Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Agytornászok

JEGYZET - ˝A tanulás a hosszú élet titka.˝
Nincs időm! Ezt szokta mondani a 76 éves férfi. Legutóbb a panelszomszédja kérdezte: mikor veszi már elő a citerát, mert rég hallotta zenélni. „Sok a dolgom!" – mutatott a számítógépre: harmonikaszólót hallgat a „jutubon" – igyekszik ellesni a trükköket. Mellette a tabletje, amire most tanult meg hangoskönyvet letölteni – így vesz történelmi leckéket. Emellett családfakutató klubba és előadásokra jár, rejtvényt fejt. Sose unatkozik a maga által magának szervezett „szenior egyetemén".

A hatvanon túliak társaságába tartozott a szegedi egyetem legidősebb felvételizője, mikor érdekességeket kutatott a sajtó. Guinness „tanulógép-rekorder" – a mindentudó internet szerint – Allan Stewart, aki azzal tűnt ki 2006- ban, hogy 91 évesen szerzett jogi diplomát, majd 2012-ben azzal növelte hírnevét, hogy 97 évesen gyűjtötte be negyedik oklevelét, általános orvostudományból. A magyar „leg" Orosz Zoltán, aki 74 éves joghallgatóként a harmadik oklevele megszerzésére készül. Állítja: egy 15 évvel fiatalabb munkaerő átlagos teljesítőképességét tudja biztosítani az életkorából, diplomáiból adódó tapasztalatokkal együtt. Orosz úr munkahelyen akar hasznos lenni az élethosszig tartó tanulás jegyében.

E példákkal akár azt is mondhatnánk, hogy a tanulás a hosszú élet titka. A testmozgás és az agytorna bizonyítottan csökkenti az öregkori betegség, az Alzheimer-kór kockázatát. Erre lehet készülni, de nem csak ezért érdemes a nyugdíjas évekre tanulmányokat tartogatni. Jómagam azt tervezem, hogy nagymamaként gitárórákat veszek. Mert nem lehet elég hosszú az élet az önmegvalósításra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdag vagyok!

˝Majd megoldják.˝ Tovább olvasom