Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Alátét

JEGYZET - "Sokkal nagyobb gyalázatnak tűnt, mint valamivel később az annyira magyar lelemény, a vörösboros kóla vagy éppen a zacskós feles."
E helyen most a legújabb söralátétről kellene írni, nevezetesen, hogy a 6 millió forint alatti árbevételű mikrovállalkozásoknál olyan átalányadót kíván bevezetni a kormány, amely kiváltja a társasági adót, az szja-t és a járulékokat, mértéke főállásban havi 50, mellékállásban 25 ezer forint lesz. Tehercsökkentés és adóbevallás-egyszerűsítés – kisebb lehet a korábban oly nagyra nőtt söralátét. De ehhez meleg van, nézzük meg inkább, mit találunk az alátéten.

Persze, sört, mostanában például egyre gyakrabban narancsost. Harminc éve ezt úgy vedelték a németek – vállvetve a kapitalisták és az endékások – a Balaton partján, hogy a rendes magyar embernek felállt a hátán a s(z)ör. Sokkal nagyobb gyalázatnak tűnt, mint valamivel később az annyira magyar lelemény, a vörösboros kóla vagy éppen a zacskós feles.

Azután, bő 15 évvel ezelőtt, hasonló klímájú napon, mint a mostaniak, egy csere nélkül abszolvált, bő egyórás Deák-gimnáziumi teremlabdarúgó-mérkőzés után a Kiskakasban úgy döntöttem, korsóba mérjék a pohár sört, s öntsenek hozzá egy kétdecis, szénsavas Sztár narancsot. Szégyellem, jólesett, viszont ott a pultnál meg kellett innom, mert csapattársaim nem engedtek volna vele leülni az asztalhoz. Mára szalonképes, már-már trendi lett a gyümölcsös sör – dobozban, üvegben egyaránt.

Mondhatnám, megelőztem a koromat, de ez így nem igaz, jó, ha fél tucatszor megismétlődött azóta, mert az illatos borból készült száraz hosszúlépés azért sokkal inkább rendben van. Ezt ugyan még nem dobozolják, ellentétben a vörösboros kólával, amivel jó néhány évvel ezelőtt kísérleteztek, de szerencsére nem arattak vele átütő sikert. Emlékszem a 0,25 literes alumíniumdobozra, amely hivatalosan boralapú koktélt tartalmazott. Egyébként csak bor és kóla nem volt benne, sokkal inkább a szokásos, vagyis aroma, színezék, tartósítószer.

Most itt a kisebbik rossz, a gyümölcsös sör, s legalább gyümölcs is van benne és persze sör. Egyelőre dobozban és üvegben, csapolva, partihordóban még nem találkoztam vele.

Ja, és még valami. Az idősebbek emlékeznek, hogy minden idők legalja az almabor volt, s mára mit iszik az ifjúság? Édes (!) almaborból készült, palackozott hosszúlépést, s azt sem tudja, sörnek vagy bornak hívja. A címkére almabort írtak angolul, mégis minden vendéglátó-ipari egységben a söröspolcon van a helye, s persze nem dugóhúzó a nyitja.

Ha ezt hamarabb tudjuk, még állnak a szabolcsi almások, s miniszterelnökünk – amellett, hogy Tokaj helyett oda fektet be – nem a sör-, hanem az almaboralátétet említi célként mint elegendő felületet a leegyszerűsített adóbevallásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyvíz

"Emelem a fejfedőm az öntödei munkások, a villamospálya-javítók és a Dugonics tér építői előtt." Tovább olvasom