Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Akárbér

JEGYZET - "A hierarchia alján lévő pedagógusok nemhogy akár 100 ezerrel nem keresnek majd többet, hanem ingyen túlóráznak."
„Akár 100-150 ezer forinttal is megemelkedhet a pedagógusok bruttó bére az életpályamodell teljes körű bevezetésével" – szólt a nagy bejelentés. Akár. Kiváló marketinges kifejezés, amiről ma már mindenki tudja, ez elérhetetlen kategória. Jól lehet vele reklámozni valamit, ami sosem lesz a tiéd.

Valahogy így jártak ezzel a pedagógusok is. A tanárok, akiknek mindig sír a szája, hogy milyen keveset keresnek, miközben az egész nyaruk szabad. Akik napi 5-6 óráért kapnak százezren felüli fizetést. Kár is tagadni, a legtöbben így látják őket. Nos, őket kínálták meg egy akárbéremeléssel, ráadásul magyar viszonylatban szemguvasztó számokat publikálva. Közel 510 ezer forint. Akár ennyi is lehet a fizetés, kedves tanárok. Igen, havonta. Nem félévente. Igen, emberek, ennyit adunk a tanároknak.

És itt jön Mari néni, aki dühöngve összecsapja az újságot, bekap egy Xanaxot, majd heteken keresztül fröcsög szomszédoknak, ismerősöknek, hogy láttak-e már ekkora arcátlanságot. Hogy míg az orvosok, akik életeket mentenek, napi 9-10 órányi munkával, szakvizsgával sem keresnek meg 200 ezret, addig a kis unoka tanár bácsija, aki pikkel a gyerekre, és majdnem megbuktatta, ennél többet fog keresni.

Őt nem érdekli az akár. Nem látja, hogy ezért a fizetésért a pedagógus is legalább ennyit dolgozik. Mert kénytelen a heti 32 óra után ugyanúgy hazavinni a munkát, mert a feltételek nem adottak ahhoz, hogy a megnövelt időben azt végezhesse, amit eddig otthon. Az iskola tanárijában ugyanis egyetlen számítógép van, így ott nem tud pályázatot írni, versenyre készülni vagy éppen adminisztrálni az e-naplót. De szakkönyveket is magának vásárol, amelyeket természetesen szintén otthon tart, így órákra is otthon tud felkészülni. Mari néni azt sem látja, hogy az akáremeléssel még csökkent is a tanárok juttatása, hiszen órabérbe visszaszámolva kevesebbet keresnek szeptembertől. És a hierarchia alján lévő pedagógusok nemhogy akár 100 ezerrel nem keresnek majd többet, hanem ingyen túlóráznak. De tény: akár jól is élhetnének szakmájukból.

Számokkal dobálózni kiváló marketingfogás – legalább annyira, mint eléjük tenni: akár. Ráadásul remekül lehet vele indulatot szítani. Aztán ha a béremelés második felét elsodorja a nagy népi ellenállás, lehet azt mondani: mi mindent megpróbáltunk.

Akár be is jöhet ez a stratégia.

Olvasóink írták

 • 4. csonakos 2013. július 04. 07:48
  „3. ojack 2013.07.04. 07:23
  Gondolom te is szívesen jársz kötelező továbbképzésekre? Mert nekik a nyári táboroztatás után még az is lesz egy kis fejtágítás! Próbáltál már egy marék bolhát összeterelni? Nem irígylésre méltó a mai tanarak helyzete!”
 • 3. ojack 2013. július 04. 07:23
  „Nagyon sajnálom ,ha majd ráérek szegény pedagógusokat.Tavaszi szünet,nyári vakáció min.2 hónap,őszi szünet,téli szünet!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. v.imre 2013. július 03. 15:58
  „Akkor akár minden közalkalmazott és közszolgálati dolgozó kapjon egyszerre havi 2-2 ezer forint béremelést és nem lesz miről írnia a kedves Jegyzetírónak. Mint minden szakmában létezik a rend- és rangkor, ami alapján differenciált a juttatások mértéke. Ezért fanyalgok ettől az ironizáló jegyzettől. Mert a párhuzamosan futó cikkek tartalmával és a hozzászólások itt-ott méltatlan hangnemével csak egymás idegeit őröljük az összefogás helyett.”
 • 1. csonakos 2013. július 03. 09:54
  „Jó jegyzet! Lassan nem lesz a narancsködösökön kívül aki ezeket a meséket beveszi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mutyirecept

"A mutyizások és mellékhatások elkerülése érdekében kérdezze meg trafikosát, gyógyszerészét!" Tovább olvasom