Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Aki szegény

"A mostani szegénységük semmi ahhoz képest, ami minimálbéresként vár majd rájuk nyugdíjasként."
Hárommillió ember él ma Magyarországon létminimumon, vagyis szegénységben. Az általános vásárlóerő alapján a GfK Hungária három csoportot különböztet meg: a szegény nyugdíjasokat (a lakosság 17,6 százaléka), a szegény munkásréteget (5,4 százalék) és az általuk underclassnak (osztály alattinak) nevezett réteget (7,4 százalék). Jegyzetünk témája szerint most koncentráljunk csak a középső kategóriára, a szegény munkásokra, kiknek száma nem csekély, 500–600 ezer körüli. Havi bevételük a minimálbér környékén jár, ami január elsejétől ugyebár bruttó 78 ezer forint. Hogy ez mire elég? Mire hármat számolok! – szokták mondani a tréfásabb kedvűek, ha nyomdafestéket és médiahatóságot is tűrő stílusban akarnak fogalmazni. A helyzeten az sem sokat változtat, hogy a minimálbéren bejelentett dolgozók jó része zsebből, külön borítékban kap némi kiegészítést munkáltatójától – csakhogy ne kelljen járulékot fizetni utánuk. A vége mindegyiküknek egy lesz: a mostani szegénységük semmi ahhoz képest, ami minimálbéresként vár majd rájuk nyugdíjasként.

Persze tudjuk a kánont, aki dolgozik, annak joga van a tisztességes megélhetéshez, a méltóságteljes élethez, erről papol az Európai Unió is, amikor a befogadó társadalom eszméjére hívja fel a tagországok figyelmét. Ám amikor a belgák – még az ő soros elnökségük előtt – megpendítették, hogy az EU egységesen az átlagbér 60 százalékában határozhatná meg a minimálbért a tagországokban, már maga az ötlet is kiverte a biztosítékot: Európa versenyképességét nem kockáztathatjuk! (Magyarországon egyébként évek óta 30–40 százalék között mozog ez az arány.)

József Attila verse címéül is adta: Aki szegény, az a legszegényebb. Mondásunk is van rá, a szegényt még az ág is húzza. Amikor az első győzelmi jelentések megérkeztek az egykulcsos meg a családi adózásról, mindenki lélegzett egy nagyot. Aztán lassacskán kiderült, sokaknál inkább csak a sóhajtás a jogos, ugyanis 110 ezer forint bruttó bérre lenne szükség ahhoz, hogy egy gyermek esetén érvényesíteni lehessen a családi adózás rendszerében ígért 10 ezer forintos kedvezményt. Több gyermek esetén még magasabb jövedelemre lenne szükség. Mintha nem is a szegényebb munkásrétegre lenne a jellemző, hogy többségük családos, két-három gyereket nevel. A családi adózás szerint az összevont adóalapot 2011-től 1 és 2 eltartott esetén 62 ezer 500 forinttal, 3 vagy több esetén 206 ezer 250 forinttal lehet csökkenteni – havonta és eltartottanként. Már akinek. A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint a családok 41,8 százaléka rosszabbul jár, 20 százalékuknál nem változik a helyzet, 38,2 százalékát jobb helyzetbe hozza az új adórendszer.
Aki szegény, az a legszegényebb – 1924-ben is és 2011-ben is.

Olvasóink írták

 • 11. s3307 2011. április 17. 10:00
  „Ha nagyon őszinte akarok lenni ,az Orbán kormány csak pénz behajtást hajt végre,esze ágába sincs az országgal törődni,lényeg,hogy a sleppjének A keveseknek akik már meg szedték magukat még többet ad és az ő köreihez közel állóknak meglegyen a jövedelme a hűségért,lásd a 16 %-s személyi jövedelem adót.A költségvetésben Ő ütötte a lyukat ezt be kell tömni még ha "lopni"is kell érte,lásd magán nyugdíj pénztárak. Az csak szemfény vesztés,hogy munka hely,de hol?kinél? hol a termelő üzem? a prosperáló ipar? H nincs termelő üzem amely értéket hoz létre,munka hely sincs.Ezért hazug a FIDESZ gazdaság politikája.”
 • 10. deszkás 2011. január 22. 19:04
  „BENDEGUZI! Becsüli le a túró.Ő pontosan tudja hogy ha kell bármire rábirja az embereket. Ismétlem bármire ha az érdeke(i) úgy kivánja. És a vicc van valóságalapja teszem azt pl a nyuggerek miatt van és komcsik stb stb. Az érdekes miért is nem irigylem a mai fiatalokat?”
 • 9. Bendeguzi 2011. január 15. 09:22
  „Agyalapi! Sose becsüld le a miniszterelnökünket! Az igaz, hogy a biztonságért mohón szétosztanak mindent a pénztől a pozícióig, de azért szívesen maradnak, ha egyetlen, nem túl véres esély is nyílik rá”
 • 8. Agyalapi 2011. január 14. 21:03
  „Itt már nem is a nyugdíjról van szó, hanem arról, hogy addig legalább ne haljanak éhen emberek százai. Szerintem a Fidesz-kormánynak esze ágában sincs egy újabb ciklust lehúzni, csak a sok éhes pártszájat akarja betömni.”
 • 7. -Franky- 2011. január 14. 20:43
  „Igazad van BOND! Egyben vszínű tévedsz: nem kell húsz év a nyugdíjrendszer összeomlásához, ha ez a kormány, parlament marad elég lesz a következő ciklus is.”
 • 6. BabócsaiEugénia 2011. január 14. 20:08
  „Ez igen! Majd kilencven év is kevés volt az előrejutáshoz! Nem úgy az árakban...”
 • 5. tintasbarns 2011. január 14. 19:32
  „Ebből a fizetésből és nyugdíjból soha sem lehetett megélni. Most meg pláné nem amióta rendszer váltásnak mondott valami csőcselék hatalomra került.”
 • 4. Aranea 2011. január 14. 18:33
  „Nagyon nagy többség (legalábbis az én ismeretségi körömben) még a zsebbe kapott borítékkal együtt is csak arra képes, hogy valahogy elvegetáljon a következő hónapig a fizetéséből. Érdekelne Bond véleménye arról, hogy hogyan ő öngondoskodna egy minimálbér közeli fizetésből, miután kifizette a rezsit, és a hónap 3 hetében úgy-ahogy evett is (1 hetet meg koplal az egészség jegyében...) Nagyon sokan a rezsihátralék egyre növekvő "halasztható" terhét is csak görgetik egyik hónapról a másikra... Sziszifuszként fel a hegyre - aztán rájuk zúdul, de akkor már nem egy egyszerű szikla lesz, hanem lavina... már nem a "mi lesz velem öregkoromra" kérdésen filóznak velem az emberek, hanem a "miből eszek ma?" a nagy kérdés. Elvégre azt a nyugdíjaskort meg is kellene érni... bár valószínűleg mire mi odakerülünk, addigra megszűnik, tehát továbbra is ugyan az a kérdés marad.”
 • 3. totya66 2011. január 14. 08:51
  „Ezért kellene csak feketén dolgozni, nyugdíjunk úgysem lesz de a minimálbér is havi (szuperbruttó) 93000 jelent ha az 5000 TB-t befizetem még akkor is több marad.”
 • 2. Bond 2011. január 14. 08:25
  „Ami egyébként itt folyik, az egyfajta élethalálharc: az állam megpróbál minél több pénzt elvenni a polgároktól, a polgár meg védekezik, ahogy tud.”
 • 1. Bond 2011. január 14. 08:24
  „20 év múlva itt nem lesz állami nyugdíj. Az öngondoskodás az egyetlen út. Amerikában már csecsemőkorban megnyitják a nyugdíj-előtakarékossági számlát, nem az államtól várják a sült galambot. Nálunk ezt a folyamatot ölték meg az mnyp-k kinyírásával. Most fizethetünk megint a pazarló állami rendszerbe, hogy majd kiszúrják a szemünket 5000 forinttal. Aki meg nem a minimálbér után fizet, az legfeljebb 10 ezerből döglik éhen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Facebook a füzetlap helyett

"Egyetlen hatékony fegyvert vethet be a tanár: érdekes órát kell tartania." Tovább olvasom