Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Adókeringő

Vélemény - "Tetszettek volna igazságosabb állami költségvetést csinálni!"
Nehéz nem elképesztő cinizmusként gondolni a legújabb állami gyakorlatra, amely megengedi az önkormányzatoknak, hogy új adókat vethessenek ki. A kabinet ezzel az egyszerű húzással veszi elejét a forráshiányról szóló „hisztinek". „Tetszettek volna forradalmat csinálni!" – mondta egykor Antall József részben azoknak, akik most odavethetik a panaszkodó városvezetőknek: – Tetszettek volna új adót kivetni.

A kormány tehát nem végez piszkos munkát, inkább mossa kezeit, miközben azt hangoztatja, hogy nem terheli a lakosságot. Mi ez, ha nem a felelősség áthárítása? Az idei központi költségvetés számait böngészve jól látszik: az önkormányzatok támogatása a tavalyi 703,6 milliárd forintról 690,5 milliárdra csökken. A 13 milliárdos visszanyesést a feladatkörök és a finanszírozás átalakításával magyarázzák. Segélyezésre 20 milliárddal jut kevesebb, miközben nő az elszegényedés. A döntést rendszer-átalakítással, csökkenő munkanélküliséggel és növekvő foglalkoztatással indokolják.

Mindkettő sántít. Beszédes adat, hogy Szeged költségvetési főösszege 70 milliárdról 34,5 milliárd forintra esett vissza. Sokkal nagyobb baj, hogy míg 2010-ben a városnak juttatott állami szociális támogatás 900 millió forint volt, idén csak 183 millió forint. Ezt a helyzetet kívánja kompenzálni a szegedi önkormányzat egy 400 milliós segélyezési alappal. Hátborzongató, hogy eközben 1 milliárd forint körüli állami támogatással stadion épül Szegeden. Látom magam előtt, ahogyan egyesek demagógiát kiáltanak, de erre azt mondom: tetszettek volna igazságosabb állami költségvetést csinálni! Akármennyire is fontos, hogy normális létesítmények épüljenek, a stadiont mégsem lehet megenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihívások

˝Ez az élet? Ez a kihívás?˝ Tovább olvasom