Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Aggódó magyarok

JEGYZET - "Jó lenne, ha októberben azt mondhatná a számlálóbiztosoknak, hogy igen, van munkám, lakásom."
Mindenki a szívéhez kap, amikor időnként nyilvánosságra hozzák a magyarok fogyatkozásáról szóló, drámainak mondott adatokat. Már megint egy kisvárosnyi emberrel vagyunk kevesebben – ehhez hasonló, szívszorító címek jelennek meg a lapokban. A lélekben és külsőségekben is legnagyobbnak számító magyarokat szinte sokkolta a hír, amikor először jelentették be, hogy a bűvös 10 milliós lélekszám alá mentünk.

Mintha annak bármi jelentősége lenne, hogy 10 millió magyar él-e ebben a pici országban, vagy csak 9 millió 900 ezer. Sokkal többet jelentene, ha biztosak lehetnénk benne, hogy ez a közel 10 millió ember boldogul, van jelene és kiszámítható jövője, tudja, kell-e majd fizetnie a gyerekének tandíjat, vagy sem, s mikor, milyen feltételekkel mehet nyugdíjba. Jó lenne, ha októberben azt mondhatná a számlálóbiztosoknak, hogy igen, van munkám, lakásom – akárcsak azokban a szomszédos országokban, ahol szintén 10 milliónál kevesebben élnek.

Gyaníthatóan nem ilyen válaszokat kapunk. Valószínűleg az derül ki hamarosan, hogy több magyar van munka nélkül, mint ahány nem regisztrált munkanélküliről eddig beszéltek. De kiderülhet, pontosan hány orvos, kőműves, fodrász, masszőr dolgozik az országhatárokon túl: ők még megtartották itthoni lakásukat és lakcímüket, szerepelnek a nyilvántartásokban, de sosem térnek vissza. Megtudhatjuk, pótolják-e őket azok a betelepülők, akik egy másik országban hagytak nyomokat maguk után, ám nálunk szeretnének élni – itt van a bejelentett lakcímük, amelynek alapján most bekerültek a rendszerbe.

Kincsesbánya lesz a statisztikusok számára az idei népszámlálás adatbázisa: az első eredményekre, elemzésekre azonban akár egy bő évet is várni kell. A szakemberek abban reménykednek, hibahatáron belül marad azoknak a száma, akiket nem találnak vagy torz adatokat mondanak be. Számítani lehet ugyanis arra, hogy az emberek kibújnak a válaszadás alól: nagy a bizalmatlanság. Sokan aggódnak, hogy „valahol" összehozzák majd a személyi és a lakáskérdőív adatait, kitalálják kik vagyunk, noha a nevünk sehol sem szerepel, holott a népszámlálásból származó adatok nem juthatnak ki a KSH-ból, s egyébként is csak a törvény által előírt célra lehet felhasználni.

Mégis: lehet, hogy a nemzetiségre, anyanyelvre, vallásra vonatkozó kérdésekre – a nagy egyházak buzdítása ellenére – nehezen kapnak majd választ a biztosok. Jó tudni: erre senkit se lehet kötelezni.

Olvasóink írták

 • 7. scott1 2011. szeptember 28. 20:33
  „csergemerge!
  Nem olvastad el figyelmesen! Ez csak a "nagy egyházak"-ra vonatkozik, nem az összesre... De, hogy mitől kell majd tartania egy reformátusnak, vagy egy katolikusnak azt egyelőre még titokban tartják :)”
 • 6. csergemerge 2011. szeptember 28. 20:21
  „"Jó tudni: erre senkit se lehet kötelezni."

  A cikkíró - úgy tűnik leragadt az ötvenes években... Én azt hiszem, hogy ma Magyarországon szabadság van. És nem kell szégyellni azt senkinek, hogy tartozik valahová. Tovább megyek: a valahová tartozás büszkén vállalható!

  Büszke vagyok, hogy hívő református vagyok, büszke vagyok, hogy sváb vagyok, büszke vagyok, hogy örmény anyanyelvű vagyok, és így tovább! De erre a cikkírónak csak egy tanácsa van: Jó tudni: erre senkit se lehet kötelezni.
  Szánalmas.”
 • 5. scott1 2011. szeptember 28. 20:07
  „"...vallásra vonatkozó kérdésekre - a nagy egyházak buzdítása ellenére - nehezen kapnak majd választ a biztosok. Jó tudni: erre senkit se lehet kötelezni."
  A rendszerváltás után már nem szégyen, ezt sokkal inkább felvállalják az emberek mint a régi korszak utódpártja iránti szimpátiával... Rajtuk kívül és a "független írókat" leszámítva nem is reménykednek, illetve nem utalnak arra, hogy az emberek tömegesen eltitkolnák vallásukat... De kellett ez a két sor, mert így a végére kiderült, hogy miért is íródott ez az elején oly csapongó, összeszedetlennek tűnő jegyzet, miért is volt az a sejtelmes utalás az adatok esetleges összehozásáról :)”
 • 4. csergemerge 2011. szeptember 28. 20:05
  „"Mintha annak bármi jelentősége lenne, hogy 10 millió magyar él-e ebben a pici országban, vagy csak 9 millió 900 ezer"...

  A beletörődés, a lemondás, a kisebbségi komplexus sugárzik ezekből a sorokból ...
  Igenis van jelentősége, hogy fogyunk! És igenis erre van megoldás, és küzdenünk kell a rossz tendenciák megfordításáért, a magyarság fönnmaradásáért.

  Először is: mi az hogy pici ország? Miért pici? Mihez képest? Hét országgal vagyunk határosak, ebből csak kettő nagyobb a Magyarország jelenlegi területénél!
  Van azonban egy virtuális Magyarország is, az a földterület, ahol Magyarok élnek, több mint ezer éve. Ez területileg is de főleg kulturálisan sokkal nagyobb ennél. Magyarságunk sokkal nagyobb hatást gyakorolt közép Európára, mint a legtöbb szomszédos nemzet.
  Tehát NEM VAGYUNK KIS NEMZET!
  Mint ahogy a dunántúlnyi Hollandia és Belgium sem az.
  És igenis baj, ha fogyunk, ha mások foglalják el helyünket.
  Mert ez a mi hazánk.
  És ennek semmi köze ahhoz, hogy éppen kinek mennyi van a borítékban.
  Sokkal nagyobb nehézségeket is túléltünk már.”
 • 3. elekesani 2011. szeptember 28. 12:21
  „Csak azt tudnám mi értelme van az egésznek a pénzkidobáson, pazarláson és a statisztikán kívül? Hozzánk ugyan meghozta a nagyon kedves, bájos kérdező hölgy az 1 kérdőívet, amit már nem is értek miért egy, miért a lakásra kíváncsiak elsősorban és miért nem az emberekre ha már egyszer a népszámlálás nevét viseli a dolog. Perzse ha egyszemélyes háztartások vannak csak Magyarországon ! ? Miért kell kétszer végigjáratni a kérdezőbiztosokat? Sok sok kérdés merül fel bennem, és bennünk, amit fel is tettem a kérdező biztos hölgynek a válasz már meg sem lepett, miszerint igazából ő sem nagyon érti.
  A cikk írójával egyetértek, ő is át szeretné látni az átláthatatlant.”
 • 2. jq 2011. szeptember 27. 13:26
  „Húha, mi lesz, ha megtudják a nemzetiségemet és a vallásomat... (semmi) Vagy attól tetszik tartani, lesz kétharmados numerus clausus?”
 • 1. unknown 2011. szeptember 27. 09:04
  „Megnézve a kérdőíveket, az azokban feltett kérdések korrektek, egyértelműek és igen, még azok is, amelyek a nemzetiségre, anyanyelvre, vallásra vonatkoznak. Így arra biztatok mindenkit, hogy tegye félre előítéleteit és válaszoljon a kérdésekre. Mert lehet válogatni még ezekben a kényesnek tekintett kérdésekre adható válaszok személyes megközelítése szerint is. Nem csak az van, hogy igen, vagy nem. Hogy ez vagyok, vagy nem vagyok. Tetszik, hogy végre arra a település névre kérdeznek rá, ahol születésemkor a bejelentett állandó lakásunk volt, s nem mint korábban bármikor, hogy melyik nagyváros szülészeti klinikáján születtem. A magam helyében így leszek végre szentendrei születésű és nem szegedi :-))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú ősz

"Egymillió devizahiteles becsapásáról beszélt Orbán Viktor, és ebből néhány százezer bizony „a mi bankunkra" is jut." Tovább olvasom