Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

A törvény logikája

JEGYZET - "A rendszerváltás ugyanis nemcsak a szabadságot hozta el, de a pénz mindenhatóságát is."
A román határhoz közeli Nagylak polgármestere, Gyarmati András egyik büszkesége az, hogy a faluban van fiókgyógyszertár. Ez fontos dolog: a falu elöregedőben van, márpedig aki idős, annak valószínűleg gyakran van szüksége orvosságra, viszont nem szívesen utazik, lehet, hogy nem is tud. Miattuk tartja rossz ötletnek a polgármester azt is, hogy a 2000 főnél kisebb lélekszámú falvak a tervek szerint elveszítik önkormányzati hivatalukat.

Nagylakon mindösszesen 3 köztisztviselő intézi a helyiek ügyeit, ami nem nagy kiadás – ugyanakkor ők már hozzászoktak ahhoz, hogy afféle mindenesként, ráadásul a személyes ismeretség okán az annak megfelelő türelemmel és kedvességgel foglalkozzanak velük. Másutt ezt nem biztos, hogy megkapnák. Gyarmati András sok helyütt elmondta már, tart tőle, hogy ez a lépés a kistelepülések teljes elsorvadása felé visz. Azt is: nyilván vannak olyan néhány tucat lakóval rendelkező aprófalvak, ahol csakugyan értelmetlen az önálló önkormányzatiság, de a kétezres lélekszám mint határ szerinte túl szigorú.

A kistelepülések reneszánszát a rendszerváltás időszaka hozta el. Rengeteg lassú sorvadásra ítélt település látszott akkoriban új erőre kapni, s úgy tűnt, lesz jövőjük az új világban. Sokan máig a rendszerváltás egyik vívmányának tekintik önállóságukat, s ezt úgy is védik, mint alapértéket. Ez szépen hangzik, de tény: azokra az itteni óvodákra, iskolákra például, amelyeket az elmúlt években nem csekély összegből akár fel is újítottak, általában lakat került. A rendszerváltás ugyanis nemcsak a szabadságot hozta el, de a pénz mindenhatóságát is. Pénz pedig nincs. Manapság egyre inkább nincs. A helyi önkormányzatokról szóló törvény logikája pedig, akár tetszik, akár nem, ez.

A megye legkisebb faluja egyébként Kövegy, a maga 397 lakójával. Az amúgy takaros kisközség teljes évi büdzséje mindössze 35 millió forint. Mit lehet ennyi pénzzel kezdeni? Azonkívül, hogy fizetik a fizetnivalókat, most épp kerékpárutat szeretnének építeni; a pályázatot már beadták, de önrész is kell. Hogy Kövegynek mennyire fontos az önállóság, azon megint csak el lehet vitatkozni, de tény: a kerékpárútra pont azért van szükség, mert az innen 2 kilométerre lévő Csanádpalotára járnak a gyerekek óvodába, iskolába, a felnőttek pedig ügyes-bajos dolgaikat intézni, bevásárolni. Sőt patikába is.

Olvasóink írták

 • 9. Aranea 2011. november 06. 14:57
  „Köszönöm, hogy meghallgattál.”
 • 8. v.imre 2011. november 06. 14:41
  „7. Aranea 2011.11.06. 13:10

  Tisztellek érte, hogy kiöntötted a szíved mindenki okulására. Magam a 67. életévemmel már túljutottam a közlönykövető bürokratizmus állomásain. :-)))”
 • 7. Aranea 2011. november 06. 13:10
  „Az első 1-2 évem nekem is hasonló volt. Aztán tudod a napi 10. igazságtalanul anyázó bunkó ügyfél után, akit még csak helyre sem tehetek, egy idő után belefásultam. Sokan köszönni sem tudnak, az ajtón rikító tájékoztató szövegeket nem tartják be, és még fel vannak háborodva. Legalább 20% kollégahiánnyal dolgozunk, amit az ügyfél úgy reklamál le hogy "lassú" az ügyintézés - hiába magyarázzuk, hogy egy ügy várhatóan 20-30 perc, és ha 50 ügyfél esik be reggel 8-kor 3 ügyintézőre, akkor nem valószínű, hogy mindenki belefér délig. És amikor a kedves ügyfél kint vartyog, hogy "csak bámuljuk a monitort" ami közben dolgozik a gép, és bármelyik percben továbbléphet. Hiába mondjuk összeszorított lábakkal, hogy épp a WCbe rohanunk, akkor is elénk áll egy, hogy "de csak azt kérdezném, hogy..."
  A fizetési hiányosságok is érdekesek: hiába van az embernek felsőfokú végzettsége, és azon felül többféle képzettsége (nekem is van, ezért is tudok innen továbblépni). A munkáltatóknak simán ott a kiskapu, amely szerint megindokolják: az adott feladatkör elvégzéséhez NEM szükséges felsőfokú képzettség, sem pedig nyelvvizsga - így a besorolásban a sima érettségi sávjában MINIMÁLBÉRKÖZELI összegeket adhatnak 10 év meló után. (ruhapénz és 13. havi sincs, mielőtt kitalálná valaki) És persze a kedves ügyfél elsőként azt vágja hozzánk, hogy micsoda százezreket keresünk. Legszívesebben kivágnám a pultra a fizetéspapíromat. A SAJÁT baráti körünk és tágabb családunk nem hiszi el, mennyiből nyomorgunk, csak somolyognak. Volt, aki a kedves nagymamának egyszer elvitte a fizetéspapírját, aki fejcsóválva továbbra is csak azt hajtogatta: "én ezt nem hiszem el, biztosan kaptok mellé még valamit" Pár év alatt tönkremegyünk lelkileg. Az ÖSSZES kollégámnak van pszichés okokra visszavezethető betegsége (gyomorfekélytől az állandó, mindennapi több órás fejfájásig), amik idekerülésük előtt nem volt, és hiába kezelgetik évek óta. Nagyon kíváncsi vagyok, Te meddig bírnád.
  Visszasírom azokat az időket, mikor még pénztáraztam, vagy amikor 3 műszakban polcfeltöltőztem az egyik nagy áruházláncnál: több pénz, több megbecsülés (!!!) és lelki béke. Ha nem jön össze a tervem, igyekszek ismét ilyen "aljamunkát" végezni - lesz*rom a diplomámat.
  De Te biztosan hitelesebben tudsz beszélni a rendszerről KIVÜLÁLLÓKÉNT.”
 • 6. v.imre 2011. november 06. 09:21
  „5. Aranea 2011.11.05. 20:45

  Megértelek. Ezért kell magasabb képzettségű, sőt, többféle alapképzettséget megszerzett ügyintézőt ültetni a kormányablakhoz. Az egyszerű gimnáziumi érettségi kevés, semmit nem ér. Nem árt, ha az ügyintéző természetes adottsága az empátia az ügyféllel szemben, s nem úgy tekinteni rá, hogy mi a fenének bosszant? :-)) Így sokkal könnyebb. Megoldhatóbb. A dolgok után nézése folyamatát el lehet végezni kedveskedve is. Példaként említem egy szegedi földhivatali esetemet pozitív példaként, dícséretként. Tulajdoni lap másolatát kértem ki. Pillanatok alatt álltak rendelkezésemre. Pillanatok alatt tették elém a kivonatot. Az ügyintéző mosolyogva kérdezte, hogy ezt és így kívántam? Én csak hápogtam az szolgáltatás ezen soha nem tapasztalt menetén. Meg is kérdeztem a kedves hölgyet, talán még egy fagylaltot is kérhetnék? (Nyáridő volt) Nevetve és egymásra mosolyogva váltunk el. Ha a feladatodat így vagy képes végezni kedves Aranea, akkor nem akadhatsz fenn semmiféle problémán, ha ilyen kapcsolataid vannak az együttműködő társhatóságok rendszerében. Az emberi hiányosságok mutatkoznak ki az elégedetlenségben, a munka meggyűlölésében, a belefáradásban. Ezért kellenek az új módszerek és az új munkaerők.”
 • 5. Aranea 2011. november 05. 20:45
  „Nem érted a különbséget: minden embernek van egy agyi kapacitása, amennyi dologhoz képes elfogadható szinten érteni, illetve tudja magát utánképezni a (sokszor havonta változó) jogszabályok tengerében. Megnézem én azt az ügyintézőt, aki egyszerre tud felvilágosítást adni a szociális ügyekről, adott esetben a gyámügyi eljárásokról vagy pl. egy adott autó forgalomba helyezését hol kell kezdenie és milyen papírok kellenek hozzá? Megfelel-e az a papír, amit az ügyfél hozott magával, vagy szépen beadja, vár - hiánypótlás - újat hoz (rosszabb esetben még akkor sem jó). Szerinted ez egyszerű és kiderül a törvényekből - tapasztalataim szerint viszont nem. Még a rendőrség is összevissza küldözgeti az ügyfeleket egy-egy jogsihonosítás ügyében, de elég pl. egy lejárt bevándorolt személyi pótlására gondolni. Mikor mehet azonnal az okmányirodába, mikor kell a bevándorlási hivatalban kezdeni, vagy mikor kell a lakhelye szerint illetékes népességeshez zargatni? Brutálisak a tapasztalataink a kormányablakokról. Ügyfélkeserítők is, de ügyintézőkeserítők is, mert nálunk csapódik le a megsétáltatott ügyfél dühe.
  Mindenesetre én már ebben a majomkodásban nem kívánok részt venni, úgyhogy csak ügyfélként fogom boldogítani az exkollégákat. (illetve remélem, úgy sem gyakran)”
 • 4. v.imre 2011. november 05. 16:26
  „Ebben van jelentősége a létező internet kapcsolatnak a szakhatóságok között. A neten küldözgethető az ügyfél beadványa ahhoz a szervhez, ahol arról dönteni kell, ahol arról határozni tudnak. Nem is kell körtelefonálni. Csak azt kell felfogni, mely szakhatóság az illetékes. Ezt követően csak az ügyfél kiértesítése marad feladatul: a határozat átvehető.”
 • 3. v.imre 2011. november 05. 16:13
  „2. Aranea 2011.11.05. 12:21

  A kormányablaknál ülőnek ugyanazt kell csinálnia egy-egy "komplikáltabb" ügy elintézése esetében, mint most, ahogy írni tetszik: "...egy-egy ritkább ügytípusnál veszett körtelefonálásba kezdünk ..." Ha az ügyintézőnek nincs széleslátókörű tapasztalata, szakképzettsége, ügykezelés alkalmassága, akkor körbe kell telefonálnia bizony a szakhatóságokat ezután is. Nem az ügyfelet kell küldözgetnie fűhöz-fához. Biztos, hogy vannak bonyolult esetek, de akinél megfelelő a lényeg felfogás képesség, azon ügyintéző esetében nem lehet megoldhatatlan eset.”
 • 2. Aranea 2011. november 05. 12:21
  „v.imre:
  azaz a puncsos állások és emberek továbbra is megmaradnak - a munkahelyek viszont fogyogatnak az ilyen kicsiny településekről. A kormányablakoknál pedig marha nagy kérdőjel számomra, hogy hogy a rossebbe´ fog egyetlen ügyintéző az összes féle jogszabályi kacskaringókkal és kivételekkel átszőtt magyar szabályozásban JÓL eligazodni?!
  Jómagam is önkormányzatnál dolgozok, és egy-egy ritkább ügytípusnál veszett körtelefonálásba kezdünk a kollégákkal, hátha a nagyobb településen pl. Szegeden láttak már olyat. Még az ügyvédek is hajmeresztő marhaságokat tudnak állítani azokról a területekről, amiben nincsenek napi szinten benne (tapasztalatom, mivel nem egyet kellett már helyretennem a saját témámból) Akkor egy szerencsétlen ügyintéző (piti pénzért, gyorstalpaló képzéssel) hogy fog?!”
 • 1. v.imre 2011. november 05. 10:29
  „Ha most is Csanádpalotára járnak oviba, iskolába a kövegyiek, úgy miért okoz gondot nekik éppen az, hogy az állam a költségek tekintetében rendszertakarítást akar elvégezni? A jegyzetben is olvasható ellentmondás (tudom, elismerem, hogy a jegyzet írója is többször töröl szövegblokkot a fogalmazásban) éppen a kevés pénzről, meg az iskola fenntartás önállóság féltésről, amikor Kövegyen nincs is iskola eléggé kalandozó. De legyen itt Bodó Imre tiszaszigeti polgármester, parlamenti képviselő nyilatkozata a helyzetről, a törvénytervezetről:

  - Ötödik ciklusomat csinálom polgármesterként, hamarabbra vártam ezt a lépést. A hivatalok összevonása teljesen normális. Miért könyvel például önállóan Tiszasziget, Újszentiván, Kübekháza? A világháló korában össze lehet vonni az adminisztrációt. Félreértés, hogy megszűnik a hivatal a kistelepüléseken: a kormányhivatalokhoz hasonlóan egy ablaknál lehet mindent intézni, helyben. Továbbra sem kell utazni például egy szociális ügy miatt - hangsúlyozta. - Nem az adminisztráció az önállóság fokmérője, hanem az, választhat-e magának polgármestert, képviselő-testületet egy település. Igen, tehát továbbra is maga dönthet sorsáról.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dízelkerékpár

"Egyre kevesebb honfitársunknak lesz pénze üzemanyagra, és kényszerből vált négyről két kerékre, télvíz idején is." Tovább olvasom