Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Adventi sokk

JEGYZET - "Közel 80 százalék már úgy látja: rossz irányba mennek a dolgok."
Veszprémben, a nyugdíj-biztosítási igazgatóság ügyfélszolgálatán szíven szúrta magát egy 55 éves rokkantnyugdíjas férfi, mert az orvosi felülvizsgálat megállapította, hogy egészségkárosodásának mértéke csökkent, ezért elvették a rokkantnyugdíját, a jövőben csak szociális támogatásban részesülhet. Az adventi emelkedettségben a hír alig érte el a közszolgálati médiumok ingerküszöbét, pedig jól jelzi, sokan milyen mentális, egzisztenciális sokkban élnek mostanában.

A kormány és a bankszövetség devizahiteleseket segítő megállapodásáról, Matolcsy György újabb ötleteiről, a megszorításokról, a nyugdíjpénztárügyről olyan gyorsan jönnek az életünket befolyásoló, fontos hírek, hogy az ember csak kapkodja a fejét, nemigen tud a közelgő ünnepre koncentrálni. Rettenetes év lesz Magyarország számára a következő – nagyjából ezt mondja a legtöbb gazdasági elemző. Az ellenzék szerint a 299 forintos euróárfolyamon és a félszázalékos növekedéssel újraszámolt 2012-es költségvetés a tegnap bejelentett 320 milliárdos korrekció mellett is ugyanúgy jár majd, mint az egész orbáni gazdaságpolitika: elfogadása pillanatában elbukik. A leleményességével világhírnevet szerzett nemzetgazdasági miniszterünk optimizmusában a meghatározó piaci szereplők nem látszanak osztozni. Csak a pénzügyi szektorban ezernél több ember kerülhet az utcára. A gazdaságpolitika hatására az Erste Bank 43 hazai fiókjának bezárását, 400–450 alkalmazottjának elbocsátását, a CIB Bank 11 fiók bezárását, a Raiffeisen 200 fős létszámcsökkentést és 10 bankfiók bezárását jelentette be az elmúlt napokban. Más szektorokból is lehetne hasonló példákat hozni.

A közvélemény-kutatások azt mutatják: a megkérdezettek közel 80 százaléka már úgy látja, Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok. Már csak a leglelkesebb fülkeforradalmárok támogatják fenntartások nélkül a biztos kétharmadára hivatkozó kormánypolitikát. Kiverte a biztosítékot Orbán Viktor nemtől a talánon át a talán igenig szelídülő határozottsága a brüsszeli csúcson; a családi barátné, Szájer József EP-képviselő feleségének az új Országos Bírói Hivatal korlátlan hatalmú elnökévé kinevezése; a meglehetősen átlátszó, valójában Simor András eltávolítását célzó, a Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF összevonását tartalmazó új jegybanktörvény-javaslat. Utóbbira szűkszavúan csak úgy reagált az IMF szóvivője: „figyelmesen vizsgáljuk a legújabb törvényjavaslatokat, amelyek a központi bankot érintik; a függetlenség csorbulása jelentős okot adna az aggodalomra".

Arra sem lehetünk büszkék, hogy kormányfőnk a világlapok hasábjain állandó negatív szereplő lett. Olyan lesajnált, anakronisztikusnak mutatott figura, mint bukott barátai, Silvio Berlusconi és Jaroslaw Kaczynski voltak évekig.

Olvasóink írták

 • 5. scott1 2011. december 19. 06:11
  „Ugye, ugye? ... Ez a Kibicek sorsa. :)

  Senki épeszű (pedig sok okos ember van, nem írja egy t-vel azt, hogy othon... talán azért mert ez még jelent nekik valamit). Nem hallgattunk rád? Persze lehet, ha találnánk 2010 június előtti hozzászólásokat is tőled, akkor még hiteles is lehetne amit írtál... Fel kell nőni, és belátni, hogy akik a szavazáson részt vettek, a demokráciában azok, akik működtetik azt, azok akikben még van FELELŐSSÉG, és nem azok, akik állítólag a világot járva osszák az észt olyan témában, amelyben közvetlenül részt sem vesznek. Ha lelépsz innen és nem mégy szavazni, az is egy döntés, de akkor mi alapján van erkölcsi alapod arra, hogy gyáva féregnek vagy agy mosottnak nevezd azokat akik, itt maradtak és döntenek? Honnan az erkölcsi alapod, hogy 9 millió magyart degradálj mert nem szavazott, vagy nem arra szavazott akiben te látod a megváltást??? Az igazi következmények nélküliség a te hőzöngésednek.

  Legközelebb majd csempéssz egy kis logikát is az írásodhoz és ne a szívedből mocskold azokat, akik még itt maradtak!”
 • 4. mazsolaszolo 2011. december 18. 18:58
  „Ugye, ugye? ...Ez a Cassandrák sorsa. :(

  Senki épeszű (pedig annyi okos ember van ám othon...)nem hallgatott rám, amikor ezerszer elmondtam, hogy ilyen emberre, mint Orbán nem szabad SOHA, sehol, semmiféle hatalmat bízni. Na akkor csak egyétek meg szépen, amit főztetek. Fel kell nőni, és tudni, hogy a szavazás az nem vicc egy demokráciában, hanem FELELŐSSÉG. Ha nem mégy szavazni, az is egy döntés, ha gyáva féreg vagy és agymosnak, és arra X-elsz, akire nem is akarsz, akkor az is egy döntés és van következménye.

  Legközelebb majd az eszedre hallgatsz és nem a szívedre, és tudod, hogy kire szavazz és kire nem.
  Ps: Szájer felesége ez az ostoba szárcsa? Na, reszkessetek jogászok! "Félj, mert van mitől!"”
 • 3. blatth 2011. december 17. 16:48
  „Én tényleg arra lennék kíváncsi, hogy a megduplázódott devizahitel törlesztéseket ki tesz el. Melyik bank vagy melyik bank kormánya? Az bizony érdemtelenül gazdagodik. A finánctőke uralma idáig is képes elmenni.”
 • 2. scott1 2011. december 16. 19:11
  „Októberben felgyújtotta családi házát egy középkorú férfi. A baranyai falu lakói elárulták, a két gyermeket nevelő férfi a deviza alapú hitelekkel felfújt, majd kipukkadó építőiparunkban dolgozott, de már nem kap munkát, felesége pedig fodrászként lett állástalan, Ők is a 8 év alatt megkétszereződött munkanélküliségünk áldozatai. A család nem tudta fizetni a ház vásárlására felvett hitelt, s ezért a bank értékesíteni akarta az ingatlant. A férfi elkeseredésében - azt kiabálva, hogy: ,,nem lesz a banké a házam" - benzinnel fellocsolta, majd felgyújtotta az épületet. Persze volt olyan is aki, a kilakoltatás előtt nem csak, hogy felgyújtotta a lakását, de ezt követően ki is vetette magát a nyolcadikról...
  Az adventi emelkedettségben a hír alig érte el egyes regionális médiumok ingerküszöbét, pedig jól jelzi, sokan milyen mentális, egzisztenciális sokkba jutottak évek alatt.
  A kormány és a bankszövetség devizahiteleseket segítő megállapodása rajtuk már sajnos nem segít, Matolcsy György újabb ötleteiről, a megszorításokról, a nyugdíjpénztárügyről olyan gyorsan jönnek az életünket befolyásoló, fontos hírek, amilyen gyorsan változik a helyzet Európában is, ezért van, aki nem tud a közelgő ünnepre koncentrálni. Rettenetes év lesz Magyarország számára a következő - nagyjából ezt mondja a legtöbb gazdasági elemző. Az ellenzék szerint a 299 forintos euróárfolyamon és a félszázalékos növekedéssel újraszámolt 2012-es költségvetés a tegnap bejelentett 320 milliárdos korrekció mellett is ugyanúgy jár majd, ahogy mostanában a legtöbb hasonló európai költségvetési tervezet. Európai nagy bankok tűnnek el a süllyesztőbe a leányvállalataikkal együtt, ezzel szemben nálunk a pénzügyi szektorban a nagy kasza után most karcsúsítások várhatóak. A gazdasági helyzet hatására az Erste Bank 43 hazai fiókjának bezárását, 400-450 alkalmazottjának elbocsátását, a CIB Bank 11 fiók bezárását, a Raiffeisen 200 fős létszámcsökkentést és 10 bankfiók bezárását jelentette be az elmúlt napokban. Más szektorokból is lehetne hasonló példákat hozni, de ennek ellenére is a munkanélküliség szinten marad és nem kell attól tartani, hogy csendben megint megkétszereződik pár év alatt... Igazából ez a pár ezer, a pénzügyi válság hatására megszűnő bankszektori munkahely miatt most csak azok háborognak, akiknek az ingerküszöbét 8 év alatt a megkétszereződő munkanélküliség valamiért nem érte el...

  A közvélemény-kutatások azt mutatják: a megkérdezettek közel 80 százaléka már úgy látja, Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok. Már csak a leglelkesebb szavazók támogatják fenntartások nélkül a biztos kétharmadára hivatkozó kormánypolitikát. Kiverte a biztosítékot Orbán Viktor nemtől a talánon át a talán igenig szelídülő határozottsága a brüsszeli csúcson; de még így is a leghitelesebb párt a magyar politikai palettán, többszöröse a támogatottsága mint az Ó igen, igen, igennel elhíresült volt váltópártjáé, amely már a váltópárti szerepét is elveszítve tovább szakadt (természetesen igazi konfliktust csak a pártvagyon elosztása körüli viták miatt volt...).

  Arra sem lehettünk büszkék, hogy kormányfőnk a világlapok hasábjain állandó negatív szereplője volt. Olyan lesajnált, hiteltelennek mutatott figura, mint bukott barátai voltak évekig, amikor a túlnyomórészt a korrupciós botrányaik és életképtelen gazdasági politikájuk miatt, dominóként buktak el a baloldali kormányok szerte Európában.”
 • 1. klj-54 2011. december 16. 09:37
  „Berlusconi?
  Talán Kim Jong Il?
  Ami ma hazánkban megy arról egy barátom aki rendszeresen jár észak Koreában azt állítja, hogy az ottani állapotok felé tendál:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mamahotel, papabank

„A férfiak ódzkodnak púpot venni a hátukra: családot alapítani, 20–30 éves babaprojektet vállalni, annak összes nyűgével együtt.” Tovább olvasom