Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Algyői grund

"Azt mondja az algyői iskola igazgatónője, nem bandázásról van szó, inkább afféle ártatlan Pál utcai fiúk-jelenségről."
Azt mondja az algyői iskola igazgatónője, nem bandázásról van szó, inkább afféle ártatlan Pál utcai fiúk-jelenségről. Igaz, régen olvastam az ifjúsági regényt, ám úgy emlékszem, hogy ott gittet rágtak, meg grundért csatároztak a gyerekek, nem pedig chipsre meg filctollra szedtek 200 forintos tagdíjat, mielőtt még jól meg is verték azt, aki a csapathoz szeretett volna tartozni. Molnár Ferenc művében a felnőttek háttérben maradtak, Algyőn viszont főszereplővé léptek elő, hiszen miután az elpáholt, pénzzel „levett" fiú apja számon kérte a verekedős gyerek apját a történtekért, ő is kapott, eltörték a karját. Feljelentés, rendőrségi ügy lett a „Pál utcai fiúkból".

Esetünkben a grund játszótér formát ölt. Ott találkoznak olykor-olykor ráérő idejükben a gyerekek. Bizonyára vonzó lehet egy-egy közösség, csapat, hogy ne mondjam, banda a körön kívül lévők számára. Még az is hagyján, hogy feltételekhez kötik a klubtagságot – így van ez másutt is –, ám a feltételek mibenléte már nem mindegy. A gyerekek vélhetően nem a kisujjukból szopták ki, hogy bántalmazásnak vetik alá a jelentkezőt, meg pénzzel is nyomatékosítják a dolgot. Láthattak, hallhattak ilyet. Azt mondják az anonim felnőttek, nem kell a jelenségen különösebben meglepődni, mert úgy tudják, hasonlók rendszeresen előfordulnak a közeli Szegeden is.

Az, hogy a chips mire kell, nem kérdés, elropogtatják a srácok. És mire a vastag filctoll? Úgy hallottuk, hogy a rendőrségre beidézett tanúk közül akadt, aki valamiféle takarítást is emlegetett. Talán a gyerekek összefirkáltak ezt-azt? Csak találgatni tudunk, mert Algyőn nem nagyon akar nyilatkozni senki. Név nélkül azonban azt is rebesgetik, hogy a faluban már korábban felfigyeltek a bandázásokra, sőt megbeszélést is hívtak össze, hogy tegyenek ellene valamit. Hogy mit, és kik, nem tudni. Egyelőre megy a gittrágás.

Olvasóink írták

 • 3. joy 2008. március 20. 16:39
  „[1] l!
  Ne kend másokra az utcai bandázást!
  Az BŰNÖS, AKI PÉLDÁT MUTAT!
  A Jel vonította ki az utcára csürhéjét, gyalázkodik, rombol, pusztít maga körül testet-lelket.
  A ballib évtizedek óta ki se dugja az orrát az utcákra, terekre!”
 • 2. jozo 2008. március 20. 10:18
  „az alkoholos filcekkel tegelik össze a buszokat

  késöbb meg festik teli grafitikkal a falakat...

  liberalizmus uber alles...

  ismerőst gyerekekként rajtakapták (vastag filctollal írt egy falra), drótkefével takarította 4-5 órán át a saját piszkát, soha többet nem nyúlt, nem gondolt teg-elésre, graffitira

  (a tag "köpés"-t jelent, ezzel jelölik meg a hülyegyerekek, hol jártak... csak amig a nem lesz elrettentő erő ellenük (takarítás órákon át a volánnál, pl), folytatódik majd a dolog....)”
 • 1. legal 2008. március 20. 08:26
  „Az új liberális nyugatias gondolkodás erőltetése a nemzeti öntudatra nevelés nyomatékos lenézésével viharos gyorsasággal termeli ki a célnélküli bandák kialakulását. Jó ez nekünk, tisztelt liberálisok????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drága ország

"Nyilván összefügg a helyzet azzal, hogy akárcsak az állampolgárok, a gazdasági társaságok is több… Tovább olvasom