Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Ahol nem konzerv hullott

JEGYZET - "Ekkor tanulta meg az átlagember az Apache-ok, AWACS-ok, B–52-esek, F–15-ösök nevét, ahogy azt is, a U2 nemcsak egy zenekar..."
Borzalmasan nagyot káromkodtam, s egyből fölugrottam. Azonnal megtaláltam a villanykapcsolót is. Félig vakon körbenéztem – a szemüvegemet nem találtam –, s akkor láttam, a polcokról leeső könyvek és májkrémek beterítették az ágyamat. Először azt hittem, földrengés van. Majd meghallottam azt a bizonyos süvítést, amit azóta sem tudok feledni, s megint megremegett minden a Károlyi-kollégiumban. Gyorsan kinyitottuk az ablakokat is, nehogy betörjenek. Reggel már éreztem, lett egy dudor a fejemen. Így éltem meg szegedi egyetemistaként a szerbiai NATO-bombázásokat.

Amit miért is indítottak? Hiszen Szlobót csak két évvel később, 2001-ben tartóztatták le, hogy aztán egy mindenkire nézve roppant kínos hágai per végén ne szülessen ítélet. Pedig „csak" ezeket kellett volna rábizonyítani, amelyekből egy is bőven elég ahhoz, hogy ha bűnös, élete végéig börtönben maradjon: etnikai tisztogatás Horvátország területén, népirtás Bosznia-Hercegovinában, terror- és erőszakhadjárat Koszovó albán lakossága ellen. Ez, már hogy élete végéig börtönben maradt, végül így is lett, de erről korántsem Hága tehet: szívrohamban halt meg a cellájában... De akkor mire föl is bombáztak? Az egyik leggonoszabb „elmélet" szerint a NATO, s benne elsősorban az Egyesült Államok egész egyszerűen el akarta használni bombái nagy részét, éles helyzetben akarta tesztelni haditechnikáját. Ekkor tanulta meg az átlagember az Apache-ok, AWACS-ok, B–52-esek, F–15-ösök nevét, ahogy azt is, a U2 nemcsak egy zenekar...

A hivatalos indok persze jóval prózaibb, magyarázhatóbb, „vállalhatóbb": valahogy rá kellett venni Milosevicset arra, hogy Koszovóból kivonja erőit. Csakhogy ehhez hidak, kórházak pusztultak el. Amelyek persze újraépíthetők – teszik hozzá egyesek. És a civil áldozatok? Több mint kétezer civilre ugyanis nem májkonzerv hullott az égből... Persze kár naivnak lenni: egy háborúban mindig vannak veszteségek, de ezt elég nehéz megmagyarázni azoknak, akiknek a szerettei csak azért haltak meg, mert rosszkor voltak rossz helyen. Nekik sosem lesz haverjuk sem Amerika, sem a NATO, de még az Unió sem. Pedig az lenne a megoldás: az egykor nagy és erős, majd darabokra hulló Jugoszlávia utódállamai szép lassan csatlakoznak az EU-hoz, a határok nélküli Európához. Csak győzzük kivárni. Nem holnap lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy a jelszó

˝A trafikok és a földek után itt a tankönyvbiznisz.˝ Tovább olvasom