Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Adósok országa

JEGYZET - "Nincs ingyenebéd, -oktatás, -egészségügy."
Mindenki tartozik már ebben az országban.

Gazdaságtudományi szempontból a magyar háztartások helyzete a legizzasztóbb: teljes devizahitel-adósságuk 4985 milliárd forint. Minden magyar vállát közel kétmillió forintos államadósság is nyomja.

Orbán Viktor is tartozik még néhány válasszal: például miként írhatja felül az állam a bankok és a hitelesek között korábban kötött polgárjogi szerződést? Az osztrák külügyminisztérium szerint akár az Európai Unió Bírósága elé is kerülhet a devizahitelek végtörlesztésének ügye. Mivel védekezik majd a kormány? És mi lesz, ha a megannyi visszamenő hatályú rendelkezés, a jogbizonytalanság befektetőket tántorít el Magyarországról?

Megvizsgálta a kormány, nem ingatja-e meg a végtörlesztési javaslat a pénzügyi rendszert – de logikai bukfencnek tűnik az okfejtés, hogy „az OTP meg az FHB mögött ott van a magyar állam, efelől ne legyen kétség": ha mentőcsomaggal kell mérsékelni a bankok veszteségeit, mi más jöhet szóba, mint az államadósság újbóli növelése?

De Schiffer András, az LMP frakcióvezetője is a logikai következetességgel maradt adós tegnap: a Portugáliát Európa egyik legszegényebb országává reformáló Salazar 1933-as Új állam programjához hasonlította Orbán Viktor javaslatait, majd megdicsérte a devizahitelesekre vonatkozó tervekért – mert saját pártja elképzeléseit látja bennük tükröződni. Az MSZP pedig korábbi miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc mentelmi joga felfüggesztésének lehetett tanúja. Az exkormányfő őszödi beszédében egy nagy tartozással leszámolt, amikor beismerte: „nem csináltunk semmit négy évig". De hitele – nem pénzügyi értelemben – igen kevés maradt, és ha úgy alakul, hogy egy napon vezetőszáron, bilincsben érkezik egy tárgyalóterembe, még kevesebb lesz.

Nincs ingyenebéd, -oktatás,- egészségügy – visszhangozza édesapám egy mondatba sűrítve Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter vagy Simor András jegybankelnök álláspontját. Ezt érti, teszi hozzá, csak azt nem, hogy az egyhavi munkájáért járó bér miért szégyellnivalóan kevés. Ne ő szégyenkezzen – becsületesen dolgozik, mint millió másik magyar. Azok gondolkodhatnának el, akik évtizedek óta adósak neki a magyarázattal.
Nincs ingyenebéd, -oktatás, -egész

Olvasóink írták

 • 2. bánki 2011. szeptember 15. 10:28
  „Igazad van !
  1. achilleus 2011.09.13. 18:02
  Én is ezt teszem !
  Tokaji aszú 3 puttony 2006.
  ,,Aranyszínű harmonikus bor. Kellemes illatában az őszibarack és vanília jegyei fedezhetőek fel. Ízük erőteljes, hosszantartó. Fogyasztható libamáj, kecskesajt illetve desszertek mellé 12 fokon."
  Akciós a ,,Tescoban" , Vanília Majoros, libamáj négy mancs a hőfokot mindjárt lemérem ! ( 14 fok)

  Visszatérve a cikkre, tényleg eléggé érdekes. Legalább olyan mint Lukács György ,,Az ész trónfosztása" - minden mondatot kétszer el kell olvasni, hogy egyszer elkapjad a fonalat.

  Amúgy a téma tényleg aktuális. Gábor is talán jobban tenné bor mellett kifejteni a véleményét akár munkaidőben is születésnapján!”
 • 1. achilleus 2011. szeptember 13. 18:02
  „Valószínűleg elkezdődött a borfesztivál.
  Iszok már én is egy pohárral, aztán elolvasom mégegyszer, hátha akkor összeáll.
  Egészségünkre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizethetünk

"A Mol-papírokkal tőzsdéző kormány is újabb tízmilliárdokat bukott pár óra alatt." Tovább olvasom