Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Agybaj

JEGYZET - "A helyzetre létezik megoldás, úgy hívják, egészségügyi biztosítás."
Azt nem tudom, mennyit kellene arra a csodatevő műtétre várni, amely feltételezett agybajomat orvosolná, az viszont biztos: a térdprotézisre Kecskeméten 69, Kiskunhalason 1629 napos a várólista. Szeged jobban teljesít, mindössze 140 nap a kényszerpihenő.

Furcsán működik Magyarország. Szeretjük a listákat, legyen az Kubatov-, az NFÜ által belengetett szégyen- vagy éppen a szitokszóval felérő várólista. Háborgunk naphosszat a lassú egészségügy miatt, pedig csak félpénzt fizetünk az ellátásért. Az össznépi lázadás kitörése előtt javaslom mindenki figyelmébe Magyarország 2012-es költségvetését. A törvény szövege szerint tavaly az OEP bevételeinek felét a munkavállalók járulékai adták, a maradékot az állam más adókból pótolta.

A helyzetre létezik megoldás, úgy hívják, egészségügyi biztosítás. A látszólag ismerős fogalmat itthon új tartalommal kellene megtölteni. Vagyis, ha már egyszer fizetek a szolgáltatásért, akkor ne a kormányzat által diktált várólistán pihenjek, hanem műtsenek meg. Angliában és Németországban sem ismeretlen a magán-egészségbiztosító, ráadásul arrafelé tudomásul veszik, hogy nem borítékban kell fizetni.

Ha ismert a megoldás, miért várunk? Mert Magyarország más utakat jár. Az elmúlt évek egészségügyi államosításai 1000 milliárd forintos forráskivonással párosultak, a központi irányítás a hatékonyság minden csíráját elpusztította. Reform címén kórházbezárásokról és ágymegszüntetésekről írnak a lapok, a parlamentben pedig tudomást sem akarnak venni arról az „apróságról", hogy 3,8 millió aktív dolgozó befizetéseiből nem lehet mindent azonnal és a lehető legmagasabb színvonalon nyújtani közel 10 millió állampolgárnak.

Szegeden az MRI-re 74 napos a várakozás, 28 ezerért viszont ezt kikerülhetjük. Hát kösz. Az elmúlt 13 évben az OEP 42 ezer forintot költött rám, miközben én a fizetésem 7 százalékát a közösbe adtam. Most meg azzal jönnek, hogy ha újra fizetek, előre vesznek. Hát nem. Mondjuk azt sem értem, ha az OEP a kórháznak csak 15 ezer 891 forintot fizet a vizsgálatért, nekem miért kerül az MRI közel kétszer annyiba? Ja, hogy kétszer annyiba kerül? Valóban. Jobb lenne, ha a béremből levont 7 százalék nem egy feneketlen kútban vagy éppen várólistán landolna.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti stratégák

"Megint csak előjött a nemzeti dac, a „mindent jobban tudunk mindenkinél" életérzés, a vége pedig egy felületes, szakmai hibákkal teli tanulmány lett." Tovább olvasom