Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Ablakmosó

"A baj ott kezdődött, az iszákos ember is azért iszik, hogy tisztábban lásson. Innen már csak egy sánta lépés, hogy ablakmosót keverjünk neki. Kecel, Soltvadkert és Kiskőrös, le vagytok pipálva. A műtrágyán hizlalt pancsolt borotoknál van egyszerűbb is."
Semmi új a nap alatt!
Az ablakmosót azért találta föl az emberiség, hogy tisztábban lásson. Az autózás dobta föl igazándiból, mert nyáridőn a rengeteg légy, szúnyog és bogár mind a kocsik szélvédőjén szeret öngyilkos lenni. Senki se számlálta, hány akó vagy hektoliter fogy belőle.

A baj ott kezdődött, az iszákos ember is azért iszik, hogy tisztábban lásson. Innen már csak egy sánta lépés, hogy ablakmosót keverjünk neki. Kecel, Soltvadkert és Kiskőrös, le vagytok pipálva. A műtrágyán hizlalt pancsolt borotoknál van egyszerűbb is.

Hallom a rádióban, a denaturált szesz az alapanyag. Éppen az olajszőkítések újramelegítésénél tart a hírlapi szenzáció, és kiderül, ezt is lehet bodorítani? És mint az éji bogár, ha nekimegy a falnak, nagyot koppan akkor, azután elhallgat, eszembe jut Penészlek. Végh Antal írta a hatvanas évek legközepén az Állóvízben, hogy ott durának nevezik a denaturált szesz megszelídítését. Az egyik szociográfiai folyóiratban olvashattuk valamelyik napilap akácvirágos riportjának kontrájaként.

Megrendítő írás volt a szocializmus építésének derekán. Még a Galgóczi-féle nádtetős szocializmusánál is nagyobb. Leírni azt, hogy például a borbély is altatva borotvál, úgy dől belőle a duraszag? Meg a többi, meg a többi. Hatalmas perpatvar kerekedett belőle, talán akkor feszítették először keresztre a riport íróját. Mégis beletette a Magyarország felfedezése sorozatban megjelent Erdőháton, Nyíren című kötetébe 1972-ben, első fejezetként mindjárt, hogy ki ne felejtődjön. Akkor csak két asszony szelídítette a denaturált szeszt a faluban.

Több évtizedre visszamenően számolhatunk. A fejlődést sokan leírták már spirálként. Körbejár, de kicsit mindig följebb. Akkor csak több ezer literre tették a finomított, cukrozott és aromázott ital fogyasztását a faluban, lám, ötvenvalahány évvel később jól megpúpozva tér vissza. Terítve, az egész országra.

Ennyire „elpenészlekedtünk" volna?
Ki tudhatná, „mitől döglik" – a magyar? Csak illene végre tisztán szembenéznünk vele! Netán kötelezővé tenni az „ablakborotva" használatát a gyalogosoknál is, ha isznak belőle?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyula

"Soha nem kedveltem különösebben Horn Gyulát, nem is utáltam, de most szívből sajnálom. Nem azért,… Tovább olvasom