Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Alapítvány(s)ok(k)

JEGYZET - "A Szegedért Alapítvány fődíjasainak 70 százaléka a tudomány embere."
Játéknak, a magyar nyelv hajlékonysági próbájának tartom a címbeli zárójelesdit. Szeretem a szövegnek többletjelentést adó írásjeleket. Mégis meglepődtem, amikor az alapítványok között keresgélve kiderült: a milliónyi cél támogatására szerveződő sok ezer hazai nonprofit szervezet között nemcsak a nyelvtudományhoz, hanem még az írásjelekhez is kötődik civil támogatás.

Pénzadományok fogadására alkalmas nemes célú alapítványokban bővelkedik a Szegedi Tudományegyetem. Félszáznál több alapítványa ugyanúgy rászorul a támogatásra – például a személyi jövedelemadóból származó 1%-os segítségre –, mint a péterfillérekre a pápa 1870 és 1929 között, amikor ez volt a szentszék egyetlen bevételi forrása. Ma már pápai karitatív célokat támogatnak a péterfillérek, mint ahogy hazai törekvéseket táplálnak az 1%-ok. Ám a hazai civilek bevételeinek csak 13 százaléka magánadomány.

Civil kezdeményezésként – Debreczeni Pál ötlete nyomán –, a rendszerváltozással együtt, 1990-ben született a Szegedért Alapítvány. Elsőségét azóta is tartja: népes, kétszáznál is nagyobb – a személyi jövedelemadós 1%-okon felüli – támogatóinak köre. A Szegedért Alapítvány azonban nem csupán adományt kér – támogatást is ad: tavaly közel harminc intézménynek, szervezetnek, alkotónak. Tekintélyes díjazottainak névsora. A mai gálán tapasztaltakhoz hasonlóan többször előfordult már, hogy a kuratóriumi elismertek többsége ugyanúgy kötődik az universitashoz, mint a fődíjas. A most ünnepelt Csirik János professzorral együtt a Szegedért Alapítvány fődíjasainak 70 százaléka a tudomány embere. Ha e lista kifejezi a szegediek értékrendjét, akkor Szent-Györgyi Albert városában, a Tisza-parti Göttingában az universitas a „legek legje".

A tudomány legjeit alapítvány emeli ki a világ kutatóinak sokaságából. A svéd Alfred Bernhard Nobel 1895-beli végrendeletével létrehozott Nobel Alapítvány 9 díjazottja másfél hét múlva a Szegedi Tudományegyetemen tart előadást, kanalazza a halászlét, sétál a Tisza-parton. Mint tette Szent-Györgyi Albert, aki idén 75 éve, hogy szegedi eredményeiért elnyerte a kutatói díjak csúcsát: lett a tudomány celebje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minek nevezzelek?

"A közterület nem tanúsít ellenállást, el lehet nevezni bármit bárminek." Tovább olvasom