Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A tudás borsos ára

"Még gondolkodnak egy picit, milyen jogcímen és milyen hivatkozással, de mindenképp pénzt szednek a szegedi egyetemen – a kommunikáció levelező szakon. Mert hiába törölte el a tandíjat az egyik kormány, ha a másik normatívaként nem ad annyi pénzt, hogy abból föl lehessen építeni a politikusok által oly sokat emlegetett tudás alapú társadalmat!"
Még gondolkodnak egy picit, milyen jogcímen és milyen hivatkozással, de mindenképp pénzt szednek a szegedi egyetemen – a kommunikáció levelező szakon. Mert hiába törölte el a tandíjat az egyik kormány, ha a másik normatívaként nem ad annyi pénzt, hogy abból föl lehessen építeni a politikusok által oly sokat emlegetett tudás alapú társadalmat!

Az előzményekhez tartozik, hogy az alapképzésen túli szolgáltatásokért 1998-ig kiegészítő tandíjat szedhettek az egyetemek. A tandíjmentesség bevezetése utáni kényszerben fogant a most vitatott félmegoldás, mely szerint – elsősorban a divatos szakokon – fejlesztési hozzájárulást lehet kérni. Félmegoldás, mert jogilag vitatható, hogy például a kommunikátornak készülő levelezősnek miért kell, a nappalisnak miért nem muszáj leperkálnia a félévi beiratkozáskor a 80-90 ezer forintot. A diák számára nem tették átláthatóvá, hogy a nappalin folyó oktatásért az állam 100 egységet, a levelezősért csak 25-öt fizet, holott az óraszám és a diploma értéke nagyjából azonos. Ezt a reflektorfénybe került Budapest Média Intézeten belül úgy egyértelműsítették volna, hogy a levelezős választhatna A és B alternatíva között: így például az egyik esetben csak fotón láthatja, a másikban, vagyis a többletszolgáltatási díj kifizetése ellenében már ki is próbálhatja, miként működik mondjuk a videokamera, vagy a vágópult.

De e finomságok alapozása is inog. Mert hektikus, a lobbik erejétől függ az egyetemeknek a hallgatók képzéséért nyújtott állami támogatás összege. Például az, ami a múlt évben 338 ezer volt, idén már csak 220 ezer forint. Az állami pénzelvonás jogcímeként elhangzik az ötéves képzést háromévesre karcsúsító bolognai folyamat, holott e változás akkreditációja még le se zárult. S azt, hogy mire elég ez a nappalis normatíva, kifejezi, hogy a sokat emlegetett kommunikátorok költségtérítéses, vagyis teljes árú diplomájáért egy tanévben 340-360 ezer forintot kérhet az egyetem – az oktatási tárca, az oktatási ombudsman jóváhagyásával.

Tehát egy kommunikátor-diploma öt esztendőn át egy családnak évi minimum 340-360 ezer forintba kerül – önköltségesen. Ugyanezért egy levelezős évi 160-180 ezer, a nappalis nulla forinttal egészíti ki az államtól csordogáló 55, illetve 220 ezer forint támogatást. A tudás pénzbe, sok pénzbe kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

975 év

"A szegedi dóm azt sugallja: akár állhatna itt, vagy a püspökség első székhelyén, Csanádon egy 975… Tovább olvasom