Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Áldott napot!

JEGYZET - "Nem csoda, ha nem tudom elmagyarázni németországi unokatestvéremnek, mi is az az önhiki."
Nem lehet pontos számokat tudni arról, melyik önkormányzat mennyit kért az állami dotációból, hogy elkerülje a csődöt. Azt sem mondja meg a minisztérium, melyik helyhatóság pályázott hiába. Az eredményekről annyi derül ki: a pályázók 92 százaléka kapott támogatást. Vagyis az odaítélt összegek alapján nem látni, hogy azok vaskos mentőövnek vagy törékeny szalmaszálnak számítanak. Azt a korábbi adatok alapján írtuk meg, hogy a megye önkormányzatainak fele, 32 testület kért együttvéve 2,4 milliárdot, ehhez képest most 23 településnek jutott 300 millió.

A nyertesek között akadnak, akik örülnek, hiszen jól jön minden fillér. Nem csinálhatnak belőle tabula rasát, de amit kaptak, az mégis csak több a semminél. Kifizetik belőle a legégetőbb tartozásokat, és időt nyernek arra, hogy átgondolják, hogyan húzzák ki őszig.

A többség azonban elkeseredett. Hibáztatja a rendszert, mert a nemtörődöm gazdálkodást segíti. Azt mondják, az adósságot halmozó önkormányzatok járnak jobban. Volt olyan polgármester is, akit hidegzuhanyként ért a döntés. Most dermedten néz körbe, miként fogja a faluját a víz felett tartani. A bankok ezelőtt bő kézzel mérték a folyószámlahitelt az önkormányzatoknak, hiszen a település a legjobb adós, azt utol lehet érni. A községek zöme ki is merítette a hitelkeretét. A banki tartozásra viszont nem fizet az állam, azt nem lehet beleszámolni a kötelezettségek közé. Azt csak görgetik maguk előtt a községek, amikor pedig pici pénzhez jutnak, törlesztenek a hitelből egy részt. A következő hónapban meg újra felveszik a kölcsönt, különben kikapcsolják náluk a villanyt. Olyanról is hallani, hogy a község kölcsönkért a szomszédos településtől, és pár millió fejében elzálogosította néhány tanyáját.

Nem csoda, ha nem tudom elmagyarázni németországi unokatestvéremnek, mi is az az önhiki. Nem akarja megérteni, hogyha az állam évek óta kötelező feladatokat ír elő, amikről pontosan tudja, mennyibe kerülnek, miért nem adja oda az árát, miért kell utólag a jóindulatáért folyamodni. Jóindulatból pedig nyilván van a tarsolyban. A minisztérium tisztviselője is úgy köszönt el a minap a telefonban: „Áldott napot!"

Olvasóink írták

  • 2. bagoly 2011. július 17. 10:30
    „Ezért kár irni hölgyem!”
  • 1. kalkutta 2011. július 06. 21:15
    „Tündike

    Nem megy ez. Abba kéne hagyni az újságírást. Illetve az arra távolról sem emlékeztető tevékenységet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagyigép

"Torkunkon akadhat a rigójancsi vagy a kókuszgolyó." Tovább olvasom