Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

A szilvamérő

"Most meg az a bogár esett a fülembe, miért szilvamérő a szilvamérő? Sapkai minőségben persze. Tökfödőtől a rohambiliig minden volt már a fejekre való, jó lenne megtudnom, ez a gyönyörűség honnan került elő?"
Most meg az a bogár esett a fülembe, miért szilvamérő a szilvamérő? Sapkai minőségben persze. Tökfödőtől a rohambiliig minden volt már a fejekre való, jó lenne megtudnom, ez a gyönyörűség honnan került elő?
Vasutasok viselik, szolgálatban, kit kérdeznék, ha nem őket? Vonaton útba esik jövet-menet egy-kettő, megkínálom nyájas érdeklődésemmel mindegyiket. Mintha a nagy fülű világban is így becézgették volna, és talán a nosztalgiavonatok hozták vissza használatba azt a kerek valamit, aminek a teteje teljesen lapos, és kemény simlédere van. Kék változatban is létezik, és a forgalmistáké mintha piros lenne. Szilaj nagy eszemben az fordul meg, azért szilva, mert az is kék, amikor már mérni lehet. Van zöld szilva is, de aki a tökre zöldet tenne, hamiskártyás lenne.

Az első kalauz azt mondja, rosszul tudom. A bézbólsapkát mondják szilvamérőnek. Mondom én, azelőtt zsokésapka volt annak a neve, csak mostanában amerikanizálódott, de a szilvamérő annál is régebbi. A másik meg azt mondja, jó, hogy mondom. Még nem is hallotta, pedig viseli, amióta előírja a szabályzat. A harmadik se tudja. A negyedik rám csodálkozik: furcsa pasas lehetek, ha éppen ez érdekel. Jó komám a Nagy Jóska, az ő szájából hallottam először, pötyögtetném itthon a telefont, ha tudnám a számát. Sebaj, az igazgatói titkárnő szívességből biztosan megmondja. Befutottam a csőbe, az igazgató vette föl. Ő se tudja, de ne keseredjek el, előszedi a nagy múltú vasutasokat, és visszahív.

Öreg este van már, amikor csörög. Akikkel beszélt, azok nagyon jól tudják – hogy végeredményben nem tudják. Vasutaslelemény lehet, ugyanolyan, mint a mozdonykeresztelő. A Bivaly meg a Szili. És ők is a másikra, a sportrokonságúra esküsznek.
Rossz útra csúsztam, a vasúti keresztelőket se igazgatók tartják.

Jóskának, tudván tudom, raktára van vasúti sapkákból, és önhatalmúlag sapkaszakértőnek is kineveztem már, de most éppen külföldön van. Ilyen egetrengetően fontos ügyben nem várhatom meg. Azt gondoltam, aki egyetlen szóval is többet tud szilvamérőügyben, nem a lekvárfőzésre gondolva, és kicsit is becsül, talán kisegít. Mielőtt elfelejteném. Az aranyszínű egyforintos ezért is jár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi vár még rá?

"Fekszik a nő a mentőben, és iszonyú fájdalmat érez. Kicsorduló könnyeitől már vizes a ruhája. De… Tovább olvasom