Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

A természet rendje

"A középiskolában a megye az úr, a téren – ahol Erdei szobrát fogják elhelyezni – a város."
Ez várható volt: a Makói Oktatási Központ Erdei Ferenc Tagintézménye Návay Lajos Tagintézmény lesz. Erdei Ferenc népi írót, szociológust, a szocialista szövetkezetesítés élharcosát életműve miatt lehet szeretni és gyűlölni, míg Návay Lajos megítélése egyértelmű: az elvekhez ragaszkodó politizálás jelképe volt már életében, miniszterelnök lehetett volna, ha nem gyilkolják meg 1919-ben a kommunista különítményesek.

Létrehozása után először Návay nevét viselte az iskola, csak 1977-től Erdeiét. A döntést a megyei önkormányzat hozza meg, és joga van ehhez. Tíz éve vette át a makói középiskolák működtetésének feladatát, azóta, ha kevés volt az állami normatíva, hozzátette a szükséges pénzt a sajátjából, ahogyan korábban a város. 2006-tól a megye új, jobboldali vezetése összevont két szakközépiskolát, új igazgatót választott, de ő igyekszik jó kapcsolatot ápolni a helyi önkormányzattal is. A nyilvánosság előtt eddig csak Erdei Ferenc szobrának ügyében mutatkozott véleménykülönbség: az iskola új vezetése sehogyan sem talált neki helyet az épületen belül. Végül az alkotást átvette a város. Amikor az újbóli felállítással kapcsolatos köztéri bejárást tartotta a város, a középiskola igazgatója nem tudott jelen lenni: akkor avatták az intézményben Návay Lajos emléktábláját. Éppen ezért nem lepett meg senkit, hogy most a névváltoztatás is napirendre kerül. A dolgok finoman intéződnek, mindenki ismeri a határait. A középiskolában a megye az úr, a téren – ahol Erdei szobrát fogják elhelyezni – a város. Ez így természetes.

Miért kell tehát ilyen hosszan írni arról, ami természetes?
A diákok miatt.

A megye előterjesztésében az áll, hogy „a véleménynyilvánításra jogosultak egyetértenek a névváltoztatással", és ez az iskolaszék, a szülői szervezet tekintetében igaz is. A Makói Oktatási Központ dolgozói – vagyis zömmel a tanárok – közül 37-en szavaztak a névváltoztatásra, 26 nem és 75 tartózkodó voks született. A diákbizottság tagjai viszont – miután megkérdezték társaikat – egyhangúlag nemmel voksoltak. Forradalmi hevület? Politikaundor? Indoklás nincs a jegyzőkönyvben. Legföljebb magyarázat lehet, jobban mondva, mentség, a számukra: ők még csak most tanulják a természet rendjét.

Olvasóink írták

 • 3. Mignon 2010. december 08. 23:18
  „Na, ebböl nem lesz több cafeteria...1
  (azt sem tudom mi az)”
 • 2. becsei.sandor 2010. december 07. 17:34
  „Reggel elovastam az Origón Pető András :A hatalom árnyékában című írását. A cikk aTrasparency
  Internacionál Magyarország " Képmutatás" című és a Társaság a Szabadságjogokért "Oknyomozó"
  programjának keretében készült.Azóta úgy érzem magam ,mint az az elütött kutya,ott az útpad-
  kán. Fekszik a törött gerincével,beleinek egy része kitüremkedik az oldalán. Elütötte a történe-
  lem,szenved,és nem ért már semmit.Ha arra jártok könyörüljetek rajta.Lőjétek,lőjetek agyon.”
 • 1. unknown 2010. december 07. 09:36
  „Tekintetem az írást olvasva az előző jegyzet címére siklott: "Rokkantak népe" Furcsa asszociáció. Most azok vagyunk a múlt században történt rendszerváltozásainkkal. Testben és lélekben. Betegen. Hogyan és mikor gyógyulunk ki belőle?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rokkantak népe

"Magyarországon a pofátlanságnak nincsenek határai, és megfelelő mennyiségű pénzzel szinte bármi megvásárolható." Tovább olvasom