Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

A vásárhelyi illegalitás

"Közeledik az október, megint éledezik a föld alatti mozgalom Vásárhelyen – és ez sajnos nem vicc. Az illegalitásban harcoló erők újabb röplapon szólították meg a népet: a „Vásárhelyiek! Hamarosan végleg idegen bank kezébe kerül a városunk!" kezdetű kiáltvány alján az áll, ezt a Hódmezővásárhelyi Fiatalok Baráti Köre írta."
Közeledik az október, megint éledezik a föld alatti mozgalom Vásárhelyen – és ez sajnos nem vicc.

Az illegalitásban harcoló erők újabb röplapon szólították meg a népet: a „Vásárhelyiek! Hamarosan végleg idegen bank kezébe kerül a városunk!" kezdetű kiáltvány alján az áll, ezt a Hódmezővásárhelyi Fiatalok Baráti Köre írta. Ilyen nevű szervezet nem létezik, legalábbis még nem jegyezték be a bíróságon. Ez csak fedőnév, amely mögött tavasszal a „fiatal" és a „kör" szavak alapján többen a Fideszt sejtették. A szocialista-liberális kormányt gúnyoló szalagtranszparensek gazdája nem lépett a nyilvánosság elé: a város jegyzője tudta, de nem árulta el, ki kért engedélyt a hatalmas hirdetések elhelyezésére. A nevet most egészen más beállítottságú emberek használják: mint egy eldobott, de jó húzású husánggal, nagyot ütnek vele a fideszes polgármester fejére, aki rosszkedvűen azt mondja, hülyeségekkel nem akar foglalkozni.

Pedig a nevüket és véleményüket vállaló politikai erőknek kezdeniük kellene valamit azzal, ami Vásárhelyen zajlik. Gyakran idézik mostanában Bibó Istvánnak egy mondatát: „Demokratának lenni annyi, mint nem félni." Ez viszont azt is jelenti, a demokrácia alapja nem a politikus, hanem az öntudatos polgárember, aki érdeklődik a közélet iránt. Aki folyamatosan tájékozódik, nemcsak arra figyel, mit mond a rádió, hanem arra is, ki beszél a rádióban, ki az információ forrása. Ez alapján dönt, mennyire vehető komolyan egy hír, vélemény. Aki tudja, nem olyan egyszerű a világ, hogy az egyik párt politikusai hülyék, a másik meg csupa szakértőkből áll.

Az illegalitásban harcoló baráti körösök – jobbosok és balosok – viszont nem az ő szavazatára pályáznak, nem őt akarják megszólítani három egyszerű mondatban. Hanem azt az embert, aki nem veszi a fáradságot, hogy tájékozódjon – viszont szívesen beleszólna mindenbe, mindenáron. Nem arra figyel, ki mit mond, csak arra, amit hall. Örül, ha fölfog valamit, s ha már fölfogta, hajlamos arra, hogy el is higgye. Ő az, aki ha valami izgalmasat hall, káromkodik, vagy kárörvendően huhog, esetleg összeesküvés-elméleteket gyárt, mert azok olyan titokzatosak. Azt gondolja, a névtelen, odamondogató kiáltványok íróinak alapos okuk van arra, hogy illegalitásban maradjanak: félő, hogy bánthatják, ellehetetlenítik őket. Kik? Hát a kommunista kormány – vagy a keménykezű fideszes polgármester.

Vásárhely pontot tett a múltra – mondta Lázár János, amikor megnyitották az Emlékpont múzeumot. Ez szép mondat volt, kár, hogy nincs mögötte egy egész közösség szándéka, gesztusa. Mert továbbra is él valami a közéletben, amitől dohos a szaga az egésznek. Abban persze lehet bízni, hogy ez a betegség csak olyan, mint a nátha, és idővel elmúlik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széplak is felejt

"Leghamarabb a nevét felejti? Romantikus lelkek adhatták hajdanán a Balaton-part egy darabjának ezt… Tovább olvasom