Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A válság üzlete

JEGYZET - "Makón nemhogy a vendéglők, még a sörözők és a kocsmák is csak ritkán telnek meg."
Aki annak idején be-beült élő zenés szórakozóhelyre vacsorázni, annak megdöbbentő lehet a tapasztalat: egy hétvégi estén Makón nemhogy a vendéglők, még a sörözők és a kocsmák is csak ritkán telnek meg. Vendéglős ismerősöm meséli, ma már az a divat, hogy a szórakozni vágyó ifjak a nagyáruházban veszik meg az olcsó szeszt, a kannás bort, a sört. Sokszor az éjjel-nappali üzlet padjain üldögélve, beszélgetve töltik az éjszakát. A buli, ha egyáltalán van, jobbára házibuli, a söröző egyre inkább csak gyülekezőhely – mondja.

A magyarázat egyszerű. Mindenki, még a fiatal is igyekszik spórolni. Persze nem jókedvében, hanem kényszerűségből, de a végeredmény ugyanaz – az évről évre csökkenő kereslet kihat a kínálatra is, amely ugyancsak egyre szűkösebb. Ez jellemzi a teljes szolgáltatói szférát. Ma már szinte természetes, hogy még a küllemükre legigényesebb hölgyek is igyekeznek otthon megoldani a hajfestést. Lehetőleg a vágást is ügyes kezű rokonra bízzák – ha mégis ellátogatnak a fodrászhoz, műkörmöshöz, egyre ritkábban teszik. Azon is álmélkodhatunk, amikor azt halljuk az amúgy jó szakember hírében álló szobafestőtől, hogy már csak a nyári időszakra váltja ki az ipart. Az év többi részében még annyi megbízása sincs, amennyiből be tudná fizetni a kötelezően fizetendőket. Mindezt látva már azon sincs okunk csodálkozni, hogy a szegedi piacon – hiába a rendkívüli időjárás, a termelői költségek növekedése – idén is a tavalyi árakon lehet zöldséget venni.

De rácsodálkozhatunk azokra a vállalkozó szellemű emberekre is, akik a válságban is meglátják az üzletet. Népszerű szolgáltatás például – a fővárosban élő makói fiatalok is szerveznek hasonlót – a telekocsi: ha valaki utazni készül, meghirdeti, hány szabad hely van a kocsijában, s ha van jelentkező, megosztoznak a benzinpénzen. Ennél talán csak az a hirdetés meglepőbb, amelyben egy autókölcsönző ajánlja: szívesen bérbe veszi, s továbbkölcsönzi az éppen nem használt kocsikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patyomkin-ország

"Mindennapossá lett a valóság átszínezése, a kellemetlen tények elrejtése hamis eredményekkel." Tovább olvasom