Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

A több számmal nagyobb cipő

JEGYZET - "De hogy is mulat a magyar úr, amikor autót vásárol? Úgy, hogy elcsábul."
A magyar ember mindig egy számmal nagyobb cipőt hord, mint amekkora a mérete – mondta nekem nemrégiben egy használtautó-kereskedő. Amikor ezt egy hitelközvetítő ismerősömnek – aki mellesleg jól megélt ebből a nagyravágyásból – elmeséltem, hozzátette: a magyar ember nem egy számmal vesz nagyobbat, hanem kettővel vagy hárommal. Hozzátette: tudna mutatni egymás mellett álló palotákat Újszegeden, amelyek közül az egyiket havi nettó egymillió forint bevétellel rendelkező család építette, és természetesen fenn is tudja tartani. A másikban viszont már a szájuktól vonják meg a falatot a kis alkalmazotti fizetésekből, hogy elképesztő nagyságú hitelüket törleszthessék.

A legnagyobb bajban ezek a kiskeresetű lakáshitelesek vannak, mert napi megélhetésük és a jövőjük egyaránt veszélybe sodródott. A devizában eladósodott autósoknál legalább nem a lakhatás a tét. Ha el is veszítenék a kocsijukat, vagy az tíz év múlva értéktelenedne el teljesen, miközben már az eredeti ár tripláját fizették ki érte, legfeljebb legyintenek: így mulat egy magyar úr. Vagy azt mondják: ez csak egy tárgy, egy ingóság, egy autó volt.

De hogy is mulat a magyar úr, amikor autót vásárol? Úgy, hogy elcsábul. Először is, már baráti körben hagyja magát rábeszélni arra, hogy drágább autót vegyen, mert megérdemli, dolgozott eleget. Majd amikor kinézi a típust a kereskedésben, az értékesítővel pedig már a havi 28 ezer 500 forintos törlesztőrészletben is megállapodnak, jönnek a kis pluszok. Mi lenne, ha tennénk bele tetőablakot, hiszen csak 300 forinttal emelkedne a részlet? – duruzsolja a kereskedő. Majd egyre feljebb mennek az igények: könnyűfém felni, elektromos tükörállítás, metálfény, optikai csomag. Mire egymás kezébe csapnak, a havi fizetnivaló már 5000 forinttal több.

A kisember az alku közben végig úgy gondolkodott: miért ne kérhetné az extrákat, a nagyobb cipőt? Mostanában esik le neki, hogy a luxus nem jár, hanem meg kell fizetni az árát. Egy nagyon nagy baj van viszont: hogy már nemcsak ő fizet, hanem mindenki az országban, aki nyögi a belső fogyasztás stagnálása miatt egyre lassuló gazdaság következményeit.

Olvasóink írták

 • 3. őrgróf 2011. augusztus 25. 10:54
  „Az évtizedekig elnyomott, ( Európához képest ) igen szegény sorban tartott emberek most hirtelen egyszerre akartak ( akarnak ) mindent. Ezért lett nagyobb a "cipő". A törlesztő-részletek pedig nem(csak) a frank fölerősödése miatt lett (több mint ) duplája, hanem a ....k kezében tartott bankok mérhetetlen kapzsisága, extraprofit éhsége miatt. A megoldást mindenki tudja, a kormány is, de nem meri meglépni. Pedig kár, mert a népharag sokkal kegyetlenebb lesz - és lesz! ( ezt legfeljebb a struccok nem látják...)”
 • 2. achilleus 2011. augusztus 24. 12:12
  „1. theseus 2011.08.24. 10:07
  Van azért ennek a véleménynek egy nagyon fontos mondandója: "már nemcsak ő fizet, hanem mindenki az országban, aki nyögi a belső fogyasztás stagnálása miatt egyre lassuló gazdaság következményeit." És ez itt a lényeg, nem véletlenül maradt a végére. Hiába marad a lakosságnál több pénz, /ez az a sokszázmilliárd (~500), amiről az MSZP az egykulcsos adó kapcsán beszél/ az nem a belső fogyasztásra, ezáltal a gazdaság növekedésére megy, hanem a növekvő törlesztőrészletek kifizetésére. A Matolcsy-Orbán-féle gazdaságpolitika egyik sarkkövét üti ki, hogy nem nő a gazdaság, nem növekszik a foglalkoztatottság, hanem a pénz a bankokon keresztül jórészt kivonódik a gazdaságból, sőt az országból. Ezt jelzi, szemben az általad írottakkal, hogy az árak növekedése lelassult, végül tényleg egy stagflációs helyzetben találhatjuk magunkat. Minden, a devizahitelek növekedéséhez hozzájáruló tényező fontos ebben a folyamatban, még az olyan kis tételek is, amelyekre az írás - talán a jelentőségüknél valóban kissé nagyobb terjedelemben foglalkozik, de ugyanez a "nagyobbcipő" jelenség nemcsak gépkocsivásárláskor érvényesült, hanem az ingatlan építtetése vagy vásárlása során is. Az írás szemléletesen világít rá a "magánbűnök és közerkölcsök" kapcsolatára. Az én véleményem összességében nagyon pozitív.”
 • 1. theseus 2011. augusztus 24. 10:07
  „Ez a cikk alaposan mellétrafál a lényegnek, ami egészen hihetetlen, tekintve, hogy hónapok óta ezzel a témával van tele a sajtó. Én egyébként nem vettem fel devizahitelt, de akik igen, azokra ez a cikk egyenesen sértő.

  A devizahitelesek problémája nem az, hogy anno pár ezer forinttal magasabb hitelt vettek fel, mint amit valójában törleszteni tudtak, hanem az, hogy a frank példátlan erősödése miatt időközben jelentősen - közel a duplájára - emelkedtek a forintban fizetendő törlesztőrészletek, miközben a fizetések közel sem emelkedtek hasonló mértékben, ráadásul időközben egyébként is emelkedtek a megélhetési költségek (rezsi, élelmiszer, stb).
  A probléma tehát nem az, hogy az eredeti törlesztőrészlet 28500 Ft helyett 33500 Ft volt, hanem az, hogy az előbbi is általában 50 ezer fölé kúszott azóta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Poldi bácsi nyugdíjba készül

"Zsuzsa még nem tudja, mennyi nyugdíjat kap, de már így is nyugodt." Tovább olvasom