Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Alkotmányítélet

"Olyan, mintha halálra ítélnék az embert. Csak nem végzik ki."
A család után járó szavazati jog ki-, a tényleges életfogytiglan bekerült az alkotmánytervezetbe. Mindkettő az emberek véleménye alapján. A 920 ezer visszaérkezett, kiértékelt kérdőív szerint a válaszadók 94 százaléka támogatja, hogy az alaptörvényben szerepeljen az indokolt esetben kiszabható tényleges életfogytiglan.

Biztonságérzetet adhat – no, nem az elítéltnek –, hogy az alaptörvény része lesz a legsúlyosabb büntetési tétel. De vitatható is, jeles jogászok szóltak ellene, hogy szükséges-e rögzíteni az alkotmányban, mert most is létezik – jelenleg 17-en öregednek és halnak meg a börtönben, közülük 15-en a szegedi Csillagban. Minősített esetekben, bírói elbírálás alapján. És ez valószínűleg a jövőben sem változik, bár elképzelhető, alkotmányi megerősítéssel, bátorítással talán könnyebben „adják". Előfordulhat, hogy egyetlen ember megöléséért kiszabják. Ez pedig olyan, mintha halálra ítélnék az embert. Csak nem végzik ki. Cellába zárva várja a véget.

A jelenlegi túlzsúfolt börtönök miként boldogulnak, ha megnő az „állandó lakosok" száma? Mekkora terhet ró az államra eltartásuk? Lesz-e visszatartó ereje? A válaszokat az élet adja meg, az azonban kijelenthető: az a bűnöző, aki sejti, tudja, elfogása, elítélése esetén a legrosszabbra számíthat, úgy érezheti, nincs vesztenivalója, még gátlástalanabb, kegyetlenebb lehet a lebukásig.

A másik oldalról nézve viszont a tényleges életfogytiglanra ítélttől elveszik a reményt, hogy újrakezdheti, bizonyíthatja – akár évtizedes rabság után –, képes megváltozni. Semmiben sem bízhat, legfeljebb egy majdani alkotmány- és törvénymódosításban. Újabb rossz hír a jelenlegi és leendő tényleges életfogytosoknak: az új alaptörvényt a Fidesz–KDNP nem pár évre, és nem ítéletnek, de „életfogytiglanra" szánja.

Olvasóink írták

 • 8. s3307 2011. április 03. 11:27
  „Ha politikai ítéletre gondolsz akkor igazad van,de egyébként az alkotmány koncepció nem erről szól,és ezt kellene tisztába tenni.”
 • 7. klj_54 2011. április 03. 11:10
  „6. s3307 2011.04.03. 10:20
  A bíróságok elég régen nem a saját fejük alapján ítélkeznek.
  Ma úgynevezett "jogegységi határozatok" alapján mondják meg hol a határ, mi az a mezsgye mely mellett illik menni.
  Az igazságszolgáltatás soha nem volt független a hatalomtól!”
 • 6. s3307 2011. április 03. 10:20
  „Nem csak ez a baj,hanem az is,hogy elveszik a bíróságnak azt az alapvető jogát,hogy mérlegeljen,tehát csak a mindenkori kormány megítélése szerint és elvárásának ítélkezzenek,de ezen a logikán akár a halál büntetést is vissza lehetne állítani.”
 • 5. klj_54 2011. április 02. 19:45
  „Aki embert ölt attól mentsék meg a társadalmat.
  Nem tudok tekintettel lenni a gyilkosok jogaira, azt az áldozatukon kérjék számon!”
 • 4. balihoho 2011. április 01. 17:40
  „Mintha nem is kereszténydemokraták lennének! Szemrebbenés nélkül jelképesen ítélnek halálra embereket! Én is azt mondom, hogy a bűnös bűnhődjön, de a huszonegyedik században élünk, Európában egy humán nézetű közösség tagjaként. Egyet lehet azzal is érteni, hogy vissza kell szorítani a megélhetési bűnözést. De amíg az elszegényedés fokozódik, addig a mélyszegénység ösztönzi a megélhetési bűnözést is. Sőt! Az elkövetkező időszakban, a kormányintézkedéseknek köszönhetően, még rosszabb lesz a megélhetés, ami kedvezőtlenül érinti a közbiztonságot.”
 • 3. őrgróf 2011. március 31. 16:39
  „Továbbra is azt mondom, hogy minden börtönlakónak el kell tartania magát! Amennyit dolgozik, amennyi értéket termel, annyival "gazdálkodhat", vagyis az étkezése, stb ebből oldódna meg, mínusz a rabőrök fizetése, víz, gáz, villany, stb...ennek lenne visszatartó ereje!”
 • 2. achilleus 2011. március 30. 12:44
  „"Ez pedig olyan, mintha halálra ítélnék az embert. Csak nem végzik ki. Cellába zárva várja a véget."

  Még mindig jobb, mintha az újabb áldozatra (áldozatokra) várna.
  ----- Persze ez éppoly feltételezés, minthogy ezek után szórni fogják a bíróságok a tényleges életfogytiglanokat, és az összes többi, ami ezután a cikkben következik. Innentől egyébként ez a vélemény a - humán oldalt illetően - a halálbüntetés melletti érvek sorozatává válik. Az aktuálpolitikai zöngék csak rontanak az összképen.”
 • 1. unknown 2011. március 30. 10:47
  „"""Lesz-e visszatartó ereje?"""

  Visszatartó ereje nem lesz, mert bárki, aki akár pillanatnyi elhatározása, akár előre tervezetten hajt végre bármi büntetést maga utáőn vonzó cselekedetet, az nem mérlegel ilyesmit. De azok, aki az üggyel összefüggésben tarthatnak az elítélt bosszújától annak kiszabadulását követően a jövőben megnyugodhatnak. Szerintem ez a lényeg. Nem is oly rég hallhattunk róla, hogy a büntetését letöltött hazánkfia a kijutását követően újra gyilkolt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétnagyhatalom

"Európai Unió is szemétnagyhatalomnak számít, egy polgárra 6 tonna megtermelt hulladékot számítanak évente." Tovább olvasom