Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Alkudozás a végtelenségig

"Sokkal több kórházat kellett volna annak idején bezárni."
A tegnapi megállapodással pont kerülhet a kórházak és az Egészségügyi Minisztérium között két hete tartó vita végére: a tét az a 21 milliárd forint, ami az egyik fél igénye és a másik fél ajánlata között van.

Az egyik fél azt mondta, a kórházak, klinikák nem alkalmazkodtak a válsághoz, és túlköltekeztek, amit a másik fél cáfolt, és az ellátás lebénulását, megbénítását helyezte kilátásba. A kórházvezetők éhségsztrájkkal is fenyegetőztek. A Szegedi Tudományegyetem tegnap jelentette be, hogy közel 700 millió forintos gyorssegélyben részesítette klinikai központját.

Ilyen parázs helyzetben megszólalt a napokban a rádióban Matejka Zsuzsanna, aki az utóbbi időkben az egészségügyi irányítás szinte minden fontos posztján megfordult már, jelenleg éppen az Egészségbiztosítási Felügyelet felügyeleti tanácsának elnöke. Ebben a székben van arra jogosítványa, hogy véleményezze a törvénytervezeteket, és „rálásson" az egész szektorra – mondta.

Éppen az autóban ültem, amikor a hölgy eléggé keményen fogalmazott, keményebben, mint az összes megszólaló eddig, akármelyik oldalt idéznénk. Szerinte ugyanis sokkal több kórházat kellett volna annak idején bezárni, a kapacitásokat pedig még jobban kellett volna koncentrálni, hogy a beteg, bárhová kerül, a legjobb ellátást kaphassa. A gond az volt szerinte, hogy a politika meghátrált. Lehet ugyanis bármennyire elszánt egy miniszter vagy egy OEP-elnök, az egészségügyi lobbi, karöltve a helyi politikai erőkkel, amelyek küzdenek a saját kórházaikért, megbukik.

Az is kimondatott, hogy meg kellene húzni egy határt, és bizonyos ellátásokat nem lenne szabad finanszírozni. Erre a szakember példát is mondott: jelenleg 5 milliárd forintba kerülnek a gyógyfürdők kezelései a közpénzből – ezt a pénzt a súlyos betegek ellátására kéne fordítani. Az interneten lógva azt vártam, a kijelentésre majd felhördülnek a betegekből is élő gyógyfürdők, de egyelőre nem volt visszhang.

Azt azonban – szerintem – mindkét fél látja, hogy nincs esély a 21 milliárd forint odaítélésére, mert nincs ennyi pénz, de nagyon könnyen elképzelhető, hogy tizenvalahány milliárdot mégis találnak. Pontos összeget a tegnapi megállapodás után sem lehet tudni. Az viszont már most sejthető, hogy decemberben újra indul az alkudozás.

Olvasóink írták

 • 3. TELSTAR 2009. szeptember 30. 21:00
  „Ez a nő se százas, maradjunk ennyiben.”
 • 2. KolompárRómeó 2009. szeptember 30. 20:24
  „"Sokkal több kórházat kellett volna annak idején bezárni."

  Dehogyis! Az összeset! Közben a mindenféle járulékot 5-szörösére, nem is! 10-szeresére emelni és azt MIND ellopni. Köll a kölöknek a helikopter, meg a nyaraló hávájon.”
 • 1. vmagdi 2009. szeptember 30. 20:24
  „" klinikák nem alkalmazkodtak a válsághoz, és túlköltekeztek...
  szerintem is, dupla cernaval varrogattak a betegeket es tul nagy csomot kotnek a cerna vegere, es 4 liter helyett nyolcliter infuziot toltak a betegbe, es 2 altato helyett 4-et kapnak

  "jelenleg 5 milliárd forintba kerülnek a gyógyfürdők kezelései a közpénzből"
  Nos, Svedorszagban a kozalkalmazottak, megegyszer: a koznek dolgozok ingyenberletet kapnak a varosi furdobe, azert, hogy megorizzek az egeszseguket, sot, estenkent kivilagitjak a lesiklopalyakat, hogy munka utan minel tobbet tudjanak mozogni a szabadban, mert nekik ennyit meger az egeszseg megorzese... svedek tudjak, hogy mit csinalnak, vegtere azert vannak ott, ahol... miert nem azoktol tanulunk akiktol erdemes?
  Az a problema, hogy a befizette penzek valahova el lettek vegkielegitve,mostmeg a munkanelkuliseg miatt nincsenek befizetesek, ez tortenik es meg sok hasonlo, ha szakertoi a kormany... hiaba akarta horvat agicank, a kazettaktol nem lett tobb penz .. azokat tele penzzel kellett volna beszerelni minden egyes korterembe”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta politika

"A falusi polgármesterek – más politikusokkal ellentétben – ismerik a szavak igazi súlyát." Tovább olvasom