Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Agyvíz

JEGYZET - "Emelem a fejfedőm az öntödei munkások, a villamospálya-javítók és a Dugonics tér építői előtt."
Felforr az agyvizem ebben a hőségben. Tetszetős szlogen a „Szeged, a napfény városa", de akkor látszott találónak, amikor még valóban mérsékelt volt az ország éghajlata. Addig talán jelentett valamit, de amióta egyre gyakoribbak ezek az elviselhetetlen melegek, egyre kevésbé teszik vonzóvá a várost. Az elmúlt évtizedekben úgy tűnt nekem, nyáron kicsit megbolondultak az emberek a vakáció bűvkörében. Felelőtlenebbek voltak általában mindenben, ez mintha most szűnni látszana, igaz, a rádióban sem szajkózzák örökké, hogy a nyaralók mire vigyázzanak, hiszen az ország többsége éppúgy dolgozik, mint máskor, nem tesszük ki egyszerre a táblát, hogy szabadságra mentünk.

Ilyenkor fogy a víz, a szegedi vízmű szerint egy nap ötezer köbméterrel is több megy el, mint egy átlagos napon. Azt viszont furcsállom, hogy egy szülő önként levetkőzteti a gyerekét, hogy belegázolhasson mindenféle gyanús kinézetű vizekbe, és pancsoljon az iszapban. Persze kérdéses, hogy a szökőkutak vize milyen, amiben felnőttek is rendszeresen megmártóznak. Különösen akkor forr az agyvizem, ha azt látom, hogy a Zápor-tóban és a Tiszában fürdenek a gyerekek, de a meleg ellenére azt is elhűlve nézem, mennyien tolonganak a fürdők medencéjében. Még jó, hogy gyerekkoromban nem figyeltem fel arra, amiről most egyre többször esik szó, hogy még az ellenőrzött fürdők területén is mi mindent össze lehet szedni, vírustól baktériumon át gombáig. Valószínűleg ez csak akaratlanul függ össze azzal, hogy rendre gombafertőzés elleni kenőcsök tévéreklámja veszi el az étvágyunkat. És ezek aztán nem kalapos gombák.

A kalapról jut eszembe: emelem a fejfedőm az öntödei munkások, a villamospálya-javítók és a Dugonics tér építői előtt, akik nem feltétlenül tudnak hűtött helyiségbe húzódni még a déli órákban sem. Ha tehetnék, nyilván szó szerint magukra húznák a vizes lepedőt, nem úgy, mint azok a felelőtlen strandolók, akik valamiféle felfoghatatlan barnaságkultusz jegyében tartósan a tűző napra merészkednek, mert a szervezetük igenis előbb-utóbb megfizetteti a könnyelműség árát. Nehéz megértenem, miért kérik hiába az emberek jelentős részét, mikor ne menjenek ki a napra, még akkor sem, ha szabadságon vannak. Az időseket figyelmezteti a vérnyomásuk és a kiszáradás, de a gyerekek védtelenek, legalább az ő agyvizük ne forrjon fel.

Olvasóink írták

  • 1. kiokushyn 2012. július 05. 10:47
    „Én a kőművesek előtt is emelem, meg a mentősök előtt is és még sorolhatnám. Akik nem ilyen helyen dolgoznak, nem is tudják, mi az igazi forróság.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életünk harmada

"Nálunk valamiért ritkábbak a munkavállalás szabályainak változását kísérő tüntetések." Tovább olvasom