Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Afrikai mágia

"Micsoda dolog volna ott látni Dzsudzsákot, Gerát!"
Isten keze Dél-Afrikában nem nyúlhatott a trófeáért, mint 1986-ban – csupán Maradona arcát temethette a németek elleni csúfos kiesés után. A meccsekre rendre norvég halásznak öltöző brazil tréner, Dunga szambája is gyorsan befejeződött – helyettük az Uruguayt elődöntőbe kézilabdázó Luis Suárezről, a slágfertig német csikócsapatról áradozik a futball-labda alakú golyóbis.

Micsoda egy hónap ér mindjárt véget! Távirányítóért csatázó szerelmesek, szerkesztőségi tippjátékban egymással mérkőző korrektor és grafikus, informatikus és szerkesztő, néhány összetépett Tippmix-szelvény, megannyi örömtánc. Nekünk ez volt a haszon a vasárnap befejeződő afrikai mágiából – a nemzetközi futballszervezetnek (FIFA) kicsit több, úgy egymilliárd dollár. 3,4 milliárdos rekordbevételből.

Összesen 26 milliárd tévénézőt vonzottak az isteni testek és lábak: míg a férfiak a Jabulani, a hölgyek Cristiano Ronaldo vagy Fabio Cannavaro mellkasának domborodásairól értekeztek. Több mint 350 ezer turista utazott a helyszínre – közel négymillió forintért egy nyolcaddöntőt, két negyeddöntőt és a döntőt kínálta egy magyar utazási iroda több mint kéthetes csomagja. Aki közelebbi célpontra, egyúttal vérbeli meccshangulatra vágyott, Széchenyi téri vb-klubunkban szurkolt – és szurkol vasárnapig –, harci díszbe festett japánok, ghánaiak, spanyolok között.

Együtt. Nem törődve az etnikai különbségekkel. Ez volt a fajgyűlölő apartheid után lábadozó Dél-Afrika legfőbb üzenete. Jól vizsgázott a fekete kontinens gazdasági mintaországa, minden félelem ellenére. Állítólag minden tizenhetedik másodpercben megölnek vagy megerőszakolnak valakit errefelé – de néhány szállodai lopáson kívül nem hallottunk nagyobb gikszerről.

Belopták viszont magukat a szívünkbe a hollandok, spanyolok, uruguayiak, németek. Megint nem a magyarok, sajnos. Pedig micsoda dolog volna ott látni Dzsudzsákot, Gerát! Hazánkfiáért azért szoríthatunk: a német–spanyol elődöntőt a Kassai Viktor, Erős Gábor, Vámos Tibor magyar játékvezetői hármas kapta. Ritkán dicsérik mifelénk a bírókat – mint ahogy nem divat szeretni ügyvédet, politikust, újságírót sem. De ha felharsan a kezdő sípszó, folyik a sör, jó barát lesz a mellettünk szurkolóból. Kérem szépen: ez a mágia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ének az esőben

"Ha nyitható-csukható tetőt kapna a színpad, az a felkészülést is nyugodtabbá tenné." Tovább olvasom