Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Adótánc

"Csongrádban már nincs hova visszafejlődni, ettől olyan nagy a válságtűrő képességünk."
Kavarhatott bármekkora vihart a pénzügyinek indult, immár gazdaságiként szólított válság szerte a nagyvilágban, úgy tűnik: Csongrád megyében még tartja magát az ipar. Legalábbis erre lehet következtetni abból a tényből, miszerint szűkebb pátriánkban eddig összesen négy cég jelentett be csoportos létszámleépítést.

Az is igaz persze, hogy a Tisza–Maros vidéke közel sem kiemelkedő teljesítményre képes iparáról nevezetes, a nagy tőkebeáramlás bánatunkra elkerülte ezt a vidéket. Vagyis ha pesszimizmusra és némi öniróniára hajlamosak vagyunk, fogalmazhatunk úgy is: Csongrádban már nincs hova visszafejlődni, ettől olyan nagy a válságtűrő képességünk.

Igen ám, de a hírek – ellentétben az ipari beruházásra szakosodott tőkével – már korántsem kerülik el az Alföld déli sarkát. Így aztán pontosan tudjuk: ezer sebből vérzik például autóiparunk, építőiparunk, és így mindazon vállalkozások köre, amelyek e két nagyot szolgálják ki. Azt sem nehéz megjósolni, hogy ennek hatására nagyon hamar „megégetheti" magát az eddiginél jóval több Csongrád megyei cég is.

Tehát a miniszterelnök mára tervezett, adókat, járulékokat érintő átalakításokról szóló bejelentéseit éppen olyan nagy várakozással lessük mi is, mint, mondjuk a Győr, netán Tatabánya vagy Székesfehérvár környékén élők. És ugyanabban reménykedünk, mint ők. Vagyis abban, hogy a bejelentések között végre elhangzanak olyan konkrétumok is, amik a magyarországi vállalkozások terheinek csökkentéséről szólnak.

Reménykedünk persze abban is: a kormányzat nem torpan meg a tervezetek szép mondatokba öntésénél, hanem mihamarabb konkrét intézkedések is követik a bejelentéseket. És ha ez megtörténik, talán nem is fogunk már olyan kesernyés dühvel kérdezősködni. Például arról: vajon miért kellett addig tétován körbetáncolgatni ezerszer foltozott adórendszerünket, amíg sikerült behajtanunk egy olyan alagútba, amelynek végét figyelve nem a fénytől, hanem az államcsőd rémétől káprázott a szemünk.

Olvasóink írták

  • 1. nemecsekerno_007 2009. február 17. 12:42
    „Az államcsôd rémképe még mindig elôttünk van. :(

    Nem kéne addig eljutni 20 év t*ketlenkedés után.
    Amúgy még van hová visszafejlôdni Cs-megyének is ha mondjuk 8-10 önkormányzat fizetésképtelenné válik vagy mondjuk a közalkalmazottakat fizetés nélküli kényszerszabadságra küldik az egész megyében.
    Szegedet ez keményen érintené, ugyanis a foglalkoztatottak kb. 60%-át az állam alkalmazza. :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Atomot mindenkinek!

"Be kellene látnunk, két lehetőség közül választhatunk: vagy atom-, vagy vízi erőművet építünk." Tovább olvasom