Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A rend titkai

"Mégis arra gondolok, úgy általánosságban, hogy a szegénység pusztít. Szennyez. Rongál. Valóságosan és átvitt értelemben egyaránt."
A szegedi Szent György téri illegális szemétlerakóhelyről is az jut a lakos eszébe, hogy aki látja, azt hiszi, ott mindent szabad. Ezért tör üveget és szór szét vécécsészét. Csakhogy: a frissen fölújított Radnóti gimnázium szépen festett falára is firkálnak. A rendben tartott sétálóutca szemet gyönyörködtető szabadtéri szoborkompozícióját is „megrövidítik", eltulajdonítják a darabjait. Szétrúgják a troliajtón az üveget, és lelépnek az üres ajtókereten át.

Mégis arra gondolok, úgy általánosságban, hogy a szegénység pusztít. Szennyez. Rongál. Valóságosan és átvitt értelemben egyaránt.

Példabeszéd következik. A lerobbant és éppen mostanában újjáépítés alatt álló szegedi nagypiacon évek hosszú sora óta árul az őstermelők között – egy szép ember. Messziről meg lehet különböztetni a piaci kavalkád összes többi szereplőjétől. Ő és standja élesen elüt a közegtől. Az utóbbin, mármint a standon mindig rend és tisztaság van. A portékák sorokban-halmokban, gonddal elrendezve, suvickolva. Porszem nincs a kicsattanóan egészséges krumplin, sütésre előkészített, vastag narancshúsú édes tök kelleti magát és termetes, hófehér paszternák. Különb s különb babok, levesnyi az áttetsző zacskókban. A föléjük magasodó, világító kék szemű, ősz hajú, javakorabeli férfi a megszokott kofatermészettel ellentétben kifejezetten szűkszavú, de minden vásárlónak köszön – és helyreállítja utánuk a pult rendjét. A saját rendjét. Öröm vásárolni tőle.

Akárhányszor elgondoltam már, hogy jó lehet neki, biztosan nincs rászorulva a piacon szerzett forintokra. Talán hobbikertész, gyönyörű portáján oly gazdag a termés, hogy – szintén hobbiból – kijár eladni. Vagy megmutatni, hogy így is lehet. Afféle piaci exhibicionista, művésztermészet, esetleg kuruchajlamú – csak azért is szembe megy az árral.

Amikor már nem bírtam a kíváncsiságommal, kikérdeztem. Se ez, se az. Nem gazdag. Nem kuruckodik és nem művészkedik. Amit termel, eladja, mert ki kell egészíteni a nyugdíjat. Szépet termel és szépen adja el, mert így érzi jól magát a bőrében. Ilyen. Gyárilag – tehetnénk hozzá divatos-nyeglén. Vannak rendetlenek – tette hozzá ő, mint aki ilyennek ismeri a világ rendjét.

Talán igaza van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös költség

"Képzeljék, Franciaországban, ha a férj meglepi a feleségét házassági évfordulójuk alkalmával egy… Tovább olvasom