Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

A vége jó?

"Egy valamirevaló régimódi mesében a végén a legkisebb fiú vagy a szegénylegény vagy a bátor királyfi mindig elnyeri jutalmát, és a gonosz jól megbűnhődik."
Egy valamirevaló régimódi mesében a végén a legkisebb fiú vagy a szegénylegény vagy a bátor királyfi mindig elnyeri jutalmát, és a gonosz jól megbűnhődik. A mai modern mesék azonban korántsem végződnek mindig hepienddel. Itt van például a mi mai legkisebb fiunk, a hízott libamáj.

Élt, éldegélt a maga módján, a légynek sem ártott, de érezte, külhoni társai valamiért neheztelnek rá. Tűrte, tűrte csendesen, megpróbált még jobban viselkedni – nem volt persze ő rossz korábban sem –, mégis utolérte a végzete: a vörös menyét. (Tudnivaló: ez a ragadózó kisállat a Négy Mancs jelképe.) Nem falta fel galád módon a hízott libamájat, hanem – hiszen ez egy modern mese – elkezdett róla mindenféle dolgot terjeszteni. Lett is nagy visszhangja! Szerte a nagyvilágban elhitték neki, hogy a magyar hízott libamáj rosszul viselkedik. A mesét innentől kezdve jól ismerjük, de hogy valójában mikor lesz vége a történetnek, azt a mai napig senki sem tudja.

Jelenleg a boldog végkifejlet felé halad a történet. Most legalábbis úgy tűnik, sikerült legyőzni a vörös menyétet, és a mi hízott libamájunk végre újra boldogan élhet – amíg meg nem esszük. Persze egy picit most jobban kell majd küzdenie, és jó párszor el kell majd magyaráznia mindenkinek, hogy ő világéletében jó volt, és bármit állítottak róla, az rágalom, ha úgy tetszik, lárifári, és egyáltalán nem kell figyelembe venni ezeket.

Azt azonban továbbra sem meri senki kimondani, elhinni, hogy valóban helyreáll a rend, a lelki béke, és visszatérnek a nyugodt, majdhogynem unalmas hétköznapok. Sok zsírnak ki kell még ahhoz sülnie, hogy elmondhassuk, tényleg jó a vége. Akkor persze, már a sütéskor, tényleg jó a vége, hiszen a libamájnál finomabbat nehezen tud elképzelni egy húsevő ragadozó.

Még az is lehet, hogy a vörös menyétnek is ízlene, ha megkóstolná. Az már tényleg mesebeli befejezés lenne.

Úgy tűnik, sikerült legyőzni a vörös menyétet, és a mi hízott libamájunk végre újra boldogan élhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogállami képtelenség

"A három minisztériumban senkinek nem tűnt fel, hogy a jogszabály nem bünteti azokat, akik… Tovább olvasom