Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Alázás

JEGYZET - ˝Egy nő jobb, ha hallgat.˝
Ezért nem szülünk otthon – írta egy férfi a cikk alatt, ahol olvasóink hosszan vitáztak az otthoni és kórházi szülésről. Lépjünk át azon, mennyi esélye van az úrnak gyereket világra hozni – miben hordaná ki, egy szatyorban? –, és szögezzük le: a vita fő kérdése a biztonság. Általános vélemény: az önző anya saját kényelme érdekében nem hajlandó elviselni azt a „pár napot, egy hetet hason csúszva", amikor esetleg lábtörlőként kezelik, hiába fizet, hallgat, engedelmeskedik.

Tény: ahogy egyre önállóbbak, talpraesettebbek, határozottabbak a nők, egyre kevésbé viselik el az alázást. Egyre többen tudni akarják, mi miért történik velük, ami egyes orvosokat valamilyen okból vérig sért. Tudni akarják, miért hiszi olykor az egészségügyi személyzet, hogy a kiabálás, a leereszkedő hangnem, a korrekt válasz helyett egészségkárosodással fenyegetőzés javíthat egy szülés menetén. Arra is többen kíváncsiak, segít-e a tejelválasztásban, ha a csecsemős nővér üvölt: anyuka, azért nincs teje, mert nem is akar szoptatni! Vagy leviszi-e a vérnyomást, ha azt mantrázzák a fülébe: anyuka, maga mindjárt meghal. De leginkább azt szeretnék tudni: miért nem lehet ezektől eltekinteni?

Persze ha a babánk egészségére gondolunk, mindez eltörpülni látszik – amíg nem kerülünk „éles" helyzetbe. Ott ugyanis, hormonoktól elöntve, a végletekig kiszolgáltatva a babát is jobban félti már az anya, leblokkolhat, ami aztán vonhatja maga után a beavatkozásokat. Mit ríjon, ott az ép gyereke – de amikor a következő szülésére gondol, mégis elindul a gyomorgörcs, a félelem. Gondolom, a felesleges beavatkozások mellett a felesleges alázást is elkerülnék az otthont, születésházat választók – de egy nő jobb, ha hallgat, és megvárja, amíg az okos férfiak megmondják, hol és hogyan „szülünk".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodafegyver

˝Ezt nem a szegény embereknek találták ki.˝ Tovább olvasom