Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

A szomszéd ősgyepje

JEGYZET - "A szomszéd kertje így lehet zöldebb, ősgyepje kevesebb."
"Nemes a cél, szép az elv: zöldüljön Magyarország, vagyis minél többen és minél nagyobb területen őrizzük meg a természet érintetlenségét! Azonosulnak is az elvvel mindazok, akik sétáikból hazatérve újból és újból ráeszmélnek: „ahogy kiléptem az ajtón, igazából beléptem valahová". Sokunk alapélményének lényeglátó megfogalmazását John Muir neve fölött olvastam azon a Natura 2000 információs portálon, amelyre akkor bukkantam, amikor az agrárkamara tanácsa nyomán megpróbáltam képezni magam – uniós környezetvédelmi jogból.

Ilyen „magad uram, ha szolgád nincs" alapon kell ugyanis kibányásznia a rá vonatkozó változásokat a magyar gazdálkodóknak. Mert nyilvánvalóvá lett: az uniós jogszabályok kásahegyén nem képes átrágni magát a környezetvédelem ügyére fölesküdött hivatal leglelkiismeretesebb közszolgája sem. Így a gazdára rakja azt a terhet is, hogy kiderítse földjének viszonyát a Natura 2000-be vont területekhez. Sőt: rá hárítja annak a döntésnek a felelősségét is, hogy a területén mit szabad tennie és mit nem. Ez a ködösítés lett abból a csatlakozási népszavazás előtt hangoztatott világos ígéretből, hogy „a vidék szövetségese az EU".

És vannak egyenlőbbek az egyenlőknél. Ugyanazon uniós jogszabály alapján az Egyesült Királyságban 10, a Kárpát-medencei Magyarországon 21 százalék a Natura 2000 védelem alá vont termőföld aránya – miközben az uniós átlag csak 17 százalék. A szomszéd kertje így lehet zöldebb, ősgyepje kevesebb. A szegény rokon túlbuzgóságából így nyer többletbevételt a fifikásabb gazdag testvér.

A magyar gazdák a maguk kárán kénytelenek megtanulni, hogy a természetvédelem nemessége mit sem ér a válság sújtotta Európában. A természetbarát gazdálkodási mód eredményeként drágává lett terményt pedig szinte képtelenség eladni a gátlástalanná lett piacon."

Olvasóink írták

 • 4. csergemerge 2013. január 01. 20:06
  „Nagyon bántó, gondolkodásra vall ez az írás!
  A cikkíró szerint valószínűleg az lenne ideális, ha a Natura 2000 minősítésű területetek 0%-ot foglalnának el Magyarországon. Azaz, hasonlóan Hollandiához, nem lennének ősgyepek, nem lennének ősborókások, reliktumnövényeket éltető puszták, karsztbokorerdők, vagy pl. a kihalás szélén álló ürgéket éltető gyepterületek.
  Csak kemizált szántó. Gratulálok Délmagyarország.

  Örülnünk kellene, a 21 %-nak. Európai átlagnál nagyobb a természeti értékeink száma.”
 • 3. achilleus 2012. december 30. 12:54
  „1. csonakos 2012.12.29. 07:36
  Persze:
  http://www.greenfo.hu/hirek/2011/08/03/audi-gyarbovites-kijeloltek-a-kompenzacio-helyszineit
  "az Audi Hungaria Motor Kft. (AHM Kft.) Győr határában egy Natura 2000-es védelem alatt álló, 200 hektáros területen bővíti gyárát. ,,A Natura 2000 területen az AHM Kft. által tervezett beruházás megvalósulása esetén 112 ha Pannon homoki gyep (6260) és 0,4 ha Euro-szibériai erdőssztyepptölgyesek tölgyfajokkal (91I0) élőhely-típussal borított terület semmisül meg, illetve mintegy 3 hektár Pannon homoki gyep (6260) élőhely-típussal borított terület degradálódása várható a fragmentáció következtében" - áll a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság által 2010. decembében írt szakvéleményében (zárójelben azon élőhely-típus Natura 2000 kódja, amely alapján jelölték a területet)." - A jelentés azóta már elérhetetlen a szövegbeli linkről Az idézett link egyébként tartalmazza az "ellentételezésként" kijelölt területek részletezését. Amúgy a Natura 2000 státus - sokáig úgy nézett ki legalábbis - a NATO-radarok ellen sem véd.”
 • 2. macs 2012. december 29. 14:52
  „A védelem alá vett területeken is lehet gazdálkodni, csak bizonyos szabályokat be kell tartani. Örüljünk annak amink van, és ne tegyük tönkre a környezetünket!”
 • 1. csonakos 2012. december 29. 07:36
  „Ez a Natúra 2000-es védelem is addig tart míg egy autógyár nem akar arra a területre építeni! Akkor azonnal kiveszik a védelem alól! Pénz beszél! Ugye, ismerős hol történt ez meg?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegénysor

"Az elszegényedésről nincs tisztességes, legalább 20-30 ezres minta alapján készített felmérés." Tovább olvasom