Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Adósságspirálban

"Szívás! Átverés! Tömören ennyit mond a vén diák, ha a gólya a hallgatói hitelről kérdezi. Nem kell matekzseninek lenni ahhoz, hogy a példáit megértsük."
Szívás! Átverés! Tömören ennyit mond a vén diák, ha a gólya a hallgatói hitelről kérdezi. Nem kell matekzseninek lenni ahhoz, hogy a példáit megértsük.

Egymillió forint adósságot nagyon könnyű fölhalmozni: a tíz hónapos iskolaévben havi 25 ezer forint diákhitelt kell igényelni, négy esztendőn át. E summa éves kamata körülbelül 120 ezer forint. A diákfülnek jól hangzik, hogy majd a pályakezdés első két esztendejében és csupán havi 3930 (évi 47 ezer 160) forinttal kezdődik a törlesztés. A rögvalóság viszont az, hogy aki csupán a kötelezően előírt részletet fizeti, évente 47 ezer forinttal növeli(!) tőketartozását. A néhány éve a munkafronton harcoló ismerősöm esete se vonzóbb. Elfogadhatónak mondható béréből tavaly nagyjából 400 ezer forintot fizetett az ifjonti hevületben fölvett diákhitele törlesztésére, de az elszámolást silabizálva jött rá, hogy tőketartozását csupán 100 ezerrel csökkentette, a többi a kamatra ment el. Ő is dühös, hogy egyetemistaként nem gondolt rá, pályakezdőként elkaphatja az adósságspirál. Ráadásul, ha egyetlen részlettel is késik, megszegi a szerződést, azonnal felkerül a bankközi feketelistára.
A bank perspektívája persze más. Optimista, mert az anyagi gondokat kevéssé ismerő pénzemberek húzzák a huszonévesek előtt a mézesmadzagot, miközben bűvészkednek a szavakkal és számokkal.

Szakzsargonjuk szerint érdemes a hallgatói életformára szabott kölcsönt felvenni, mert nincs „hitelbírálat", „bármire elkölthető", a törlesztés ráér, és amúgy is „jövedelemarányos", meg „a futamidő szabadon alakítható". Ők úgy mondják: minden harmadik diák él a lehetőséggel. A tamáskodó viszont – a „Félig üres vagy inkább félig teli a pohár?" kérdésre válaszolva – úgy véli: háromból két fiatal józanul gondolkodik, és nem hagyja, hogy rátukmálják a diákhitelt. Aminek fő buktatója az, amit a szerződés apró betűs bekezdéseiben bújtatnak el: „kamata változó". De hogy pillanatnyilag mennyi, azt a diakhitel.hu oldalon sem leltük, mert csak azt közlik: 2007. július 1-jétől december 31-éig az érvényes kamatláb 9,5 százalék volt.

Ahhoz túl sok az az egymillió forint, hogy nyolc-tíz szemeszter alatt elbulizza a srác, ahhoz viszont túl kevés, hogy befektesse – mondjuk jól fizető állást eredményező szakja költségeire, netán szuper ötlete megvalósítására, esetleg lakásvásárlásra költse. Ez a szülő nézőpontja, aki már maga is eladósodott. Az egyetemista is sejti, apa-anya az egyik hitelt a másikból fizeti – a család (a magyarországi háztartások többségéhez hasonlóan) vergődik az adósságspirálban.

Olvasóink írták

 • 8. értetlen 2008. március 28. 22:13
  „"A tamáskodó viszont - a ,,Félig üres vagy inkább félig teli a pohár?" kérdésre válaszolva - úgy véli: háromból két fiatal józanul gondolkodik, és nem hagyja, hogy rátukmálják a diákhitelt."

  Rátukmálni? Ilyen hitelt az ember akkor vesz fel, ha szüksége van rá. Akire nem lehet "rátukmálni", az meg tudja oldani másképpen is.
  Felnőtt, értelmes emberek veszik fel a hitelt. Vagy valaki is azt mondja, hogy a diploma felé haladó fiatalnak nincs annyi esze, hogy el tudja dönteni kell-e neki vagy sem? Ha nincs, akkor miért sajnálnánk?

  A cik bizonyos állításai nevetségesek:
  "Ahhoz túl sok az az egymillió forint, hogy nyolc-tíz szemeszter alatt elbulizza a srác"
  A hölgy ezen a világon él? Évente 200-250 eFt-ot simán el lehet bulizni!

  "aki csupán a kötelezően előírt részletet fizeti, évente 47 ezer forinttal növeli(!) tőketartozását"

  A tőketartozás növekedhet? Biztosan nem értek hozzá, nem vagyok pénzügyi szakember, de eddig úgy tudtam, hogy az nem.”
 • 7. tothgy 2008. március 28. 22:08
  „"háromból két fiatal józanul gondolkodik, és nem hagyja, hogy rátukmálják a diákhitelt"
  Inkább megpumpolják a szülőket, hogy vegyék fel a még drágább hiteleket miattuk! Nehogy a drága kis életükben valamiért is pénzt kelljen fizetniük - olyat, amit maguk keresnek meg - de azért mindenből a legdrágább kell - természetesen.
  Ez is egyik oka az adósságspriálnak.
  Háromból 1 pedig leveszi ezt a terhet a szülők válláról - akiknek már a saját nyugdíjukról kellene inkább gondoskodniuk - az ifjú titánnak pedig bőven van ideje mindent visszafizetni, anélkül, hogy ez számára megterhelő lenne. Vajon ki gondolkodik felelősebben?
  A felvett hitelt én a szakom költségeire költöttem.
  Régebben pedig munkával kereste meg mindenki a taníttatása költségeit. Ha ez nem tetszik előre, akkor azt kell vállalni, hogy utólag. MÉg így is távolról sem kerül legtöbb hallgatónak annyiba a felsőoktatás, mint akár csak tíz évvel ezelőtt.”
 • 6. dufy 2008. március 28. 18:06
  „Kedves Cyt!

  A cikk nem jó, tele van félreérthető, hibás információkkal! Javaslom a cikk írójának, hogy egyes mondatait javítsa ki, mint például azt, hogy " ha egyetlen részlettel is késik, megszegi a szerződést, azonnal felkerül a bankközi feketelistára" A KHR-be bekerülésnek nem egyetlen részlet elmaradása az oka, hanem a mindenkori minimálbérnek megfelelő tartozást kell fölhalmozni ahhoz, hogy valaki "fekete listára" kerüjön. Ehhez elég hanyag törlesztőnek kell lenni, ismerjük el. De aki rossz ízű cikket akar írni, úgyis megteszi... Sajnos.”
 • 5. Mámor 2008. március 28. 16:21
  „Kedves akárki!
  Én is ezt mondtam :)
  És mondom most is ha kérdezik :)”
 • 4. akárki 2008. március 28. 12:11
  „Nem, nem ennyit mond a vén diák a gólyának a diákhitelről, kedves Újszászi Ilona!
  Elmondja neki, hogy jól gondolja meg mekkora összeget akar felvenni, feleslegesen ne vegyen fel nagyob összeget, módosítsa akár félévente a havi hitelt. Ja, és ha lehetősége van előtörlesztésre, akkor éljen a lehetőséggel, és ha munkába áll még véletlenül se csak a kötelező összeget fizesse vissza.
  Én ezt mondtam, amikor kérdzte egy gólya...”
 • 3. bumeráng 2008. március 28. 09:40
  „.”
 • 2. cyt 2008. március 28. 09:01
  „Nagyon jo cikk. Gratulalok. Mar csak azt sajnalom, hogy ugyanilyen cikk miert nem jelen(hetet)t meg akkor, amikor a diakhitelt "agyonmodositgattak". No nem kell faradni a valasszal, tudom en azt magam is. A bankvilagnak, a penzembereknek nem allt erdekeben ez. A diakhitel is a jovo eladasarol szolt, mint minden ebben az orszagban.
  Erdekes riport volt a minap a BBC radioban arrol, vajon mi is okozhatta az amerikai hitelvalsagot. Nem hiszem, hogy sokan hallhattak a riportot odahaza, de egy biztos; csirajaban a diakhitel intezmenye - no meg manapsag szamtalan mas, banki hitelkonstrukcios ajanlat - a mai amerikai hitelvalsag megalapozasat jelenti a jovobeni Magyarorszagra. No de a lebutitott talag magyar - sajnos - keptelen ezeket a dolgokat felfogni, atlatni, vagy ha elmondjak neki, akkor megreteni. Csak a butitas megy mindenhol, mindig.
  Ezert volt kellemes latni, hogy valaki megirta a diakhitel negativumait, megprobalta elhelyezni a bankvilag "csapdai" kozott, es a dm kozolte is a cikket.”
 • 1. nagyist 2008. március 28. 08:27
  „azt inkább ne is emlegessük, hogy mi van akkor, ha nincs friss diplomás állás, és a szülőknek elfogy a tartalék (különben nem is kellene ugye a diákhitel)...

  Ezek mellett az is sajnálatos tény, hogy az eddigi OM-ügyek csak a politikai csatározásoktól szól, de érdemi munkáról nincs szó...
  Városunk több oktatásból átvedlett politikusa is többet tesz a politikai karrierjéért, mint az oktatás javításáért”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Atrocitás van

"A hatalmas publicitást kapott pesti esetben egy 16 éves gyerek – színitanodai növendék, mely… Tovább olvasom