Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Aki másnak vermet ás

JEGYZET - "A népámítás olyan, mint a csillagos ég: határtalan."
Aki másnak vermet ás... Nos, az a sírásó – aktualizálják a régi bölcsességet a mai jópofák. És az a bosszantó, hogy ahogyan mostanság már nem csak a lassú víz mos partot, és nem csupán az alamuszi macska ugrik nagyot, úgy bármelyikünkből lehet alkalmi temetkezési vállalkozó. Hiszen ezentúl legfeljebb egy nyilatkozat kell ahhoz, hogy az elhunyt hozzátartozónk földi maradványairól szó szerint saját magunk gondoskodhassunk. Előtte azért még elintézhetjük, amit egy holttesttel tenni szükséges, hiszen ez ugye csak szabadidő kérdése. Aztán kiballagunk a kijelölt temető kijelölt parcellájába, és megássuk a gödröt, amelybe majd rokonaikkal és barátainkkal beleengedjük a rokonainkat és barátainkat. Ezt jelentheti, hogy mindenkinek járna a szociális temetés. Mindenkinek? Szociális temetés?

Úgy tűnik, a népámítás olyan, mint a csillagos ég: határtalan. Eddig naivan azt gondoltam, hogy a rezsicsökkentés után már nem lehet fokozni a hitegetést. A végrehajtók jutalékának csökkentéséről hallva azonban elbizonytalanodtam. Most viszont, amikor még a temetkezés is csak mint egyszerű veremkérdés került napirendre, kétségbeesetté és tanácstalanná váltam. Már megszoktuk, hogy a választások felé közeledve a politikusok egy része szeret fűt-fát ígérni. A rászorulók ugyanis fokozott mértékben vevők az efféle kufárkodásra, mert kinek takarmányra van sürgősen szüksége, ki pedig fűteni akar. És hát azt is értem én, hogy az eladósodottak szintén belekapaszkodnak bármelyik, gerendaként nyújtott szalmaszálba. Sőt még azt is el tudom képzelni, hogy a földek és a trafikok rokoni-baráti újraosztása sem mindenkit hoz izgalomba. De a temetés nem játék. Erre nem szabadna idézni a kaktuszok közé ugró egyszeri embert, aki a vállait rángatva azt mondja, amikor megkérdezik tőle, hogy miért tette: pillanatnyilag jó ötletnek látszott... Ismétlem: a temetés nem játék. És nem csak azért, mert valóban nagyon sok pénzbe kerül. Aki állt már sírgödör szélén, tudja, mire gondolok. S hát valamennyien a sír szélén állunk.

Aki másnak vermet ás... Nem minden szó játék.

Olvasóink írták

 • 7. marigold 2013. május 22. 16:40
  „Felemelő lehet gyásztól lesújtva, esetleg telinyugtatózva halott hozzátartozónk testét mosni, a merev testre ráhúzkodni a ruhát, megásni neki a gödröt, amibe teszik.
  A kormány minden egyes intézkedéséből süt az érzéketlen cinizmus - a rezsicsökkentésből is. Undorító!
  Vajon mi lesz a következő?
  Nem akarom tudni!”
 • 6. _csutak_ 2013. május 21. 21:29
  „@theseus:
  Elnézésed kérem, de elragadott az indulat a temetőbeli balesetnél és te lettél az áldozat!
  Mea culpa!

  A szemüveg lerakással egyetértek.
  Bár tagja vagyok egy pártnak de önállóan gondolkodom, mert megtehetem.
  Ebben a pártban ez előny.
  Azt az utat keressük amelyik az egyszerű, átlag dolgozónak munkát és megélhetést ad.
  Tudom, kissé utópisztikus a dolog, de Istenem, teher alatt nő a pálma.”
 • 5. Roland1000 2013. május 21. 16:55
  „Theseus! Már kezdődik... Én már találtam szórólapot a postaládámban - több oldalas, színes, úgyhogy nem kerülhetett kevésbe, ha ezt mindenhova kipostázták -, amin a kormány önmagát dicséri. Ön nem vette észre, hogy már egy évvel korábban kezdődik a kampány, minthogy választani kéne? Nem fog kevésbe kerülni, ha ezt egy teljes évig fogják csinálni.

  V.Imrének igaza van, már ami a hamvasztásos verziót illeti. Na de a szociális temetés ötlete nem emiatt ötlött fel - gondolom én.”
 • 4. v.imre 2013. május 21. 15:58
  „Gyakori hozzászólóként elintézettnek hittem az ügyet a jegyzetíró vonatkozó cikke után írt hozzászólásommal. Tessék oda tekinteni: megdícsértem, korrektnek mondtam a cikk tartalmát. De az, ami itt olvasható, attól kiakadtam.
  Kedves D.T.! Ön eddig is megtehette, ha lett volna halott a családjában, hogy elhunyt hozzátartozója égetés után urnába tett hamvaival azt tegyen, amit akar. Hazaviheti a kredenc tetejére, elszórhatja azt a temető hamvszórójában, szélnek eresztheti, elhelyezheti az udvari nagy diófa alá. Eddig sem volt korlátozva, hova temesse saját halottját. Nem vagyok temetés szakértő, de csak gondolom, hogy a KÖJÁL (nem tudom a mostani nevét hirtelen) azt is megengedte, hogy a holttestet bizonyos feltételek teljesülése esetén a saját telkén is eltemethette az állampolgár.

  Undorító a politika, de a halál nem. A halál méltóságos.”
 • 3. theseus 2013. május 21. 14:03
  „2. _csutak_ 2013.05.21. 13:16

  És a piros szemüveg melyik mesében megoldás?
  Éppen azt javasoltam a kommentemben, hogy jó lenne már levenni ezeket a szemüvegeket, és nem mindent a pártpolitika és a választások bűvöletében nézni, még a temetéseket is, mert ez eléggé visszataszító megközelítés.
  Mocskolni pedig senkit sem mocskoltam - az távol áll tőlem.
  Persze nyilván mindig minden párt a következő választásokra készül. A kormánypártok arra, hogy hatalmon maradjanak, az ellenzék - és a sajtója - meg arra, hogy leváltsa.”
 • 2. _csutak_ 2013. május 21. 13:16
  „Márpedig a fidesz teljes gőzzel a választásokra koncentrál!
  Nem a cikkírók kellene mocskolni, jó lenne levenni a narancsos szemüveget.
  Csak az "Óz a csodák csodája" című mesében megoldás a rózsaszínű szemüveg.”
 • 1. theseus 2013. május 21. 11:17
  „1) "Eddig naivan azt gondoltam, hogy a rezsicsökkentés után már nem lehet fokozni a hitegetést."
  Valóban csak hitegették? Önnek nem csökkent a rezsije? Akkor forduljon panasszal a szolgáltatókhoz. Persze, ha nem ért egyet ezzel a kormányrendelettel, bizonyára kérheti azt is, hogy a korábbi, magasabb árakat fizesse.

  2) Egy dologban egyetértek: a temetés valóban nem játék. Ezért nem kellene ezt is egy demagóg pártpolitika jegyzet tárgyává tenni. Egyébként én sem kívánok élni a ezzel a temetkezési lehetőséggel, és azt hiszem, senkinek sem kell, ha nem akar. De talán nem kellene minden egyes kormányintézkedést-tervet a választásokkal összefüggésbe hozni. Ha pedig tényleg rossz az intézkedés, ahogy érvel, akkor azzal feltehetőleg nem fog választást nyerni a kormány - emiatt tehát felesleges aggódnia.

  Úgy látszik, hogy a lap jegyzetírói már nagyon várják a jövő évi választásokat, mert mindent ezzel hoznak összefüggésbe. Az is látszik, hogy azt szeretnék, ha leváltanák a mostani kormányt. Egyelőre azonban nincs komoly rivális a láthatáron, akit fényezni lehetne, talán ezért szapulják inkább a kormányt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lélektől lélekig

"Az isteni gyártó Szeretet márkanéven szerencsére vírusirtó programokat is ajánlott emberi projektjéhez." Tovább olvasom