Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Alkuláda

JEGYZET - "Elhiszem, hogy Magyarország jobban teljesít, de azt is látom, hogy a sarki kisboltban milyen népszerű az alkuláda."
Az úgy sokáig nem működik, hogy a sarki kisboltba csak a friss zsömléért ugrunk be szombat reggel, vagy csak élesztőért szalad el a kisebbik gyerek, mert kelt tésztára éhezett meg a család, a heti nagybevásárlásokat meg a multinál ejtjük meg, szórólapokkal, akciós reklámújság-kivágásokkal a kezünkben. Pontosabban: így működik, de ebbe szép lassan belepusztulnak a kisboltok, amelyek már ma sem nagyon tudnak többet, mint eltartani két-három családot.

Szakma ez, a multiknál nagyon ügyesen kuponoznak, ez különösen akkor látszik, amikor rossz pénztársort választunk, s előttünk két háziasszony fizeti ki kedvezményekre optimalizált nagybevásárlását. Hiába gyakorlott az alkalmazott, hiába nem tömöttek látszatra a bevásárlókocsik, ezekbe mostanában könnyen bele lehet szaladni.

Szép dolog az egykulcsos adó, de akinek emiatt maradt jóval több a zsebében, az nem fog kétszer annyi élelmiszert, tartós cikket vagy szolgáltatást vásárolni. Nem is lendült meg a gazdaság fogyasztási oldalról, mint azt remélte a gazdaságpolitika, inkább úgy tűnik, lassan megy minden összefelé. És egyelőre a rezsicsökkentés miatt felszabaduló 10 százalék sem látszik a boltokban. Hallani ugyan egyszer már halottam egy panel ABC-ben. – Két rezsicsökkentőt kérek – mondta az úr a boltos hölgynek, aki gyakorlott mozdulattal nyúlt maga mögé a féldecis kiszerelésű töményért. Kérdés, hogy a felszabadult pénzt költötte-e italra az úr, vagy ha elegendőt fogyaszt belőle, kevesebbnek látszik a rezsi.

Elhiszem, hogy Magyarország jobban teljesít, de azt is látom, hogy a sarki kisboltban milyen népszerű az alkuláda. Doboznak indult, de mára nagyobb kell, ott gyűjti össze a bolt a kicsit hibás almát, fonnyadásnak indult zöldséget, szemre is túlérett banánt, és adja fél áron, vagy akár kevesebbért is. Ott van a zöldséges, gyümölcsös polcok alatt, s oda bizony le kell guggolni – térdelni –, hogy ki tudja választani a szerényebb vásárlóerejű fogyasztó a csökkent értékű termékek közül a leghasználhatóbbat.

– Csak a levesbe viszem – mentegetődzik a középkorú asszony, amikor véletlenül meglököm az amúgy is szűk boltban, s nem tudom, melyikünk van nagyobb zavarban. A viszonylag jól öltözött törzsvásárló, akinek még a gyermekeit is fegyelmezni kell, vagy én, hogy miként lehetek ilyen figyelmetlen. És ez még csak az első rész, a második, amikor a pénztáros kisasszonynak önbevallásos alapon mondja, illetve mutatja a vevő, hogy ez „lentről" van, és csak ez – a kisebb kupac – van „fentről".

Mára fél szavakból is értik egymást.

Olvasóink írták

 • 3. scott1 2013. április 09. 08:03
  „Elég hozzá megnézni mi is befolyásolja a vásárlóerőt! Milyen szinten van eladósodva a lakosság, a jövedelmek mekkora hányadát teszi ki a rezsi, milyenek Szegeden az átlagbérek, mekkora a munkanélküliség...
  Azért az elég visszás, hogy valakinek éveken keresztül fel sem tűnt a helyben megkétszereződő munkanélküliség, az abnormális szinten eladósodó lakosság, az országos színtől fokozatosan leszakadó átlagbéreink, a béreinkhez képest legmagasabb rezsiköltségek... majd naivan rácsodálkozok a fogyasztói kosárra... és az egészet megkoronázandó, az összefüggések valós okát nem is keresve az aktualitásban keresi az okot és megragad egy "Magyarország jobban teljesít" jelmondatnál. Ezzel az objektivitással lehet olyanokat mondani, hogy az M5 Szegedre érkeztével megjelennek a nagybefektetők... az ELI megépülésével...”
 • 2. _csutak_ 2013. április 08. 16:17
  „Nem rossz hozzáállás csak egy a gond vele!
  A bezárt kisboltos beáll azok sorába akik az államtól várják a segélyt, vagy elballag külföldre.”
 • 1. csergemerge 2013. április 08. 14:26
  „"de akinek emiatt maradt jóval több a zsebében, az nem fog kétszer annyi élelmiszert, tartós cikket vagy szolgáltatást vásárolni"
  De miért kellene kétszer annyit vásárolnia? Ki mondta, hogy kétszer annyit kell vásárolni?
  Elég, ha többet vásárol.
  És többet is vásárol.
  Ha pedig ön úgy látja, hogy a kis boltok belehalnak a versenybe, mentse meg őket, vásároljon náluk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ordító csöndben

"A lelkész bűne is az, mint Konrádé: ahogy Arany walesi bárdjai, ő sem mondja, hogy éljen Eduárd!" Tovább olvasom