Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A van és a nincs

JEGYZET - "Ha a szomszédos országot Ukrajnának hívják, még nagyobb a pánik."
Latolgatunk. Nem csak azt próbáljuk belőni, mennyi lehet pár hónap múlva az euró árfolyama, mit csinál a jegybank a kamattal, mekkora lesz a növekedés vagy az elmaradás mértéke a térség államaitól. Latolgatjuk az idei várható gabonatermést is.

A télen azt mondogatták a szakemberek, az enyhe időjárás végül is nem akkora baj, noha hiányzik a hótakaró. Mostanra már kisebb a lelkesedés, miután csak nagy ritkán esik egyszerre néhány milliméter csapadék. Márpedig a búzának nagy szüksége lenne az égi áldásra: nemcsak a májusi, az áprilisi eső is aranyat ér. A kincstári optimizmus azért megvan még, a gabonaszövetség elnöke szerint jó lesz az idei termés, akár 50 ezer forintot is lehet majd kapni egy tonna búzáért. Erre a mondatra fel is hördültek a gazdák, a „jó" az lenne számukra, ha az idei nyereség pótolná a tavalyi veszteséget.

Mit is nevezünk jó termésnek? A jó termésről általában azt gondolja az ember, hogy sok van belőle, a búzaszemek kifogástalan minőségűek – tehát jól el lehet majd adni a piacon. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű: aratáskor derül ki, hogy amikor jó a termés, a szomszédos országokban is jó, tehát lemegy az ára. Ha a szomszédos országot Ukrajnának hívják, még nagyobb a pánik, mivel beengedhetik a szintén jól sikerült importgabonát.

Hogy mennyire sérülékeny a gazdaságunk és válik kiszámíthatatlanná minden tervezés, azt pont az északkeleti szomszéddal lehet illusztrálni: a forint újbóli gyengülését ezúttal az ukrán helyzet okozza, ami nekünk most nem jön túl jól. A másik oldalon, némi rosszindulattal, többen abban reménykednek, hátha nem a földműveléssel vannak elfoglalva az ottani termelők.

Mondják, a gazdálkodók legalább akkora kockázatot vállalnak, amikor vetnek, mint a devizahitelesek. Mindkettőből vagy nagy nyereséggel, vagy nagy bukással lehet kijönni. Még egy népi bölcsesség a végére: „a vannal mindig könnyebb, mint a ninccsel", azaz inkább több gabonánk legyen, mint kevés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pönci és Durci

"Ha krumpliból meglesz a napi betevőnk, vigyorogva kibírjuk a hátralévő kis időt." Tovább olvasom