Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

A vidék csődje

"Fájni fog? – kérdezgették a miniszterelnököt a válság elején. Fáj."
„Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon" – nem tudom, emlegetik-e Klárafalván az őszödi beszéd gyurcsányi fordulatát. Okuk éppen volna rá: a tönkrement klárafalvi tollüzem után az önkormányzatot is piheként fújhatja el a csőd szele. Bezárt az iskola, a konyha, nincs pénz fejlesztésekre.

Nem világos számomra, mekkora mozgástérrel bírt az önkormányzat, tehetett volna-e azért, hogy sorsa másként alakuljon – de ha szétnézünk az országban, azt látjuk: mindenfelé vergődnek a települések.

2007-ben a tiszaderzsi önkormányzat azt akarta, hogy a faluban végre épüljön valami: 40 millió forintból felhúztak egy tornacsarnokot – az ehhez felvett hitel a falu éves költségvetésének negyede volt. Végül már az óvónő és az önkormányzat többi 31 dolgozója sem kapott fizetést. Idén márciusban egy szabolcsi falu, Biri ment tönkre. Borsod-Abaúj-Zemplén 357 települése közül mintegy 200 tartozik az önhibáján kívül hátrányos helyzetű települések közé.

Megyénkben sem hallani szívderítőbb fejleményekről: e sorok írója az utóbbi egy évben volt kénytelen tudósítani iskolabezárásokról Dóctól Kübekházáig, működési nehézségekkel küzdő és pályázati pénzben bízó csongrádi önkormányzatokról Újszentivántól Marosleléig, Fábiánsebestyéntől Ásotthalomig. Jövőre egymilliárddal kevesebből gazdálkodhat a megyei önkormányzat, országosan 250 milliárd forinttal csökken a települések bevétele.

Közben a Nemzetközi Valutaalap dicséri a kormányt a magyar gazdaságpolitika, a válságkezelés irányait látva. Persze az IMF az 1300 lakosú Tiszaderzs vagy az 530 lelkes Klárafalva sorsát még nagyítóval sem veszi észre. Azt a küzdelmet sem, amit a még mindig 8,3 milliós vidéki Magyarország folytat – az életben maradásért.

Simogassa csak a fejünket az IMF – jogosan teszi. A ráncfelvarrás, amelyen két év alatt a magyar államháztartás átment, valóban páratlan. Más kérdés, hogy miért indultunk ilyen mélyről – s hogy minden mozzanatát éreztük a bőrünkön. Fájni fog? – kérdezgették a miniszterelnököt a válság elején. Fáj.

Sokan emlegetik: majd a választások mindent rendbe hoznak. Egy baj van: azt tudom, hogy a narancsban rengeteg a C-vitamin, de hogy jó fájdalomcsillapító-e, az csak később derül ki.

Olvasóink írták

  • 2. madártej 2009. december 08. 16:57
    „Nem kell félni, nem fog fájni! Én erre is emlékszem...A durva életbe.”
  • 1. KolompárRómeó 2009. december 08. 16:12
    „Így van. De van sok milliárd arra, hogy a szerencsétlen hátrányos helyzetű kisebbségnek lakást, házat építsenek, amit aztán szétver, elad mindent, a sarokba sz@rik, majd veri az asztalt, hogy de neki milyen sanyarú is a sorsa és a szemét többség vajon miért nem szereti.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány a listán

"Jelenleg Orbán a legismertebb karakteres politikus a választási mezőnyben." Tovább olvasom