Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Akin lehet

"„Nehogy azt hidd: attól, hogy vásárlóktól pezsegnek a hipermarketek, örömmel készülnek a karácsonyra az emberek! Ne hidd: aki kapkodja-viszi a fenyőt-halat-pulykát, boldog! Ha vásárol, azért teszi, mert ki tudja, meddig vásárolhat! Ki tudja, mit hoz számára – azaz mit visz tőle – a jövő!
Ilyeneket hallok."
„Nehogy azt hidd: attól, hogy vásárlóktól pezsegnek a hipermarketek, örömmel készülnek a karácsonyra az emberek! Ne hidd: aki kapkodja-viszi a fenyőt-halat-pulykát, boldog! Ha vásárol, azért teszi, mert ki tudja, meddig vásárolhat! Ki tudja, mit hoz számára – azaz mit visz tőle – a jövő!
Ilyeneket hallok.

S mit szólok hozzá?

Nem sokat; ismertetek inkább egy statisztikát. Lényege: nagy valószínűséggel a Föld legjobb körülmények között élő emberei közé tartozunk. Ha a világ lakosságát száz főre zsugorítanák, úgy, hogy minden nép, népcsoport, osztály, réteg – és így tovább – aránya megmaradna, ebből a százból nyolcvan ember élne omladozó faházban, ötven szenvedne krónikus alultápláltságban. Omladozó faházban élsz?

Nem valószínű. És ha nem is laksz palotában, és sehol a kacsaláb – még a legsivárabb panel-tízemeletes is jobb, mint az omladozó faház. Lehet, romantikusabbnak tűnik – így, újságolvasás mellett – faházban lakni, még ha omladozóban is, mint panelban, csakhogy aki omladozó faházban él, annak összes többi körülményei is az omladozó faházhoz passzolnak.

Mondjuk, ezred eleji rabszolgaként tartják fogva, míg a „kamatos pénzt" le nem dolgozza, ingyen, amint a tévében látjuk – s így már messze nem oly romantikus. Alultápláltságban szenvedsz? Inkább a felültápláltság a gond; akármilyen megszorítások közt is élünk – mégis, társadalmunk nagyobb része számára nem elsősorban a „nincs", hanem a „van" a jelen.

És a statisztika folytatódik: ha ma reggel fölkeltél, akár egészséges vagy, akár kevésbé – máris sokkal jobb a sorod, mint világszerte azé a félmillió emberé, aki a jövő héten (miközben mi két ünnep közt lebzselünk) már nem él. Ha nem volt részed háborúban-fogságban, kínvallatás haláltusájában, helyzeted máris pozitívabb, mint az ebben részeltetett ötszázmillióé. Furcsa, de a helyzet az: ha hűtődben akad étel, fejed fölött tető, ruha rajtad – gazdagabb vagy, mint a Föld lakosságának hetvenöt százaléka. S ha lelhető pénzed bankban, tudsz mit kivenni pénztárcádból – az emberiség legkiváltságosabb nyolc százalékába tartozol.

Ebben a nyolc százalékban vagy benne te is – és még mindig nincs kedved karácsonyozni? Ugye, van máris, legalább egy kicsit? Boldog karácsonyt! És igyekezz segíteni azon a másik kilencvenkét százaléknyi emberen. Hogy ez lehetetlen? Akkor azon a nagyon-nagyon kevéskén, akin lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vesztőhely

"Elősorolni is nehéz lenne, kinek és minek volt pallosjoga a középkorban. Ha latrok akadtak kezére,… Tovább olvasom