Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Állami csodakórház

"A radikális változáshoz ugyanis egyvalami nagyon hiányzik: a pénz. Az viszont sem idén, sem jövőre nem lesz érezhetően több."
Egy alumíniumipari magáncéggel kezdődött, a magánnyugdíjpénztárakkal folytatódott az a sor, amelynek részeként ezúttal a nem állami fenntartású kórházak államosítását veti fel a kormány illetékese. Persze fontos hangsúlyozni, hogy ebben az esetben csak halkan megjegyzett lehetőségről van szó, nem kötelezettségről. Hiszen ki örül annak, ha visszakap egy profitot nem hozó és eddig is csak a csodának köszönhetően működő csődhalmazt – a magyar egészségügyet.

Másrészt azt is látni kell, hogy az áttételesen eddig is állami fenntartású szegedi klinikai központ a legutóbbi adósságlistán a negyedik helyen áll – míg az önkormányzati fenntartású vásárhelyi kórház csak a negyvenharmadikon. Lehet persze azt mondani, hogy az állami fenntartású klinikák milliárdos adóssága csakis a megbukott, hanyag, mutyizgató kormányok bűne, és hogy most aztán majd forradalom lesz a kórházi ellátásban is – csakhogy ez nem igaz.

A radikális változáshoz ugyanis egyvalami nagyon hiányzik: a pénz. Az viszont sem idén, sem jövőre nem lesz érezhetően több az egészségügyben. A szakemberek szerint 230–250 milliárd forint hiányzik a rendszerből – meg sok egészségügyi dolgozó –, aminek a legfőbb oka, hogy a járulékbevétel az elmúlt 20 évben a harmadára esett.

Pénz és igazságosan működő finanszírozási rendszer nélkül viszont csak toldozgatni meg cicomázni lehet az egészségügyet – de nagy változásokról legfeljebb csak beszélni. Csak a kórházakkal történő pingpongozástól nem várható semmiféle ellátásjavulás.

Pedig arra nagy szükség lenne. Hiszen a betegnek teljesen mindegy, ki fizeti a nővért, az orvost, a műszereket, a gyógyszereket és a rezsit, csak ne azon kelljen filóznia: megéri-e a napot, amikor a várólistán végre az első helyre kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heuréka!

"Ez a mi nagy lehetőségünk: a mezőgazdaság és az élelmiszeripar." Tovább olvasom