ezt??? Mi az, hogy a gyerekek így megkapják a pluszt, amit sok család nem tud biztosítani számukra???
  Hol van itt a választás szabadsága? Egy faluban egy iskola van. Nem az az megoldás,hogy ha valaki nem akarja egyházi iskolába vinni a gyerekét az vigye más településre. Az önkormányzatnak feladatellátási kötelezettsége van, köteles alternatívát kínálni a nem vallásos/más vallású gyermekeknek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adok-kapok

"Az ember azt sem tudja, kinek segítsen inkább – aztán kiderül, hogy helyben is van kit támogatni." Tovább olvasom