Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Ajándék, utalványra

JEGYZET - "A Nyugat a vásárlással reméli gazdaságát beindítani és kirántani a válságból."
Mit vigyek ajándékba? – kérdezi unokáira gondolva anya a lányát. Magadat! – érkezik a válasz a karácsonyi készülődés részleteit tisztázó beszélgetés végén. Szokásos párbeszéd ez a két asszony között minden családi ünnep előtt, amióta egyikük kisnyugdíjas lett, a másik meg kiskeresetű maradt. Szokásos párbeszéd ez manapság nagyon sok magyar családban is. Ugyancsak megszokott, hogy az előzetes kérdés-felelettől függetlenül a nagyi megérkezésekor az unokáknak járó puszival együtt a táska mélyéről mindig előkerül legalább egy tábla csoki, egy doboz süti, egy üveg befőtt – ajándékba.

A szépkorúak figyelmesebb ajándékozók, többet költenek karácsonyi meglepetésre, mint az aktív ötvenesek. Európa nyugati felén ugyanez a tapasztalat. A rádió aranyvasárnapi reggeli összeállításában hallottam, hogy egy francia nyugdíjas állítólag 80 százalékkal többet költ a szeretet ünnepének emlékezetesebbé tételére, mint egy ottani jól kereső családfő. A Nyugat a vásárlással reméli gazdaságát beindítani és kirántani a válságból. Ott a nálunk tapasztaltnál is népszerűbb az ajándékra váltható vásárlási utalvány.

Négy magyar közül egy nem vesz, legfeljebb maga készít karácsonyi ajándékot. A háromnegyedhez tartozó sokaság aranyvasárnapi pörgése azonban idén elmaradt. Tavaly is panaszkodtak a hazai kereskedők, hogy nemigen látták jelét az önfeledt adventi költekezésnek. Pedig az év végi ünnepek miatt decemberben általában mindenki 25 százalékkal több pénzt ad ki, mint az átlagos hónapokban. Mára azonban kihunyt a 2010-ben még pislákoló remény: a 2008-ban kirobbant gazdasági válság átvészelhető, ha takaréklángra állítódik a családi költekezés. Ezért aztán saját megszorító intézkedéseket vezetett be önmaga korlátozására azon családok többsége, amelyek amúgy is görnyedeznek az európai és országos megszorításoktól.

Vásárol persze a hazai kisnyugdíjas és a kiskeresetű is. De hitelre már semmiképpen sem. Most a korábbinál pontosabb a bevásárlólistája, és akciókra vadászva jól megnézi, hogy hol, mi mennyibe kerül. A kosárba pedig csak azt teszi, amire tényleg szüksége van. Kivételt az unoka, a gyerek jelent, aki karácsonykor játékot vagy könyvet, vagy legalább egy marék szaloncukrot kap – ajándékba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberségből jeles

"Abban, ami történt, ott a mindannyiunknak szóló életbátorítás: nem vagy egyedül!" Tovább olvasom