Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Akcióhősök

JEGYZET - "Ha létezik magyar csoda, leginkább úgy írható le: még élünk."
Aki itt él, nem lepődik meg azon, hogy Bruce Willis Magyarországon forgatja Legdrágább az életed című filmjének folytatását. A kérdés, található-e még a fokozás retorikai kelléktárában olyan elem, amely hűen mutatja be állapotunk romlását.

Orbán Viktor is láthatta az akciószériát, mert az atlétatrikós kemény legényhez hasonló kérlelhetetlenséggel lépett fel európai ügyeinkben az elmúlt hónapokban. Az akcióhősé azonban magányos szerep: tán ezért sikerült csak a bajor tartományi miniszterelnökkel találkoznia mostanában – az európai politika nagyjai nemigen keresik a társaságát.

Persze előfordul hasonló eset máshol is: Nicolas Sarkozy például kikosarazta Angela Merkelt – amikor a német kancellár a francia elnökválasztási kampányhoz ajánlotta fel személyes látogatásának csáberejét. Sőt: Sarkozy a kiélezett választási hajrában éles hangon ostorozta az uniós válságkezelést, a bevándorlókkal szemben nem elég hatékony Schengent. És Merkel dolga sem könnyű, ha saját választóinak kell elmagyaráznia, miért fizetik már megint a görögök cechjét. A tanulság: Európában szólhat a sanzon, de otthon rock and roll kell a népnek.

És míg Hollandiában és Csehországban kormányválság tombol, Görögország, Olaszország politikai vezetése rendkívül instabil, és egyensúlyoz Spanyolország, Portugália – Orbán Viktornak továbbra sem kell aggódnia a közvélemény-kutatások láttán. Hovatovább erősödik is akcióhősimázsa, hiszen neki van mersze szembe menni a multikkal, és unortodox költségvetési megoldásokkal egyensúlyba hozni az államháztartást.

Valójában semmi más nem történt, mint hogy a lehető legortodoxabb megoldás került elő megint: a sarc. Talán sokan meg is lepődnek majd, de még ezeket is kigazdálkodja valahogy a család. Mert ha létezik magyar csoda, leginkább úgy írható le: még élünk. Ha nem ad pénzt az IMF, Szűz Máriához még fordulhatunk.

Van itt egy még aggasztóbb dolog. Ma egyéves Magyarország alaptörvénye, amely szerint büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette. Innen lovagolunk most kifelé, hátrafelé nyilazva. Ha továbbra is ilyen eredményesen romboljuk le a magyarokról alkotott pozitív képet ott, ahová mindig is tartozni akartunk, ha divat lehet abból, hogy dacos kormánypárti politikusok az EU-ból kilépésről beszélnek, végképp eljátsszuk a bizalmat Európában. Akkor már Bruce Willis sem segíthet.

Ha létezik magyar csoda, leginkább úgy írható le: még élünk.

Olvasóink írták

 • 3. gedeon 2012. április 25. 21:42
  „Takarékos Die Hard 5 forgatókönyv
  Bruce Willis ül egy panellakásban és megpróbál kijönni havi 47 ezerből.”
 • 2. Klukovics 2012. április 25. 13:24
  „Kedves v.imre!
  Emlekszik meg, melyik kormany alatt öntöttek az olcso hiteleket az emberekre?
  Segitek. A Fidesz kormany alatt.”
 • 1. v.imre 2012. április 25. 09:34
  „"...A lehető legortodoxabb megoldás ...", hogy az előd által felvett hiteleket vissza kell fizetni! Ennek kötelezettségét nyögjük most a jegyzet írójával és (lám - csak eljut a tudatáig) ezen országokkal együtt: "...Hollandiában és Csehországban kormányválság tombol, Görögország, Olaszország politikai vezetése rendkívül instabil, és egyensúlyoz Spanyolország, Portugália ..." Lám, még ezen tények dacára is az IMF és az EB még mindig további politikai nyomást gyakorol ránk a választók akaratából gyanúsan nagy többséggel kormányzó Orbán Viktor és szavazó bázisa gyengítésére. Aki dacosan ((mit nem olvasok még ott fenn(?): immár Sarkozy is Merkellel szemben)) meri kifejezni saját országa önálló álláspontját. Korábban kemény kritikával illettem a jegyzetíró tárgybéli megértés képességét, de e jegyzetével azt bizonyítja, hogy csak észrevesz valami lényegeset az európai általános gazdaságpolitikai összefüggésekből.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz világ

"Ami eddig feketén, vagy félfeketén működött, azt most legalizálják." Tovább olvasom