Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

A végső fegyver

JEGYZET - "Szép gesztus lenne, ha Hoffmann Rózsa időt szakítana arra a hétvégén, hogy Szegedre jöjjön."
A Szegedi Tudományegyetem és a bölcsészkar épületében lévő Auditorium Maximum szimbolikus hely a diákmegmozdulások történetében. Itt alakult meg 1956-ban a MEFESZ, innen indult és vált országossá 1988-ban az a demonstráció, amely a felsőoktatási intézmények nagyobb önállóságát, nagyobb anyagi támogatását és oktatási reformot szeretett volna elérni. 1995-ben Szegedről indult a tandíjellenes tüntetés.

Ma a tervezett felsőoktatási törvény elleni tiltakozásul itt kezdenek éhségsztrájkba a szegedi egyetemisták, legalább százan – kari hallgatói önkormányzati vezetők és a képviselők 95 százaléka –, de a szervezők további hallgatók és oktatók csatlakozására számítanak.

Az éhségsztrájk urbánus műfaj, amikor egy magyarcsanádi férfi kezdett bele tavaly – neki a szociálissegély-kérelmét utasították el –, a településen csak néztek rá.

Az éhségsztrájkhoz jóléti állam kell, ha nincs mit enni, értelme sincs direkt nem enni.

Az éhségsztrájk kemény műfaj, a végső fegyver, amikor az ember már a saját testét áldozza fel. Innen nézve pedig a sztrájk előtti utolsó vacsora is lehet szimbolikus, sőt szakrális – de ha ez nem is, akkor legalább legyen bőséges.

Amikor a diákok önmagukat használják tiltakozásul, az már több és határozottabb fellépés, mint amikor utcára vonulnak, szimbolikusan koporsóba teszik a felsőoktatást, vagy tandíjellenes pólót nyomtatnak. Ezt illene komolyan vennie a kormánynak is, szép gesztus lenne, ha Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár időt szakítana arra a hétvégén, hogy Szegedre jöjjön, és beszéljen a hallgatókkal.

A sztrájk alatt a szegedi diákok csak folyadékot vesznek magukhoz. Azért az mindenképpen megnyugtató, hogy a hétvégén az egyetemisták inni azért fognak.

Olvasóink írták

 • 10. scott1 2011. október 29. 18:25
  „T. némakacsa!
  Éppen az a probléma, hogy még mindig csak humorosnak akarod tekinteni az írást, pedig éppen az irónia az ami ,,jelentéktelen semmisségként (ezt definiáltad te nyegleségnek) gúnyolja ki azt, ami szubsztanciális realitásként pöffeszkedik". Tudom az én véleményem nem számít, de szerintem meg tökéletesre sikeredett. Gratula hozzá!”
 • 9. némakacsa 2011. október 26. 13:30
  „Kedves 8. scott1... "humorról meg szó se volt, csak iróniáról!" Ugyan-ugyan. Lovagolhatunk fogalmakon, ha jól esik:
  "Humor, szatira, gúny, vicc, pamflet, élc és irónia, ez mind humor, ha úgy tetszik, mindegyiken lehet nevetni, ha ez a humor definiciója." (Török Sophie, Karinthyról). Na.
  Persze igazad van, a hoffmanrózsás megjegyzésedet felületesen olvastam, félre is értettem.
  Amit viszont tartok: a téma azon kivételek közé tartozik, amelyeknek humoros (legyen hát: ironikus) tálalása (pontosabban, ismételve magamat: a hányaveti poénkodás) nem idevaló. Úgy különösen nem, hogy csupán az egyik fél (a kiszolgáltatott) kárára poénkodik, méghozzá anélkül, hogy a megmozdulás kiváltó okát, a törvényjavaslat következményeit akár csak vázlatosan is érintené. (Nyegleség 2.)”
 • 8. scott1 2011. október 25. 21:00
  „némakacsa!
  "Szép gesztus lenne..." kezdetű mondatban nyoma sincs humornak... - örülök, hogy így látod, de senki sem állította az ellenkezőjét... humorról meg szó se volt, csak iróniáról!”
 • 7. némakacsa 2011. október 25. 11:39
  „Kedves 5. scott1, a "Szép gesztus lenne..." kezdetű mondatban nyoma sincs humornak, a zárásban se, utóbbi pusztán oda nem való poénkodás. Aminthogy a helyzet se túl vicces.
  6. csergemerge, pedig tájékozódjon picit a tervezetről, mielőtt leszólja az akciót. A tervezet ellen addig lehet(ne) tiltakozni, amíg tervezet, s nem törvény. Ne legyen kétségünk: az lesz. Izomból, az eddigi kormányzati stílusnak megfelelően.”
 • 6. csergemerge 2011. október 24. 22:27
  „Butuska szenzációhajhász akció.
  Valóban, éhségsztrájkot akkor szoktak tartani, ha nincsenek eszközök arra, hogy valamilyen politikai döntés végzetes hatását elkerüljék. Itt szó sincs erről.
  Először is: a törvény még csupán tervezet.
  Ma is formálódik. Napról napra. Akkor mi ellen kell tiltakozni? És miért éhségsztrájkkal?
  És miért Szegeden?
  És miért az Aud Maxban?”
 • 5. scott1 2011. október 22. 17:17
  „Ezzel kezdte: "Szép gesztus lenne, ha Hoffmann Rózsa időt szakítana arra a hétvégén, hogy Szegedre jöjjön."
  és zárta le: "Azért az mindenképpen megnyugtató, hogy a hétvégén az egyetemisták inni azért fognak."
  Szerencsére ez az összefüggés és az ironikus lezárás (az irónia már a cikk közben is megjelenik) mindenkinek átjött 1-2. kivételtől eltekintve...”
 • 4. .suhym. 2011. október 22. 06:50
  „Napi 5 liter folyadékot isznak, gondolom a hétvégén is!

  Senki sem fog éhen halni, pár nap múlva felfüggesztik valami tüntetés miatt.
  Az ember nagyon sokáig kibírja kaja nélkül, de folyadék nélkül NEM!”
 • 3. varbert 2011. október 21. 20:27
  „Az illuzió hogy ezeket, egy kicsit is meghassa ha akár éhen is hal valaki!”
 • 2. kilo 2011. október 21. 13:37
  „Igy van, kar az utolso mondatert.”
 • 1. némakacsa 2011. október 21. 13:29
  „"Azért az mindenképpen megnyugtató, hogy a hétvégén az egyetemisták inni azért fognak."
  Szép zárómondat. Az "egyébként" igen jó tollú szerzőtől sajnos már megszokott, nyegle odavetés, amivel nullázza a jegyzetbeli teljesítményt.
  Kár.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Battonya-szindróma

"Miért maradt Battonyán a nő, miért hagyta, hogy naponta megalázzák, kínozzák?" Tovább olvasom